Taistelu allergeeneja vastaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
© COLOURBOX
Koti on täynnä allergisoivia aineita. Niitä vastaan voi kamppailla allergologi Peter Csonkan ohjeilla.

Eläinallergeeneja esiintyy myös kodeissa, joissa ei ole lemmikkejä, kuten kissaa tai koiraa.

Totta. Kissan ja koiran allergeeneja löytyy kaikista kodeista. Kissoja on vähemmän kuin koiria, mutta kissan allergeenit leviävät laajemmin ja herkistävät voimakkaammin. Kissa-allergeeneja tarttuu jopa seinäpinnoille ja niitä on paljon villa- ja polyesterivaatteissa. Kodin säännöllinen ja huolellinen viikoittainen siivous sekä vaatteiden pesu auttavat estämään oireille altistumista. Kostea liina poistaa parhaiten pölyt pinnoilta.

Ilmanpuhdistin ja pölynimuri puhdistavat huoneilman riittävästi.

Tarua. Ilmanpuhdistimen vaikutus on melko vähäinen. Laitteiden kapasiteetti on usein riittämätön suodatettaville pienhiukkasille. Pölynimuriksi kannattaa valita allergiatunnuksen saanut pölynimuri. Kun imurin pölypussin vaihto laiminlyödään tai imupää on kulunut, on imuteho huono. Silloin allergeenejä vapautuu suuria määriä takaisin huoneilmaan. Myös huonekalut, kuten sohvat ja sängyt, tulisi imuroida.

Pölypunkit lisääntyvät kuumassa ja kosteassa kodissa.

Totta. Mitä kuumempi ja kosteampi sisäilma, sitä paremmin pölypunkki viihtyy. Huonelämpö kannattaa säätää noin 21 asteeseen ja ilman kosteus 30–40 prosenttiin. Suuri osa ihmisen kuolleesta ihosolukosta jää sängyn patjalle. Mikäli sänkyä ei siivota, saavat pölypunkit runsaasti ravintoa. Pölypunkkeja kulkeutuu myös eläinten mukana. Matoissa ja pehmoleluissa on usein moninkertainen määrä pölypunkkeja.

Seura 24/2014

X