Sarin kolmoishermosärky aiheuttaa kovaa kipua

Jaa kaverilleTilaa Seura
Sari Mäkipää
Sari Mäkipää sairastui tuskalliseen kolmoishermosärkyyn parikymppisenä. Onnistuneen lääkityksen ansiosta kivut hävisivät 17 vuodeksi, kunnes kolme vuotta sitten vaiva yhtäkkiä palasi.

Sari Mäkipää, 50, oli 24-vuotias opiskelija, kun valtava sähköinen kipu iski oikealle puolelle kasvoja. Hänestä tuntui kuin silmä olisi pulpahtanut ulos päästä, hampaat revitty pois ja sähkövirta kulkenut kasvojen alueella edestakaisin. Kokemus lamaannutti niin, ettei hän pystynyt tekemään mitään.

Tähän havahduin

Ensimmäinen kipukohtaus oli shokki. Se kesti muutaman tunnin, minkä jälkeen se lieveni jomotukseksi. Vähitellen se hävisi pois. Niin valtava kipu kuitenkin pelästytti. Mietin, mikä minussa oli vikana, kun sattui niin paljon.

Valitettavasti kipukohtaus ei jäänyt yhteen kertaan. Aloin saada aina silloin tällöin samanlaisia kohtauksia ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Kerran olin kotona leipomassa pullia ja sämpylöitä, kun sain kesken kaiken niin pahan kohtauksen, että mieheni täytyi lähteä viemään minua sairaalaan.

Vastaanotolle

Kävin eri lääkäreillä, jotka arvelivat, että kipuni johtuivat poskionteloiden rakenneviasta. Poskionteloni leikattiin kolme kertaa. Kivut kuitenkin jatkuivat leikkausten jälkeen vanhaan malliin.

Vasta viiden vuoden päästä kohtausten alkamisesta eräs lääkäri osasi antaa sairaudelleni nimen: kolmoishermosärky. Siihen aikaan ei ollut vielä nettiä, josta olisin voinut etsiä lisätietoa. Jouduin elämään hyvin vähän tiedon kanssa.

Ensimmäinen kolmoishermosärkyyn tarkoitettu lääke, jota kokeilin, ei sopinut minulle ollenkaan. Olin niin väsynyt, etten pysynyt päivisin hereillä.
Toinen lääke kuitenkin auttoi jo pienellä annoksella. Kivut alkoivat lievittyä nopeasti, ja puolessa vuodessa ne katosivat kokonaan. Pystyin jättämään lääkityksen pois ja aloin elää normaalia elämää. Kävin töissä, tapasin ystäviä, ulkoilutin koiriamme ja harrastin moottoripyöräilyä. Elämä tuntui ihanalta.

Kipu pysyi poissa 17 vuotta, kunnes se eräänä iltana päätti palata takaisin.

Kipu palasi

Kolme vuotta sitten elokuussa olin juuri tullut takaisin ystäväni syntymäpäiväjuhlista. Olin kotona ottamassa hiusneuloja pois, kun kasvojeni oikealle puolelle tuli hirvittävä sähköinen kipu. Tiesin heti, että vanha vaiva oli palannut.

Seuraavana arkipäivänä kävin lääkärissä ja sain sieltä kortisonireseptin. Se lievensi kohtauksia hieman. Mutta kun kuuri loppui, kipu palasi entistä kovempana.
Kokeilin monia eri lääkkeitä, mutta ne eivät auttaneet tai aiheuttivat pahoja sivuvaikutuksia. Vanha hyväksi havaittu lääkekään ei enää toiminut yhtä hyvin kuin ennen. Mikään ei enää tuntunut auttavan viemään kipua pois.

Tässä ja nyt

Jouduin jäämään kaksi ja puoli vuotta sitten sairauslomalle ja määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle rakkaasta työstäni koulusihteerinä. Päivät kotona tuntuvat aika yksinäisiltä. Onneksi minulla on seuranani kaksi tassuterapeuttia. Kun kipukohtaus iskee, toinen koirani, Ninja, tulee hieromaan päätään kipeän puolen kaulaan ja rintakehään. Toinen, Lara, käpertyy kainalooni. Koirilla on ihmeellinen kyky tietää, milloin tarvitsen niiden apua.

Viime vuosien aikana olen kokeillut kaikki mahdolliset hoidot ja lääkitykset, mutta ne ovat auttaneet vain hieman lieventämään kohtauksia. Olen kuitenkin oppinut olemaan pelkäämättä kipua.

Monet asiat, kuten pienessäkin tuulessa käveleminen, liian kuuman kahvin juominen tai kaupan kylmäkaapin oven avaaminen voivat laukaista kohtauksen.
Mieheni ja muut läheiseni tukevat minua ja pitävät minut kiinni elämässä. Lisäksi vertaistukiryhmästä olen saanut niin ihania ystäviä, etten tiennyt sellaisia olevan olemassakaan.

Lue myös:

Kolmoishermosäryn aiheuttama kipu on vienyt elämästäni kaiken

Jopa meikkaaminen voi laukaista kolmoishermosärkyä sairastavan kipukohtauksen

X