Ummetus vaivana? Näillä kymmenellä erikoislääkärin neuvolla olo helpottaa

Kun kakka on kovalla, kuitulisä ja jakkara vessassa saattavat auttaa. Vessaistunnosta olisi hyvä selvitä alle viidessä minuutissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ummetuksesta on kyse silloinkin, kun suoli tyhjenee tätä useammin, mutta uloste on häiritsevän kovaa, ja ulostaminen vaatii ponnistelua.

Kun kakka on kovalla, kuitulisä ja jakkara vessassa saattavat auttaa. Vessaistunnosta olisi hyvä selvitä alle viidessä minuutissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Ummetus tarkoittaa harventunutta suolen toimintaa. Yleensä syy ummetukseen piilee elintavoissa, vähäisessä liikunnassa, ruokavaliossa ja niukassa vedenjuonnissa. Kysyimme erikoislääkäriltä 10 kysymystä ummetuksesta.

1. Kuinka usein suolen pitäisi tyhjentyä?

Ummetuksesta puhutaan, jos suoli tyhjenee viikossa harvemmin kuin kolme kertaa. Ummetuksesta on kyse silloinkin, kun suoli tyhjenee tätä useammin, mutta uloste on häiritsevän kovaa, ja ulostaminen vaatii ponnistelua.

Suoli ei ole, eikä sen pidä olla, koskaan ihan tyhjä. Suoliston seinämän solut uusiutuvat nopeasti, viidessä vuorokaudessa. Suuri osa peräaukosta poistuvasta ulostemassasta on kuolleita suoliston soluja ja bakteerimassaa, loput sulamatonta ruokaa, eli käytännössä ravinnosta saatuja kuituja. Suoli tyhjenee ja toimii parhaiten, kun siellä on kuitupitoista ruokaa – ei paastoamalla eikä suolihuuhteluilla.

2. Miksi vessarutiineista ei parane poiketa?

Kannattaa kuunnella ulostamisen tarpeen tunnetta ja mennä vessaan, kun kutsu käy. Suoli oppii tyhjenemään säännöllisesti, kun vessassa käy aina suunnilleen samaan aikaan. Jos ulostamistarpeen jättää huomiotta, suoli laiskistuu.

Laiskistunutta suolta voidaan opettaa tavoille menemällä vessaan aina samaan aikaan, vaikka aamupalan jälkeen. Tätä voidaan joutua toistamaan viikkoja, ennen kuin suoli omaksuu rytmin uudelleen.

Vessaan voi hankkia matalan jakkaran, jolle laittaa jalkapohjat, kun istuu pytyllä. Ulostaminen helpottuu, kun jalat ovat vähän koholla. Puhelimen räplääminen ja lehden lukeminen eivät kuulu vessaistuntoon. Pytyltä pitäisi selvitä alle viidessä minuutissa.

3. Voiko ummetus olla vaarallista?

Satunnainen ummetus ei ole vaarallista, mutta kiusallista se on: vatsa on pinkeä, ehkä kipeä, ja olo on tukala.

Pitkään kestävän ummetuksen taustalla voi olla sairaus. Esimerkiksi Parkinsonin taudissa ummetus voi jopa olla ensimmäinen oire. Ummetus voi liittyä esimerkiksi diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan ja psyykkisiin sairauksiin.

Ummetus voi johtaa peräpukamiin ja peräaukon haavaumiin. Ne eivät vaaranna terveyttä, mutta ne voivat aiheuttaa kipua ja hankaloittaa arkea esimerkiksi tekemällä istumisesta ikävän tuntuista.

4. Mitkä kotikonstit tehoavat lakkoilevaan suoleen?

Vedessä yön yli lionneet luumut ja niiden liuotusvesi laittavat vatsaan vauhtia. Sopiva määrä on kuudesta seitsemään luumua lasilliseen vettä.

Osa ihmistä saa vatsansa toiminaan kahvilla, mutta jokaista kahvikuppia kohden olisi hyvä juoda lasi vettä. Näin siksi, että kahvin sisältämä kofeiini on diureetti, joka poistaa elimistöstä nestettä.

Lue myös: Ummetuksen hoito ruokavaliolla – Näin saat vatsan toimimaan

5. Mistä pikainen apu ummetukseen?

Tällöin voi joutua turvautumaan apteekista saataviin pienoisperäruiskeisiin, jotka vaikuttavat muutamassa minuutissa. Ne ovat hätäapu ja viimeinen keino tilanteessa, jossa kaikki muut keinot on käytetty.

Peräruiskeita ei saisi käyttää toistuvasti. Jatkuvassa käytössä ne voivat heikentää suolen liikettä ja estää ulostusrefleksiä.

Jos tilanne ei ole kovin paha, voi kokeilla apteekista saatavia makrogoli-valmisteita. Ne pehmentävät ulostetta ja tehoavat päivässä, parissa. Niitä voi käyttää turvallisesti tarvittaessa pitkiäkin aikoja.

