Lisääkö migreeni aivoverenkiertohäiriöitä? Muista mainita aina lääkärille migreenistä
Lääkärille on aina tärkeä kertoa migreenistä, vaikka vastaanotolle hakeutumisen syy olisi muu. Tiesitkö, että apua löytyy myös migreenin aiheuttamaan pahoinvointiin?
Vaurioittaako migreenikohtaus aivoja?
Tätä seurataan parhaillaan monella taholla, muun muassa migreenin sukututkimuksessa Suomessa. Varsin vahva näyttö on kuitenkin sille, että migreeni ei vahingoita aivoja.
Migreeni voi tietyissä tilanteissa lisätä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön todennäköisyyttä. Esimerkiksi naisella, jolla on ylipainoa, aurallinen migreeni, joka tupakoi ja käyttää e-pillereitä, on moninkertainen riski saada aivoverenkiertohäiriö.
Lääkärille onkin aina tärkeä kertoa migreenistä, vaikka vastaanotolle hakeutumisen syy olisi muu kuin migreeni.
Miksi migreenin jälkeen väsyttää?
Sekä migreeni että useimmat sen takia otetut lääkkeet väsyttävät. Erityisen väsyttävä on estolääke amitriptyliini. Toisaalta väsymyksestä voi olla jopa hyötyä pitkittyneen kohtauksen taltuttamisessa.
Migreenikohtaus ei ole ohi, kun päänsärky lakkaa, vaan useimmat potilaat kärsivät jälkioireista. Näitä ovat alakuloisuus, pienellä osalla ylienergisyys ja monilla väsymys ja voipunut olo. Pää voi tuntua aralta, niska ja hartiat jäykiltä.
Väsymyksen tunteen häviämistä tai muiden jälkioireiden ohi menemistä ei voi juuri nopeuttaa. Monilla potilailla säryn jälkeen hyvin nukuttu yö normalisoi olon.
Migreenissä on kyse autonomisen hermoston toiminnan poikkeavuudesta, ja autonominen hermosto säätelee myös mahan toimintaa.
Kun migreeniin liittyy pahoinvointia, löytyykö oireeseen apua?
Jos migreenikohtaukseen liittyvä pahoinvointi on voimakasta, siihen on mahdollista saada lääkettä joko tablettina, nenäsuihkeena tai ihon alle laitettavana pistoksena. Nenäsuihke ja pistoslääke auttavat erityisesti silloin, jos pahoinvointiin liittyy oksennusta, eikä suun kautta otettavasta lääkkeestä siksi ole apua.
Asiantuntijoina neurologian erikoislääkärit Mikko Kallela ja Ville Artto Hyksistä.
Lue lisää! Muhkea migreeni-paketti löytyy Kotilääkäristä 6/2018. Siinä myös personal trainer Piia Koriseva kertoo, miten sai oman nalkuttavan migreeninsä hiljenemään ja saat tietoa tulossa olevista uusista estolääkkeistä. Selvitimme myös, miten migreeniä voi helpottaa elintavoilla ja miten oirepäiväkirja auttaa migreenipotilasta.