Miten syöpäriski kasvaa Crohnin taudissa? – Kuinka usein kannattaa käydä suoliston tähystyksessä? Näin erikoislääkäri vastaa

”Crohnin taudissa suolen seinämän tulehdukseen liittyy jonkin verran lisääntynyt pahanlaatuisten solumuutosten riski”, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuinka usein Crohnin taudissa kannattaa käydä tähystyksessä? © istockphoto

"Crohnin taudissa suolen seinämän tulehdukseen liittyy jonkin verran lisääntynyt pahanlaatuisten solumuutosten riski", kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Crohnin taudissa suolen seinämän tulehdukseen liittyy jonkin verran lisääntynyt pahanlaatuisten solumuutosten riski. Riski on suurempi, jos suolen tulehdusta ei pystytä rauhoittamaan lääkehoidolla. Se lisääntyy sairauden kestettyä pidempään.

Suoliston seurantatähystykset

Crohnin tautia sairastaville järjestetään syöpäriskin vuoksi suoliston seurantatähystyksiä. Ne aloitetaan kahdeksannen sairastamisvuoden jälkeen, mikäli tulehdusmuutoksia on koko paksusuolen alueella.

Jos sairaus painottuu vain pieneen osaan paksusuolta, seuranta aloitetaan 10 sairastamisvuoden jälkeen.

Peräsuolen alueelle painottuvassa sairaudessa kontrollitähystyksiä tehdään varhemmin sen varmistamiseksi, että tulehdus peräsuolen alueella on rauhoittunut. Vain ohutsuolen alueelle paikantuvassa sairaudessa syöpäriski on pienempi. Niissä tähystysten aloitukseen vaikuttaa ennen kaikkea sairauden laajuus ja tulehdusaktiivisuus.

Ilman tulehdusta tähystysväli viisi vuotta

Jos tähystyksessä ei todeta tulehdusta, seuraava tähystys tehdään viiden vuoden kuluttua. Jos yli 50-vuotiaalla tulehdus on lievää, tähystyksessä löydetään tulehduspolyyppeja tai potilaan ensimmäisen asteen sukulaisella on todettu paksu- tai peräsuolensyöpä, seuraava tähystys tehdään kolmen vuoden kuluttua.

Seuraavat asiat lyhentävät tähystysvälin vuoteen: sappitiesairaus, koepaloissa todettu kohtalainen tai vaikea tulehdus, paksusuolessa todettu sairauteen liittyvä ahtauma, aiemmat pahanlaatuisten solumuutosten esiasteet ja ensimmäisen asteen sukulaisella, 50-vuotiaana tai nuorempana todettu paksu- tai peräsuolensyöpä.

Asiantuntijana Perttu Arkkila, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X