Näin Kimmo Lonka karisti 30 kiloa: ”Päätin, että en ryhdy laihdutuskuurille, vaan teen elämäntapamuutoksen”

Kimmo Lonka, 53, kevensi kolmekymmentä kiloa jättämällä pois päivittäiset herkut, syömällä säännöllisesti ja tanssimalla diskoa. Elämäntapamuutos on tuonut omaishoitajan arkeen terveyttä ja energiaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kilojen karistaminen oli lopulta aika helppoa Kimmolle.

Kimmo Lonka, 53, kevensi kolmekymmentä kiloa jättämällä pois päivittäiset herkut, syömällä säännöllisesti ja tanssimalla diskoa. Elämäntapamuutos on tuonut omaishoitajan arkeen terveyttä ja energiaa.
Teksti: Tiina Suomalainen 

Viime vuoden tammikuussa loviisalaisen Kimmo Longan mitta tuli täyteen. Nyt minä sen aloitan, hän päätti.

Paino lähenteli jo sataa kiloa, mikä tarkoitti 175-senttisessä varressa merkittävää ylipainoa. Vaatteet kiristivät, liikkuminen hengästytti, väsytti. Kun Kimmo katsoi itseään peilistä, hän tunsi jopa itseinhoa.

Muutoksen kimmokkeena oli myös oma terveys. ­Aiemmin sairastetun sydäninfarktin vuoksi Kimmon ääreisverenkierto oli heikko ja jalkoja särki usein niin, että hän joutui syömään isoja määriä särkylääkkeitä. Ylimääräiset kilot eivät suinkaan helpottaneet kipuja.

Takaraivossa jyskytti myös sydämen jaksaminen – sekä oma jaksaminen. Kimmo on puolisonsa omaishoitaja, ja hän halusi pysyä kunnossa, että pystyisi jatkossakin huolehtimaan miehestään.

”Olin aiemmin laihduttanut lukemattomia kertoja ja kokeillut useita dieettejä, mutta kilot olivat aina tulleet takaisin bonuksen kera: jos laihduin viisi kiloa, lihoin kohta seitsemän. Niinpä päätin, että en ryhdy laihdutuskuurille, vaan teen elämäntapamuutoksen. Se oli minulle se ratkaiseva juttu.”

Kilojen karistaminen voi sujua kuin tanssi! Loviisalainen Kimmo Lonka keksi alkaa tanssia discoa kotonaan.

Kilojen karistaminen voi sujua kuin tanssi! Loviisalainen Kimmo Lonka keksi alkaa tanssia discoa kotonaan. © Sini-Marja Niska/Otavamedia

Kilojen karistaminen oli aluksi kuin hampaiden kiristelyä

Nuorena Kimmo oli hoikka. Ihan sama, mitä hän söi, paino pysyi kurissa. Mutta sitten löytyi puoliso, elämä vakiintui ja vuosien myötä hidastui myös aineenvaihdunta. Kiloja alkoi kertyä.

”Kun on vielä tällainen herkkupeppu niin kuin meikäläinen ja kun puoliso on erittäin hyvä laittamaan ruokaa ja leipomaan, lopputuloksen tietää. Enhän minä pieni pullahiiri kieltäydy, jos on herkkuja tiedossa. Tuore lämmin pulla ja lasi kylmää maitoa maistuu aina.”

Muuttaessaan elämäntapojaan Kimmo jätti ensimmäisenä pois makean. Hän antoi kuitenkin itselleen luvan herkutella kerran viikossa. Silloin sai syödä irto­karkkeja, jäätelöä tai vaikka sitä puolison leipomaa pullaa.

”On tärkeää, että ei kiellä itseltään mitään kokonaan, koska se kostautuu myöhemmin. Jos ei ikinä saa herkutella, taatusti repsahtaa jossakin vaiheessa.”

Ensimmäinen kuukausi oli ”hampaiden kiristelyä ja seinille hyppimistä”, kun keho huusi päivittäistä sokeriannostaan. Kimmo yllättyi kuitenkin siitä, miten helposti sokerista vieroittuminen lopulta sujui.

”Pahimman makeanhimon iskiessä kumosin, ja kumoan edelleen, lasillisen sokeritonta mehukeittoa. Vadelma-persikkamehukeitto on ollut varsinainen pelastusrenkaani. On jännää, miten makealta se maistuu, vaikka siinä ei ole yhtään sokeria.”

Kimmo naurahtaa, että hänen pitäisi saada mehukeiton valmistajalta jokin provisio, sillä niin innokkaasti hän on liputtanut sen puolesta.

