Tekevätkö kengät juoksun?

Jaa artikkeli
© COLOURBOX
Juoksua voi harrastaa myös talvella. Lentoa juoksuun -kirjan kirjoittaja Kirsi Valasti opastaa missä ja miten se onnistuu.

Kenkiin kannattaa satsata.

Totta. Hyvien juoksukenkien hinta ennen alennuksia on yli sata euroa. Kenkiä ei kuitenkaan pidä ostaa pelkän hinnan perusteella, koska jokaisen jalat ovat omanlaisensa. Hyvä juoksukenkä on istuva, mutta mahdollisimman vähän tuettu. Itse suosin nykyisin matalakantaisia tossuja.

Paljasjalkakenkiä suosittelen vain niille, jotka juoksevat vain muutaman kilometrin viikossa. Ota huomioon, että kaveri tai myyjä eivät välttämättä tiedä, mitkä kengät ovat sinulle parhaat.

Juoksu on vain lumettoman ajan laji.

Tarua. Toivottavasti suomalaiset juoksun harrastajat ymmärtäisivät tehdä lajinomaista treeniä myös talviaikaan. Jos aloittaa vasta keväällä, kestää aikansa, ennen kuin pääsee taas kiinni lajin ihanuuteen. Juoksua voi treenata nastatossuilla, sisähalleissa tai salilla juoksumatolla. Talviaikaan juoksun voi korvata osin hiihdolla tai vesijuoksulla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tunti juoksua vastaa rasitukseltaan puoltatoista tuntia hiihtoa.

Juoksun harjoitusohjelmat sopivat vain tosiharrastajalle.

Tarua. On olemassa myös aloittelijoille sopivia harjoitusohjelmia. Jos ohjelma tuntuu etenevän liian nopeasti liian raskaaseen harjoitteluun, voi aina palata kevyeen treeniviikkoon. Kannattaa edetä mieluummin rauhallisesti kuin liian kunnianhimoisesti. Harjoitusohjelman tarkoitus on tuoda juoksuun rytmiä, ja rytmityksellä taas saa lentoa juoksuun. Kaikkien juoksulenkkien ei kuulu olla samanlaisia.

Seura 15/2013

X