Kipu kuriin vatsaystävällisesti – Kuinka paljon kipulääkettä voi ilman vatsavaivoja turvallisesti käyttää?

Kuinka monta 800 mg:n tablettia ibuprofeenia voi turvallisesti ottaa päivässä, jotta välttyy vatsaongelmilta? Näin asiantuntija Perttu Arkkila vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulehduskipulääkkeiden käyttö altistaa mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvovauriolle.

Kuinka monta 800 mg:n tablettia ibuprofeenia voi turvallisesti ottaa päivässä, jotta välttyy vatsaongelmilta? Näin asiantuntija Perttu Arkkila vastaa.
Teksti: Virve Järvinen

Suosittelisin käyttämään tarvittaessa enintään kaksi 800 mg:n ibuprofeenitablettia päivässä. Jos kipulääkettä käyttää säännöllisesti enemmän kuin viikon, on hyvä keskustella oman lääkärin kanssa vatsansuojalääkkeestä ja siitä, olisiko helikobakteerin testaaminen perusteltua.

Ibuprofeiini on tulehduskipulääke, joka estää elimistössä tulehduksessa syntyvää prostanodisynteesiä. Tämä selittää pääosin tulehduskipulääkkeiden kuumetta alentavan, verihiutaleiden kasautumista, kipua ja tulehdusta lievittävän vaikutuksen.

Sama prostanoidisynteesi suojaa mahalaukun limakalvoa, minkä vuoksi tulehduskipulääkkeiden käyttö altistaa mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvovauriolle. Vaurio voi johtaa maha- tai pohjukaissuolihaavaan.

Tulehduskipulääkkeiden käytöstä voi myös aiheutua munuaisten vajaatoimintaa, ja nämä lääkkeet voivat vaikeuttaa sydämen vajaatoimintaa. Ne saattavat aiheuttaa osalle astmapotilaista astmakohtauksen ja pahentaa kroonisia suolistotulehduksia.

Kipulääkettä vatsasuojalääkkeen kera

Noin neljäsosalle käyttäjistä tulee ylävatsavaivoja jo ensimmäisten päivien aikana. Maha- ja pohjukaissuolen haavan ilmaantumisen riski on suurin ensimmäisen käyttökuukauden aikana.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Korkea ikä, muut sairaudet, kuten reuma, suuri kerta-annos, pitkävaikutteinen valmistemuoto ja samanaikaisen usean tulehduskipulääkkeen, kortisonin tai asetyylisalisylihapon käyttö lisäävät riskiä limakalvohaavaumille.

Riskiä pienentävät pienet kerta-annokset, lyhytvaikutteiset valmisteet, paikallishoitona käytetyt kipulääkegeelit ja helikobakteeri-infektion hoito sekä protonipumpun inhibiittorin käyttö tulehduskipulääkkeen rinnalla vatsansuojalääkkeenä. Lääkkeen otto peräpuikkoina tai vasta suolistossa liukenevana valmistemuotona eivät pienennä riskiä.

Mahasuolikanavan oireet ja haavariski ovat melko pienet, jos ibuprofeenin kerta-annos on enintään 600 mg, eikä lääkettä oteta useammin kuin kolme kertaa viikossa. Riski kasvaa erityisen suureksi, jos ibuprofeenia ottaa yli 1800 mg vuorokaudessa.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Lue myös: Voiko parasetamoli tuhota maksan? Näin erikoislääkäri vastaa

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X