Saavatko iäkkäät ja monisairaat hoitoa, jos korona iskee? – Professori vakuuttaa: ”Kaikki koronapotilaat hoidetaan Suomessa – oireiden lievitys on aina mahdollista”

Vakavasti keuhkosairaat potilaat ja iäkkäät huolehtivat nyt siitä, saavatko he hoitoa, jos he sairastuvat vaikeaan koronavirustautiin. Professori vakuuttaa, että Suomessa kaikki koronapotilaat saavat hoitoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Professori Tarja Saaresranta vakuuttaa, että Suomessa kaikki koronapotilaat saavat hoitoa.

Vakavasti keuhkosairaat potilaat ja iäkkäät huolehtivat nyt siitä, saavatko he hoitoa, jos he sairastuvat vaikeaan koronavirustautiin. Professori vakuuttaa, että Suomessa kaikki koronapotilaat saavat hoitoa.
Teksti:
Saga Wiklund

Miten koronapotilaat oikein hoidetaan: pääsevätkö kaikki hoitoon, murehtii moni suomalainen. Samanlaisen kysymyksen esitti Tyksin Uni- ja hengityskeskuksen potilas lääkärille vastaanotolla:

Minulla on vaikea keuhkosairaus, olen jo 76-vuotias ja sellainen maskikonekin on kotona käytössä. Jos sairastun koronaan, hoidetaanko minua?

Monet iäkkäät ja monisairaat potilaat pelkävät tai vähintään miettivät nyt, saisivatko he hoitoa ja millainen hoito olisi mahdollista, jos koronavirustauti osuisi kohdalle.

Tyksin Uni-ja hengityskeskuksen koordinoiva johtaja, professori Tarja Saaresranta haluaa lievittää huolia.

”Kaikkien oireita hoidetaan, vaikka parantavia lääkkeitä koronavirusinfektioon ei vielä olekaan. Sairaalahoitoa tarvitsevat pääsevät sairaalaan. Käytössä olevan hengityslaitteen säätöjä voidaan esimerkiksi muuttaa tarpeen mukaan, ja oireita voidaan lievittää lääkkein.”

Tarja Saaresranta arvioi, että huolet nousevat muun muassa Espanjasta uutisoiduista tilanteista, joissa koronaan sairastuneet asukkaat jäivät hoivakodissa heitteille ja kärsimään koronasta ilman hoitoa.

”Tämä huolestuttaa monia, mutta uskon vakaasti, että Suomessa resurssit riittävät siihen, että kaikki saavat hoitoa.”

Omat laitteet ovat nyt tärkeitä

Tyksin Uni- ja hengityskeskuksessa on myös huomattu, että korona-aikana osa hengityslaitteita käyttävistä potilaista kyseenalaistaa koneen käytön.

Näin myös eräs keuhkoahtaumapotilas:

”Minulla on vaikea keuhkoahtaumatauti. Käytän kotona hengityslaitetta maskin kautta. Olen kuullut, että voin tartuttaa muita, koska käytän konetta. Pitääkö se paikkansa? Lopetanko koneen käytön, vaikka en oikein pärjää ilman sitä?”

Tarja Saaresrannan mukaan hengityslaitteen käyttö on nyt päinvastoin tärkeää, eikä sitä pidä lopettaa koronaviruksen takia. Virus voi levitä maskin ilma-aukkojen kautta, ja siksi sairastuneen on hyvä olla erillään muista omassa huoneessaan, jos hän sairastaa kotonaan.

”Oma hengityslaite auttaa myös koronavirusinfektion hoidossa. Sairaalassa koronavirustartunnan saaneet ja hengityslaitetta käyttävät potilaat sijoitetaan samaan huoneeseen muiden laitehoitoa käyttävien kanssa, jolloin hoitohenkilökunnan on helpompi ottaa huomioon heidän hoitonsa erityispiirteet”, Saaresranta kuvaa.

Hengityssairauksista kärsivien kannattaa nyt huolehtia siitä, että kotona on riittävästi perussairauksien lääkkeitä ja parasetamolia kipu- ja kuumelääkkeeksi. Kannattaa myös tarkistaa, että reseptit ovat voimassa.

Hengityssairauksista kärsivien kannattaa nyt huolehtia siitä, että kotona on riittävästi perussairauksien lääkkeitä ja parasetamolia kipu- ja kuumelääkkeeksi. Kannattaa myös tarkistaa, että reseptit ovat voimassa. © Pekka Nieminen / Otavamedia

”Kaikki koronapotilaat hoidetaan, vaikka kaikkia ei voida parantaa ja pelastaa”

Hengityskonehoidosta puhutaan nyt paljon koronaviruspotilaiden hoidossa, mutta Tarja Saaresranta toteaa, että se ei paranna, vaan antaa lisäaikaa.

”Potilaan kehossa täytyy olla voimavaroja toipumiseen, jotta hengityskonehoitoon voidaan lähteä. Jos kyseessä on potilas, jolla on hengitysvajaussairaus, niin näitä reservejä ei oikeastaan ole, jos tulee vaikea koronavirustauti.”

Koronavirustaudissa tehohoitojaksot ovat vielä tavanomaista pidempiä, hoito voi jatkua viikkokausia.

Jos potilaan terveydentila on niin huono, että on jo tehty päätös siitä, ettei potilasta enää elvytetä, hengityskoneeseen laittaminen vaikeassa koronavirustaudissa voisi olla pelkkää kärsimyksen pitkittämistä.

Tähänkin tilanteeseen on kuitenkin saattohoitolääkkeitä, joilla oloa voidaan helpottaa tilanteen mukaan sairaalassa tai esimerkiksi laitoshoidossa.

”Kaikki koronapotilaat hoidetaan, vaikka kaikkia ei voida parantaa ja pelastaa”, Tarja Saaresranta toteaa.

Lähteenä on käytetty myös Tyksin Uni- ja hengityskeskuksen sivustoa.

Lue myös: Ovatko vanhukset tartuntavaarassa? Hoitajat eivät suojaudu koronaa vastaan Helsingin kotihoidossa, ellei asiakkaalla ole oireita – STM:n ohjetta ei noudateta

X