Kilpirauhasen vajaatoimintaa tai liikatoiminta – Miten kilpirauhassairaudet vaikuttavat kuukautisiin ja hedelmällisyyteen?

Voiko kilpirauhassairaudet ja vajaatoiminta häiritä naisen muuta hormonitoimintaa ja aiheuttaa häiriöitä kuukautiskiertoon? Näin vastaa erikoislääkäri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuukautiskiertohäiriöiden kohdalla tulisi herkästi katsoa kilpirauhasarvot verikokeesta.

Voiko kilpirauhassairaudet ja vajaatoiminta häiritä naisen muuta hormonitoimintaa ja aiheuttaa häiriöitä kuukautiskiertoon? Näin vastaa erikoislääkäri.
Teksti: Virve Järvinen

Tavallisimmat kilpirauhassairaudet ovat kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) ja liikatoiminta (hypertyreoosi) sekä kilpirauhastulehdukset eli tyreoidiitit.

Kilpirauhastulehdus voi aiheuttaa ensin liikatoimintaa, ja tulehduksen jälkeen osalle kehittyy kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös muita kilpirauhasen toimintahäiriöitä on olemassa.

Kilpirauhassairaudet voivat näkyä eri tavoin kuukautiskierrossa

Naisella kilpirauhashäiriöt aiheuttavat tyypillisesti maitohormoni prolaktiinin erityksen nousua ja munarakkulan kypsymishäiriöitä, mikä näkyy epäsäännöllisinä kuukautiskiertoina tai kuukautisten puuttumisena kokonaan.

On todettu, että merkittävä osa hypotyreoosia sairastavan naisen kuukautiskierroista on anovulatorisia, eli munarakkula ei irtoa keskikierrossa laisinkaan. Hypertyreoosissa tavallisia kuukautishäiriöitä ovat epäsäännölliset kierrot, kuukautisten puuttuminen ja niukat kuukautisvuodot. Hypotyreoosin ohella hypertyreoosi lisää keskenmenon riskiä.

Kuukautiskiertohäiriöiden kohdalla tulisi herkästi katsoa kilpirauhasarvot verikokeesta. Lääkäri tekee lähetteen verikokeisiin laboratorioon ja vastausten perusteella arvioidaan tilanne ja suunnitellaan hoito.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Hypotyreoosissa hoitona käytetään yleensä kilpirauhas­hormoni tyroksiinin korvaus­hoitoa. Hypertyreoosissa käytetään sen luonteen mukaan lääkehoitoa, radiojodihoitoa, tai leikkausta. Leikkaushoidon ja radiojodihoidon jälkeen tarvitaan usein tyroksiinin korvaushoitoa.

Hedelmällisyys palautuu yleensä

Hedelmällisessä iässä olevan naisen on tärkeää tietää, että hedelmällisyys yleensä palau­tuu kilpirauhashormonien tullessa normaalille tasolle. Tällöin tulee huolehtia raskauden ehkäisystä, ellei nainen toivo raskautta.

Toisaalta raskauden aikana tyroksiinihoito räätälöidään ­sopivaksi, sillä kilpirauhashormoni on tärkeä sikiön normaalille kehitykselle.

Naisen ikääntyminen lisää piilevän hypotyreoosin etenemistä varsinaiseksi vajaatoiminnaksi. Tämä on hyvä ottaa huomioon vaihdevuosi-ikäisillä ja tarkistaa myös kilpirauhaslaboratoriokokeet erilaisten vaihdevuosioireiksi sopivien vaivojen taustalta.

Asiantuntijana LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.

Lue myös: Kun kilpirauhanen käy hitaalla, auttaako ruokavalio? – Entä miten kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan? Lue vastaukset 10 kysymykseen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X