Silmäkin tarvitsee taukojumppaa

Jaa artikkeli
© COLOURBOX
Silmien kuivuminen on usein yhteydessä ikääntymiseen, kertoo optikko ja Suomen optisen toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.

Silmien kuivuminen on oire muista sairauksista.

Tarua. Silmien kuivuminen voi olla oire jostain muusta sairaudesta tai sen seuraus, mutta yleensä se on oma ilmiönsä. Se liittyy tyypillisesti ikääntymiseen. Ikään-tyessä joko kyynelnesteen määrä vähentyy tai se haihtuu silmän pinnalta aiempaa nopeammin. Tämä johtuu siitä, että kyynelnesteen rasvakerroksen koostumus muuttuu usein ikääntyessä.

Runsas näyttöpäätteellä olo ja television katsominen lisäävät kuivasilmäisyyttä.

Totta. Näin käy, kun televisiota tai näyttöpäätettä katsoessa silmien räpytysliike hidastuu. Silloin silmä ”unohtaa” räpytellä. Räpyttely taas toimii silmän luonnollisena voitelijana. Silmien kuivuutta voi ehkäistä säännöllisellä silmienlepuutustauolla. Se on yhtä olennaista kuin muukin taukoliikunta. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että näön korjaus on ajan tasalla. Tarvittaessa voi turvautua myös silmätippoihin.

Oikea ruokavalio ehkäisee silmien kuivumista.

Totta. Oikeanlaiset öljyt ja rasvat ruokavaliossa vähentävät huomattavasti silmien kuivumista. Muun muassa kalanmaksaöljyn käyttö vähentää silmien kuivumista.

Seura 27/2014

X