6. Miksi ummetus usein alkaa reissussa?

Pitkä lentomatka ja istuminen sekä ruokavalion ja -aikojen muutokset altistavat ummetukselle. Säännölliset ruoka-ajat kertovat suolelle, milloin on tyhjennyksen aika.

Mutta voi ummetus iskeä mökkireissullakin. Saattaa olla, että ajatus ulkohuussista ei houkuttele aamutuimaan ja ihminen viivyttelee vessaan menoa. Näin ei pitäisi tehdä, sillä suoli tykkää rutiineista.

Jos ummetus iskee aina reissussa, kannattaa pakata mukaan apteekista saatavia kuitulisiä ja aloittaa niiden käyttö jo muutama päivä ennen lähtöä.

Lue myös: Millä kesävatsa pysyy kunnossa?

7. Miten apteekin kuitulisiä käytetään oikein?

Ispagulansiemenkuorta sisältävän kuitulisän eli psylliumin käyttö aloitetaan pienellä annoksella, jota suurennetaan, kunnes saavutetaan toivottu tulos. Valmiste sekoitetaan veteen tai mehuun, joka juodaan heti. Sen voi ripotella myös vaikka jugurtin päälle, mutta silloin neste pitää nauttia erikseen.

Kuitulisän ja lääkkeen oton välissä tulee pitää puolen tunnin – tunnin tauko, sillä kuituvalmiste voi haitata lääkkeen imeytymistä.

Psylliumia voi käyttää jatkuvasti, kuten moni keliaakikko tekee turvatakseen riittävää kuidun saantia. Ärtyneen suolen oireyhtymässä psyllium tasapainottaa molempien eli ummetuksella ja ripulilla oireilevien potilaiden suolen toimintaa.

8. Onko iäkkään ummetuksen hoidossa jotain erityistä?

Mahasuolikanavan liikkeet hidastuvat ihmisellä iän myötä, ja iäkkäillä ummetus on hyvin tavallinen vaiva. Syy iäkkään ummetukseen on yleensä entistä vähäisemmässä liikunnassa ja juomisessa sekä sairauksissa ja lääkkeissä. Esimerkiksi diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, voimakkaat kipu-, psyyke- ja verenpainelääkkeet aiheuttavat ummetusta.

Jotta juominen ei unohtuisi, kannattaa kaataa aamulla vettä kannuun ja huolehtia, että illalla kannu on tyhjä. Ummetuksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita saa ilman reseptiä. Jos itsellä on sairauksia tai lääkkeitä, ummetukseen tarkoitettujen valmisteiden käytöstä kannattaa kysyä apteekista.

9. Millaisilla elintavoilla ummetusta ehkäistään?

Kuitupitoinen ruoka, riittävä juominen ja liikunta ehkäisevät ummetusta. Kuituja saa täysjyväviljoista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Puuroihin ja omatekoisiin leipiin voi lisätä leseitä – niiden käyttö pitää vain alkaa totutellen. Sokeri, valkoinen vilja, punainen liha, mustikka ja juustot pahentavat monien ummetusta. Päivässä olisi hyvä juoda vettä 1,5–2 litraa.

Runsas istuminen lisää ummetusta. Kannattaa käyttää omia jalkoja aina, kun se on mahdollista.

10. Milloin ummetus vie lääkäriin?

Lääkäriä tarvitaan, jos tähän asti liki kellon tarkkuudella toimineen suolen toiminta muuttuu selkeästi, ilman selittävää syytä, eivätkä kotikonstit auta parissa viikossa.

Lääkärille lähdön kynnyksen pitäisi laskea, jos henkilö on yli 50-vuotias, sillä suolistosyöpien riski kasvaa ikääntymisen myötä. Hälytysmerkkejä ovat myös ummetukseen liittyvä laihtuminen, kuume ja musta tai verinen uloste.

Ummetukseen liittyviä pukamia ja haavaumia kannattaa käydä näyttämässä lääkärille ainakin, kun oireet tulevat ensimmäisen kerran, jotta voi varmistua diagnoosista ja hakea hoito-ohjeet.

Peräaukon haavaumiin on olemassa tehokas, reseptillä saatava voide, joka rentouttaa tahdosta riippumatonta peräaukon sulkijalihasta ja helpottaa kipua. Ilman sitä kipu saa sulkijalihaksen kiristymään ja ulostaminen tekee kipeää, eli syntyy vaivaa ylläpitävä noidankehä.

Asiantuntija Heidi Lilja, LT, yleiskirurgian erikoislääkäri, Terveystalo

Lue myös Anna.fi: Vatsa tykkää liikunnasta, ja istuminen on sen vihollinen – näin syntyy vatsavaivoja ylläpitävä noidankehä

Artikkelia on muokattu 5.6.2023 klo 16:30

X