Kimmo syö neljä ­kertaa päivässä ja pyrkii siihen, että ruokavalioon kuuluu monenvärisiä ­kasviksia. © Sini-Marja Niska

Kimmo syö neljä ­kertaa päivässä ja pyrkii siihen, että ruokavalioon kuuluu monenvärisiä ­kasviksia. © Sini-Marja Niska/Otavamedia

Kilojen karistaminen ei onnistu ilman liikuntaa

Liikunta on olennainen osa painonhallintaa, mutta itseään Kimmo kuvailee äärettömän huonoksi liikkujaksi.

”Minusta on suoraan sanoen hölmöä lähteä kävelemään ilman mitään sen kummempaa päämäärää.”

Kimmo pohtii, että taustalla ovat varmaankin muistot kouluvuosien liikuntatunneilta mutta myös puhdas laiskuus. Onneksi hän keksi liikuntamuodon, joka sopi hänelle.

”Minähän olen 80-luvun diskohile. Panin kotona napit korviin, musan soimaan ja jorasin menemään. Alussa jaksoin tanssia pari kolme biisiä, mutta painon pudotessa ja kunnon kohotessa tanssiessa vierähti neljäkymmentäkin minuuttia.”

Kimmo myös muutti ruokarytminsä säännölliseksi ja alkoi syödä neljä kertaa päivässä. Näin verensokeri pysyi tasaisena, eikä tullut tarvetta ahmia nopeasti jotakin makeaa nälän yllättäessä. Hän myös lisäsi ruokavalioon hedelmiä ja kasviksia.

Kimmon kuuluu niihin ihmisiin, joille aamu­pala ei ole koskaan maistunut, mutta nyt oli opeteltava ­syömään myös aamuisin, jotta päivälle saisi hyvän startin.

”Esimerkiksi tänä aamuna join mehukeittoa, söin muroja maidon kanssa ja popsin rasiallisen minitomaatteja.”

Kännykän hyvinvointisovellus on ollut Kimmon ­terveysopas ja -vahti. Kimmo sanoo, että ilman sitä hän ei olisi ymmärtänyt, miten monipuolinen ruokavalio pitää koostaa. Hän syöttää sovellukseen, mitä söi ja kuinka paljon, ja sovellus kertoo hänelle ”kaiken”.

”Se kertoo, kuinka paljon olen saanut hiilihydraatteja, rasvaa, proteiineja ja vitamiineja. Se muistuttaa, mitä pitää saada lisää, ja se jopa sätti minua painon liian nopeasta putoamisesta.”

Ja kyllähän se paino putosikin: puolessa vuodessa eli 25 viikossa Kimmo karisti 25 kiloa. Kimmo myöntää, että kilon viikkovauhti oli hurja, mutta tahti sopi hänelle. Sen jälkeen lähti vielä viitisen kiloa, joten nyt hän on kolmekymmentä kiloa kevyempi kuin vuosi sitten.

Lue myös: Miten laihtua pysyvästi? Näin pudotat painoa ja pääset tavoitteeseen – Lue personal trainerin vinkit laihduttajan sudenkuoppien välttämiseen

Sydäninfarkti opetti armeliaisuutta itseä kohtaan

Armollisuus on Kimmon mielestä kaiken a ja on, kun pyrkii pudottamaan painoa. Parhaimmillaan kilot karisevat kuin itsestään, kun ei pinnistele suu irvessä tiettyyn tavoitteeseen pääsemiseksi. Näin kävi Kimmolle – ensimmäisen kuukauden kovaa sokerinkaipuuta ­lukuun ottamatta keventäminen kävi helposti.

Armeliaisuutta itseään kohtaan Kimmo oppi jo kuusi vuotta aiemmin, kun hän sai sydäninfarktin. Häntä elvytettiin painantaelvytyslaitteella peräti 52 minuuttia. On todella harvinaista, että sellaisesta selviytyy ja kuntoutuu toimintakykyiseksi.

”Olen tällainen kävelevä ihme”, Kimmo virnistää.

Sydäninfarktin seurauksena hänellä on hapenpuutteesta johtuva aivovamma, joka oireilee aivosumuna, väsymisenä, keskittymiskyvyn puutteena ja muistin ongelmina. Sydämeen jäi myös vaurioita, ja Kimmolle asennettiin elvyttävä tahdistin.

