Mittaisitko verenpaineen ranteesta vai olkavarresta? Esittelemme nyt kuusi erilaista verenpainemittaria

Kohonnut verenpaine on terveysriski. Monet potevat sitä tietämättään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun mittaa verenpaineen omalla mittarilla, välttää niin sanotun valkotakki-ilmiön, joka syntyy jännityksestä vastaanotoilla.

Kohonnut verenpaine on terveysriski. Monet potevat sitä tietämättään.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Lääkärin vastaanotolla kohonneeksi todettua verenpainetta kannattaa seurata omalla verenpainemittarilla.

Säännölliset kotimittaukset auttavat seuraamaan elintapojen ja lääkehoidon vaikutuksia. Itse kotona mittaamalla vältetään ”valkotakki-ilmiö” eli vastaanoton jännityksen vaikutukset.

Verenpaineen kotimittarit maksavat 40–150 euroa. Monilta kotimittareilta puuttuu niin sanottu kliininen validointi, joka ammattilaisten mittareilta vaaditaan.

Elektronisen kotimittarityypin mittausvyö eli mansetti kierretään olkavarren ympärille. Ranteen ympärille asetettavat mittarit yleistyvät, koska ne ovat monien mielestä kätevämpiä.

Keskustele verenpainemittarin valinnasta ja käytöstä terveydenhoidon ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi rytmihäiriöt ja ikä voivat asettaa käytölle erityisvaatimuksia.

Varmista ennen ostopäätöstä, että mansetti säätövaroineen on sopiva olkavarteesi tai ranteeseesi. Liian pienellä tai liian suurella mansetilla mittaustulokset saattavat olla virheellisiä. Joihinkin mittareihin on tarjolla erikokoisia mansetteja lisävarusteena.

Mittaria pitää olla helppo ja miellyttävä käyttää, eikä esimerkiksi sen ääni saa olla häiritsevän voimakas.

Matkalle kätevin on kompaktin kokoinen mittari, johon sisältyy kunnollinen säilytyspussi.

Jos mittari on selvästi vahingoittunut tai jos mittaustulokset vaikuttavat epäilyttäviltä, laite kannattaa toimittaa maahantuojalle kalibroitavaksi eli tarkistettavaksi. Käyttöohjeet suosittelevat kalibrointia yleensä 2–3 vuoden välein. Kalibrointi maksaa 30–40 euroa. Yleisin virhetulosten aiheuttaja on silti käyttäjä, ei laite.

Mukaan matkalle

 Omron RS6

Ranteesta luotettavasti ja äänettömästi mittaava Omron RS6 mahtuu pieneen rasiaan. 120–150 euroa maksava laadukas verenpainemittari menestyi hyvin Tekniikan Maailman testissä (21/2014).

Tiedot kännykkään

Beurer BC57

Ranteesta mittaavassa Beurer BC57:ssä on selkeä näyttö ja 2 x 60 muistipaikkaa. Mittaukset saa matkapuhelimeen, ja väritaulukko havainnollistaa tuloksia. Laite maksaa 70 euroa.

Näppärästi ranteesta

Panasonic EW-BW10

Panasonic EW-BW10:ssä on iso näyttö, ja mittari varoittaa muun muassa käden liiallisesta liikkeestä. Saksalaisen Testmazinin testimenestyjä vuodelta 2015 maksaa 70 euroa.

Laadukas molemmille

Omron M3

Omron M3 voitti aikoinaan Tekniikan Maailman testin (21/2014). Olkavarsimittarissa on muistipaikat kahdelle käyttäjälle. 90 euroa maksava olkavarsimittari osaa varoittaa liiallisesta liikkumisesta.

Isolle ja pienelle

Braun ExactFit BP 6000

© CDON.COM

Kliinisesti validoidun Braun ExactFit BP 6000:n pakkaukseen sisältyy kaksi erikokoista olkavarsimansettia. Muistipaikkoja on kahdelle käyttäjälle. Braun maksaa 60 euroa.

Monipuolinen

Microlife BP A7 Touch

Helppokäyttöinen Microlife BP A7 Touch laskee kolmen mittauksen keskiarvon, havainnollistaa tuloksen merkkivaloilla ja samalla seuloo eteisvärinän. Nykyaikainen olkavarsimittari maksaa noin 130 euroa.

Kuvat: Valmistajat

Artikkeli on julkaistu Viva-lehdessä 11/18.

Kirkasta kaamos ledeillä

Tavalliseen valaisimeen ja kantaan sopiva Smart led 3-step dim -lamppu valaisee kirkkaasti. Lamppu himmenee tunnelmavaloksi kätevästi kytkintä napsauttamalla.

Led-lamppu on supertehokas mutta silti energiapihi, ja sillä saa hämäränkin huoneen todella kirkkaaksi.

X