Tartuntaryppäiden jäljitystyö yllätti: ”Koronavirustauti voi oireilla näinkin epätyypillisesti” – Jos oireilet, hakeudu testeihin!

Koronavirustauti saattaa joskus aiheuttaa vain lievän kurkkutuntemuksen tai vatsaoireita. Testeihin kannattaa nyt mennä herkästi, jos epäilys herää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

THL:n nykyohjeistuksen mukaan koronatestiin voidaan ohjata myös kaikki lieväoireiset. Koronavirustauti leviää lieväoireisten ja oireettomienkin taudinkantajien kautta.

Koronavirustauti saattaa joskus aiheuttaa vain lievän kurkkutuntemuksen tai vatsaoireita. Testeihin kannattaa nyt mennä herkästi, jos epäilys herää.
Teksti:
Saga Wiklund

Koronavirustauti voi oireilla lievästikin, vaikka paljon on puhuttu taudille tyypillisistä oireista, joita ovat kova kuume, kurkkukipu ja yskä sekä hengenahdistus.

Helsingin kaupungin työterveysyksikön eli Työterveys Helsingin koronatiimin jäljitystyössä on noussut esiin se, että taudinkuva voi olla myös epätyypillinen tai lievä.

”Pääoireena on voinut tarjoutua päänsärky tai vetämätön olo”, kertoo Työterveys Helsingin johtaja Ritva Teerimäki.

”Koronavirustauti vaanii meitä edelleen”

Ritva Teerimäki on huomannut, että epidemian laimeneminen Suomessa on tuonut mukanaan ajattelutavan muutoksia.

”Nytkin pitäisi muistaa, että vaikka elämä alkaa näyttää vähän entiseltä, niin korona kuitenkin vaanii meitä edelleen, ja pitäisi käydä testeissä. Se vaatii viitseliäisyyttä, jos on melko terve.”

Koronavirusjäljittäjien työtä helpottaisi se, että kaikki, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita, hakeutuisivat testeihin.

”Testeihin hakeutuminen auttaa meitä estämään taudin leviämistä. Jokaisella on vastuu huolehtia terveydestään ja muidenkin terveydestä”, muistuttaa koronatiimin koordinaattori Sanni Julkunen.

Epidemian alussa testit varattiin vain vaikeasti sairastuneille ja terveydenhuollon henkilökunnalle, mutta ohjeistusta on muutettu matkan varrella. Testauskapasiteettia on saatu lisättyä, ja tavoitteena olisi testata ja jäljittää entistä enemmän, jotta epidemia saataisiin sammumaan. 

Testiin pienistäkin oireista – Vähäoireisetkin koronapotilaat asetetaan yhä karanteeniin

Tartuntariski korostuu lähikontaktia vaativissa töissä. Helsingin kaupunki testaakin työntekijänsä nyt tiukalla seulalla pienistäkin oireista.

Työterveyslääkäri Selina Virta koronatiimistä kertoo, että koronapositiivisia on löytynyt oireettomista ja lieväoireisistakin. Taudin tunnistaminen ei ole aina helppoa.

”Suuri osa työikäisistä koronapotilaista on vähäoireisia, tai sitten korona voi oireilla vain vähäisinä kurkun tuntemuksina”, hän kertoo.

Vähäoireisetkin koronapotilaat asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, eli heidän tulee olla kotona eristyksissä 14 vuorokautta, ja koronatiimi jäljittää heidän lähikontaktinsa ja ohjeistaa heidätkin. Osa tartunnan saaneista voi kuulua riskiryhmään ja saada vakavan koronavirustaudin, osa pääsee vähemmällä.

Oireetonkin voi tartuttaa

Koronavirustartuntojen jäljittäjien kokemuksen mukaan virus on Helsingin kaupungin työntekijöillä tarttunut pikemmin henkilökunnan välillä kuin potilaista henkilökuntaan tai toisin päin.

Koronatiimin vetäjän Miina Salon mukaan on potilastyössä osattu suojautua hyvin, jos on tiedetty, että potilas on koronapositiivinen. On ollut kuitenkin myös tapauksia, joissa oireita ei ole ollut tai niitä ei ole heti tunnistettu.

Ritva Teerimäen mukaan tartuntaryppäät ovat liittyneet suuriin sairaalaosastoihin: Helsingissä on uutisoitu muun muassa Laakson sairaalan tartunnoista.

”Osastot ovat hyvin suojautuneita, mutta työn luonne on sellainen, että siihen liittyy riski”, Ritva Teerimäki kuvaa.

Lue myös: HUS: Koronan lääkekokeilu ei tuonutkaan toivottua tulosta – Kohuttu hydroksiklorokiini on tehoton virustaudin hoidossa

Lue myös: Saavatko iäkkäät ja monisairaat hoitoa, jos korona iskee? – Professori vakuuttaa: ”Kaikki koronapotilaat hoidetaan Suomessa – oireiden lievitys on aina mahdollista”

X