Kilpirauhasen vajaatoimintaa tai liikatoiminta – Miten kilpirauhassairaudet vaikuttavat kuukautisiin ja hedelmällisyyteen?

Tavallisimmat kilpirauhassairaudet ovat kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) ja liikatoiminta (hypertyreoosi) sekä kilpirauhastulehdukset eli tyreoidiitit.
Kilpirauhastulehdus voi aiheuttaa ensin liikatoimintaa, ja tulehduksen jälkeen osalle kehittyy kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös muita kilpirauhasen toimintahäiriöitä on olemassa.
Kilpirauhassairaudet voivat näkyä eri tavoin kuukautiskierrossa
Naisella kilpirauhashäiriöt aiheuttavat tyypillisesti maitohormoni prolaktiinin erityksen nousua ja munarakkulan kypsymishäiriöitä, mikä näkyy epäsäännöllisinä kuukautiskiertoina tai kuukautisten puuttumisena kokonaan.
On todettu, että merkittävä osa hypotyreoosia sairastavan naisen kuukautiskierroista on anovulatorisia, eli munarakkula ei irtoa keskikierrossa laisinkaan. Hypertyreoosissa tavallisia kuukautishäiriöitä ovat epäsäännölliset kierrot, kuukautisten puuttuminen ja niukat kuukautisvuodot. Hypotyreoosin ohella hypertyreoosi lisää keskenmenon riskiä.
Kuukautiskiertohäiriöiden kohdalla tulisi herkästi katsoa kilpirauhasarvot verikokeesta. Lääkäri tekee lähetteen verikokeisiin laboratorioon ja vastausten perusteella arvioidaan tilanne ja suunnitellaan hoito.
Hypotyreoosissa hoitona käytetään yleensä kilpirauhashormoni tyroksiinin korvaushoitoa. Hypertyreoosissa käytetään sen luonteen mukaan lääkehoitoa, radiojodihoitoa, tai leikkausta. Leikkaushoidon ja radiojodihoidon jälkeen tarvitaan usein tyroksiinin korvaushoitoa.
Hedelmällisyys palautuu yleensä
Hedelmällisessä iässä olevan naisen on tärkeää tietää, että hedelmällisyys yleensä palautuu kilpirauhashormonien tullessa normaalille tasolle. Tällöin tulee huolehtia raskauden ehkäisystä, ellei nainen toivo raskautta.
Toisaalta raskauden aikana tyroksiinihoito räätälöidään sopivaksi, sillä kilpirauhashormoni on tärkeä sikiön normaalille kehitykselle.
Naisen ikääntyminen lisää piilevän hypotyreoosin etenemistä varsinaiseksi vajaatoiminnaksi. Tämä on hyvä ottaa huomioon vaihdevuosi-ikäisillä ja tarkistaa myös kilpirauhaslaboratoriokokeet erilaisten vaihdevuosioireiksi sopivien vaivojen taustalta.
Asiantuntijana LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti