Astmaa sairastava ja esikoistaan odottava Lene-Maria elää koronaepidemian varjossa: ”Joillekin meistä riskiryhmään kuuluvista pelkkä flunssa voi olla hengenvaarallinen”

Kotkassa asuva Lene-Maria, 19, on sairastanut astmaa pienestä asti. Hän on myös odottava äiti, jonka ensimmäinen raskaus on edennyt hieman yli puoleen väliin.
Lene-Maria on yksi niistä suomalaisista, jotka kuuluvat koronavirusepidemian riskiryhmään.
”Astman vuoksi pienimmätkin nuhat ja flunssat aiheuttavat minulle isompia oireita kuin perusterveelle ihmiselle. Oireet pahenevat pakkaskeleillä sekä flunssakausina. Vaikka astma on pääpiirteittäin hallinnassa, olo voi pahentua pienistäkin asioista”, Lene-Maria kertoo.
Astmaa sairastavaa koronariski mietityttää
Koronavirusepidemian levitessä Lene-Maria on karttanut isompia väkijoukkoja, kuten kansalaisia on ohjeistettu tekemään. Ystäviä tavatessa hän on ylipäätään aina pyrkinyt pitämään huolen siitä, että ei kohtaa niitä, jotka ovat esimerkiksi flunssassa tai muutoin kipeänä.
Erityisesti nyt, koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa, sairastumisriski mietityttää — ei kuitenkaan kaikkia, Lene-Maria on huomannut.
”Olen joutunut kuulemaan ’Kyllä minä ainakin kaupassa kävisin’ tai ’Ei nyt tajuttu ennen vierailua jostain nuhasta mainita’ -tyylisiä kommentteja perusterveiltä ihmisiltä.
Voi olla, että monelle koronavirustartunta näyttäytyy vain pienenä nuhana, mutta joillekin meistä pelkän flunssan ja nuhan aiheuttamat virukset ja bakteerit voivat olla hengenvaarallisia”, Lene-Maria huomauttaa.

Monet riskiryhmien perussairaudet eivät näy ulospäin. Astmaa sairastavakin saattaa kokea vähättelyä. © iStock
”Olen kokenut rajuakin vähättelyä taudin vaikutuksista riskiryhmään”
Lene-Maria on kohdannut koronavirusepidemian aikana myös suoranaista piittaamattomuutta ja välinpitämättömyyttä.
”Se, että jotkut ihmiset eivät välitä muiden hengestä ja terveydestä, tuntuu pahalta. Olen kokenut rajuakin vähättelyä taudin vaikutuksista riskiryhmään. Meidät, jotka valitsemme jättää yleiset kokoontumiset väliin, leimataan turhan helposti hysteerisiksi — vaikka itse pyrinkin suhtautumaan asioihin rauhallisesti.”

Lene-Marian mukaan moni ajattele, että urheilullinen nuori aikuinen voisi kärsiä ulospäin näkymättömästä perussairaudesta. © Lene-Marian kotialbumi
Tietämättömyys aiheuttaa pelkoa
Lene-Maria uskoo, että suurin syy välinpitämättömään suhtautumiseen on tiedon puute.
”Koronavirus on meille suomalaisille ennestään tuntematon tauti, josta moni kaipaisi nykyistä tarkempaa tietoa. Luotettavillakin sivustoilla jaetussa informaatiossa on ristiriitaisuuksia esimerkiksi raskauteen liittyen.”
Lene-Maria olisi itsekin kaivannut selkeämpää linjaa tiedotukseen.
”Ensin oli puhetta, että koronavirus ei siirry äidistä vauvaan raskausaikana. Raskaana olevat oli kuitenkin merkitty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivustolla riskiryhmään kuuluviksi — ja nyt meidät on jälleen poistettu listalta.”

”Sairaaloiden sivustoilta olen käynyt lukemassa, että raskaana olevat naiset altistuvat muuta väestöä herkemmin hengitystieinfektioille”, Lene-Maria kertoo. © iStock
Omasta mielen hyvinvoinnista Lene-Maria on pitänyt huolta ennen kaikkea pysyttelemällä pois väärää tietoa levittäviltä sivustoilta.
”Olen pyrkinyt suodattamaan ihmisten verkossa jakamaa tietoa koronavirusepidemiasta, jos se ei ole peräisin luotettavasta lähteestä. Netissä ilmiön ympärille syntyy helposti turhaa paniikkia.”
Vitsailun sijaan tulisi vakavoitua
Koronavirusepidemia on antanut Lena-Marialle ajattelemisen aihetta.
”Aina kun joku uusi tauti ilmenee, siitä helposti vitsaillaan sosiaalisessa mediassa. Riskiryhmään kuuluvana kuitenkin ajattelen, että tilanteeseen pitäisi suhtautua vakavuudella. Viranomaisten ja terveydenhuoltohenkilökunnan antamia ohjeita esimerkiksi suurten väkijoukkojen välttämisestä tulisi noudattaa.”
Lene-Maria esittää toivomuksen, että jokainen perusterve ihminen voisi jatkossa ajatella koronavirusepidemiaa myös riskiryhmään kuuluvien näkökulmasta.
”Ethän ole itsekäs ja ylimielinen ja jätä noudattamatta ohjeistusta vain siksi, että satut itse olemaan terve.”
Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.