Loppu hiivatulehduksille

Jaa artikkeliTilaa Seura
© COLOURBOX
Hiivatulehduskierteestä voi päästä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusilan neuvoilla.

Jos saa usein hiivatulehduksen, kannattaa jättää sokerit ruoasta.

Totta. Sokerit ja nopeasti liukenevat hiilihydraatit nostavat veren sokeriarvoja. Hiiva rakastaa sitä, että elimistössä on paljon sokeria. Kun syö sokeria, antaa elimistön hiivoille juhlat. Ongelmia koituu vain sokerista ja nopeasti liukenevista hiilihydraateista ei hitaista hiilihydraateista.

Mikrokuituiset alushousut hikoiluttavat ja siksi niiden kanssa saa helpommin hiivatulehduksen kuin puuvillaisilla pikkuhousuilla.

Totta. Luonnonkuidut ovat ilmavampia kuin keinokuidut. Limakalvoille ilmavuus on hyväksi, silloin ne eivät haudu. Varsinaista hiivan kasvua ne eivät aiheuta, vaan ärsytysoireita tulee hautumisen vuoksi. Silkki on toinen hyvä materiaali. Gynekologin näkökulmasta mikrokuidut ovat viheliäisiä. Toinen paha ovat pikkuhousunsuojat. Nekin hauduttavat. Ihmisillä on kummallinen tapa, että pitäisi koko ajan kulkea pikkuhousunsuoja housuissa. Öisin pitäisi nukkua ilman sitä.

Kova kutina kertoo sukupuolitaudista.

Tarua. Sukupuolitaudit eivät yleensä aiheuta kovaa kutinaa; se ei ole tyypillinen oire. Joskus niin voi käydä, mutta se on poikkeuksellista. Hiivatulehdus ei ole sukupuolitauti. Hiiva kuuluu emättimen normaaliin flooraan. Elintavoille, kuten sokerin välttämisellä, voi vaikuttaa sen määrään huomattavasti.

Seura 20/2014

X