Vältä jojolaihduttaminen: Lopeta negatiivinen ajattelu – Kehopositiivisuus auttaa painonhallinnassa

On tutkittu tosiasia, että kitukuureilla vain hyvin harva onnistuu laihtumaan pysyvästi ja että moni päätyy ojasta allikkoon: jojolaihduttajaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

On tutkittu tosiasia, että kitukuureilla vain hyvin harva onnistuu laihtumaan pysyvästi ja että moni päätyy ojasta allikkoon: jojolaihduttajaksi.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja Aalto

Kehopositiivisuus, itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on, on noussut viime aikoina mukaan painonhallintakeskusteluihin. Mitä siitä pitäisi ajatella? Kysyimme asiantuntijalta.

Kehopositiivisuus ja painonhallinta

Taas on se aika vuodesta, kun monet ovat aloittaneet ankaran laihdutuskuurin ja hätäisimmät jo uupuneet siihen.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo kirjassaan Superhyvää keholle, että se ei ole ihme: kitukuureilla taistelemme itseämme vastaan ja rankaisemme itseämme. Hän kehottaa asettumaan samalle puolelle kehonsa kanssa; syömisen järkevöittämisen pitäisi olla tiimityötä, ei vankila, jossa vahditaan ja rangaistaan.

Avain painonhallintaan on Putkosen mukaan kehopositiivisuudessa.

Mitä kehopositiivisuus sitten on?

Ainakin sitä, että on kotoisa olo omassa kehossaan ja että hyväksyy kaikenlaiset kehot eikä arvioi ja arvostele ei itseä eikä muita.

”Jos et ole kotona kehossasi, on vaikea pitää siitä huolta. Kun olet positiivinen itseäsi kohtaan, silloin alkaa tapahtua.”

Jotta saavuttaisi tuon positiivisuuden, pitää lopettaa negatiivinen päänsisäinen puhe ja muuttaa se. Ei mikään helppo rasti, jos on koko ikänsä keskittynyt läskipuheeseen.

Tee näin: havainnoi muiden positiivisia puolia, kuten hyvää ryhtiä tai päättäväistä olemusta. Tavoite on siirtää huomio ulkonäöstä sisimpään. Harjoittelemalla ohjaat puhettasi lempeämmäksi.

Tämä ei tarkoita sitä, että olisi ihan sama mitä syö.

Lue myös: Kehopositiivisuuskuvaus murtaa epärealistisia ihanteita. Valokuvaaja Sonja Lahtinen ei halua, että kukaan kokee samaa, mitä hän nuorena.

Tavoite on terveellinen syöminen, joka tekee keholle hyvää

Keinot terveellisen syömisen noudattamiseen vain eivät kulje kieltojen ja kurin kautta.

No, miten se sitten saavutetaan? Esimerkiksi tietoisella syömisellä. Lisäksi on tärkeää tiedostaa myös se, miksi syöminen joskus vinoutui – ja miksi pelkäämme painoamme.

Ruoka vaikuttaa aivoihin. Se tuottaa mielihyvää, rauhoittaa ja antaa turvallisuuden tunnetta – nämä eivät ole vähäisiä asioita. Jos kieltää ruoan nautinnollisuuden, ei elämän eikä painonhallinta ole kovin kestävällä pohjalla.

Lue myös: Miten oppia hyväksymään oma keho sellaisena kuin se on? Jenni, Tiia, Anne ja Minja kertovat, Anna.fi

Leena Putkonen: Superhyvää keholle Tee rauha ruoan kanssa (Otava).

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X