Sydäninfarktin jälkeen Kimmo ei voinut palata työhönsä kaupan alalla sen raskauden vuoksi, vaan hän jäi osittaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Hän miettii, että hänen viljelemänsä ronski huumori voi olla suojautumismekanismi, mutta samalla se on ollut apukeino, joka on estänyt häntä vajoamasta sohvan pohjalle surkuttelemaan omaa kohtaloa.

Kimmo kuvailee olleensa aiemmin suorittaja, joka oli lapsesta asti kasvatettu siihen, että omat rahat ­pitää hankkia ja että yhteiskunnalle on oltava hyödyksi.

”Vakava sairastuminen opetti hölläämään. Nykyään ajattelen, että jos ei tänään jaksa, niin tehdään sitten huomenna, tai joku päivä. En takerru enää pikkuasioihin.”

Kivat harrastukset auttavat jaksamaan

Muutakin positiivista sydäninfarktista poiki. Eräässä työkokeilussa Kimmo innostui ompelemaan koneella, ja se veikin täysin mukanaan. Nykyään hän ompelee kaikenlaista, kuten pannumyssyjä, olkalaukkuja, ­tonttuja, hiusdonitseja sekä tilkkutyynyjä ja -peittoja. Viime ­kesänä hän teki peiton, jossa oli 405 tilkkua.

”Joku voisi sanoa, että tuo menee jo neuroottisuuden puolelle. Mutta minusta on terapeuttista rakennella tilkuista kokonaisuuksia ja miettiä värejä. Vietän paljon aikaa kotona, joten ompeleminen tarjoaa mielekästä tekemistä.”

Kimmohan tunnetaan myös miehenä, joka on täysin hurahtanut jouluun. Joka vuosi hän rakentaa kotiinsa joulumaailman, joka loksauttaa kävijöiden suut hämmästyksestä auki. Uuden joulun suunnittelu alkaa heti, kun vanha on siivottu pois.

Kimmo itse kommentoi omaa jouluttamistaan ja sen herättämää kiinnostusta näin:

”Onhan se eksoottista, kun on suomalainen mies, joka tekee joulua ja kestää tehdä sen vielä omalla naamallaan.”

Kilojen karistaminen vaikutti moneen asiaan

Kun elopaino pienenee kolmellakymmenellä kilolla, se vaikuttaa moneen asiaan. Kimmo kertoo voivansa kokonaisvaltaisesti paremmin ja tuntevansa olonsa energisemmäksi.

”Aiemmin otin liki päivittäin parin tunnin päiväunet, nykyään nukun viikossa ehkä yhdet tunnin päikkärit. Ihottumat, joita minulle tuli ylipainon takia esimerkiksi nivustaipeisiin, ovat kokonaan hävinneet.”

Jalkojen kivut ovat huomattavasti helpottaneet, ja Kimmo pärjää paljon pienemmillä särkylääkeannoksilla.

”Ja jaksan tietysti kävellä paremmin.”

Ihmeellisintä Kimmosta on se, että hän ei ole viimeisen vuoden aikana tarvinnut astmalääkettä kuin muutaman kerran siitepölyaikaan.

”Aika jännä juttu, että se astma on vain hävinnyt johonkin.”

Sepelvaltimotaudin takia Kimmo käy säännöllisesti laboratoriokokeissa, ja ne kertovat, että esimerkiksi hänen hemoglobiiniarvonsa on parantunut. Hänen kolesterolinsa ovat aina olleet kohdillaan, ja verenpaine pidetään alhaisena lääkityksellä.

Kimmo sanoo olevansa hyvin tyytyväinen nykytilanteeseen. Hän on saavuttanut tavoitteensa ja aikoo pysyä siinä.

”Tykkään olla tämän kokoinen. Mahdun nykyään 30 tuuman farkkuihin, joihin mahduin viimeksi 90-lu­vulla.”

Kimmon vinkit painonhallintaan:

1. Päätä, että et ryhdy laihduttamaan vaan teet elämäntapamuutoksen. Muutosten on oltava sellaisia, joiden kanssa pystyt elämään loppuelämäsi.

2. Ole itsellesi armollinen.

Älä aseta itsellesi mitään älyttömiä tavoitteita ja ehdottomia kieltoja. Mieluummin etene rauhallisesti, niin tulos voi olla pysyvämpi.

3. Jos haluat pudottaa painoa, on sinun alettava syödä säännöllisesti. Jos syöt liian vähän, keho menee säästöliekille. Muista huolehtia myös proteiinin saannistasi.

Kilojen karistaminen on helpompaa, kun on kännykässä hyvinvointisovellus.

X