Marika joutui auto-onnettomuuteen – Sairaalassa selvisikin, että hänellä on keuhkosyöpä

Helmikuussa sattunut auto-onnettomuus oli Marika Kojolle onni onnettomuudessa. Se paljasti vakavan sairauden ennen kuin oli liian myöhäistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syöpädiagnoosin saatuaan Marika Kojo on meditoinut paljon sekä tehnyt kiitollisuus- ja mielikuvaharjoituksia. ”Hoidan itseäni monin tavoin.”

Helmikuussa sattunut auto-onnettomuus oli Marika Kojolle onni onnettomuudessa. Se paljasti vakavan sairauden ennen kuin oli liian myöhäistä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Marika Kojon, 48, on mahdotonta unohtaa erikoista päivämäärää: 22.2.22. Hän oli palaamassa työpäivän jälkeen kotiin, kun hän yhtäkkiä menetti autonsa hallinnan jäisellä tiellä ja törmäsi lumipenkkaan.

Maailma pyöri hetken Marikan silmissä, kunnes hän ymmärsi roikkuvansa pää alaspäin turvavöissä. Pian ambulanssi vei hänet sairaalaan, jossa hänet vietiin varmuuden vuoksi magneettikuvaan. Mikään ei kuitenkaan valmistanut Marikaa lääkärin uutisiin: kolarista hän oli selvinnyt ehjin nahoin, mutta tutkimuksissa oli juuri löydetty keuhkosyöpä.

Keuhkosyöpä tuntui mahdottomalta

”Lääkärin sanat tuntuivat uskomattomilta. Magneettikuvat olivat paljastaneet, että minulla oli keuhkoissa kahdeksan senttimetrin kasvain. Lisäksi muualla keuhkoissa oli etäpesäkkeitä. Sairastin siis keuhkosyöpää. Se tuntui mahdottomalta, sillä olin vielä nuori enkä ollut koskaan tupakoinut.

Soitin kaikille läheisilleni ja työnantajalleni jo sairaalasta. Koko elämäni oli muuttunut kertaheitolla.”

Lue myös: Perheenisä joutui saattohoitoon – Jyri, 35, sairastaa parantumatonta keuhkosyöpää: ”Viime yöt olemme nukkuneet koko perhe samassa makuuhuoneessa”

Mistä keuhkosyöpä johtui?

”Keuhkosyöpäuutisen myötä minuun iski valtava kuolemanpelko. Mietin, miten jo aikuiset lapseni pärjäisivät, jos minua ei enää olisi. Minua myös tutkittiin lisää, mutta tutkimukset kestivät kauan, koska juuri siihen aikaan oli hoitajalakkoja. Vietin paljon aikaa yksin kotona ja aloin meditoida.

Erään meditaation aikana minulle tuli olo, että keuhkosyöpä ei ollut voinut ilmestyä minulle noin vain. Sen taustalla oli pakko olla jokin geenimutaatio. Kerroin arveluistani syöpälääkärilleni, joka lähetti minut geenimutaatiota selvittäviin kokeisiin.

Ennen kuin ehdin saada kokeen tulosta minulla vaihtui kuitenkin lääkäri. Uusi lääkäri oli sitä mieltä, että minun pitäisi mahdollisimman nopeasti aloittaa sytostaattihoidot, sillä muuten saattaisi pian olla jo liian myöhäistä. Minulle varattiin aika hoitoihin jo heti seuraavalle aamulle.

Aikaisin seuraavana aamuna meditoin kaikessa rauhassa kotona. Silloin minulle tuli vahva tunne, että olin tekemässä jotakin väärin. Soitin laboratorioon, jossa geenimutaation mahdollisuutta tutkittiin, ja sain tietää, että tulokseni valmistuisi muutaman päivän päästä. Soitin syöpäpolille ja peruutin hoitoni. Olin päättänyt odottaa koetulosta.”

ALK-mutaation aiheuttamaan syöpään on olemassa täsmälääke

”Koetulokseni sain seuraavalla viikolla. Sen mukaan minulla todella oli ALK-mutaatio, joka oli aiheuttanut syövän. Hyvä uutinen oli myös se, että syöpääni oli olemassa täsmälääke, joka oli monilla ihmisillä toiminut erittäin hyvin.

Olin onnellinen siitä, että olin kuunnellut intuitiotani ja perunut sytostaattihoidot. Jos olisin ehtinyt aloittaa ne, Kela ei olisi enää korvannut täsmälääkettä.

Aloitin välittömästi täsmälääkkeen ottamisen. Kolmen kuukauden jälkeen oli ensimmäinen kontrollikäynti sairaalassa. Tulos oli häkellyttävä. Sekä kasvain että kaikki etäpesäkkeet olivat hävinneet.”

Vahva luotto elämään ja lääketieteeseen

”Kasvaimen häviäminen tuntui aluksi aivan ihmeelliseltä. Sen jälkeen jouduin taas kohtaamaan tosiasiat. Tiedän, että täsmälääke ei todennäköisesti toimi ikuisesti.

Elimistöni yrittää koko ajan muodostaa keuhkosyöpää aiheuttavaa geenimutaatiota, jonka täsmälääke tällä hetkellä estää. Jonakin päivänä lääke saattaa kuitenkin lakata toimimasta. Elimistöni voi oppia ohittamaan lääkkeen mekanismin ja alkaa taas muodostaa kasvaimia.

Minulla on kuitenkin vahva luotto lääketieteeseen ja elämään. Lääketiede kehittyy nopeasti. Lisäksi pyrin pitämään itsestäni hyvää huolta.

Kuolemanpelkoni on hävinnyt kokonaan. Minusta tuntuu, että keuhkosyöpä on pikemminkin herättänyt minut elämään. Syövän aikana olen ollut onnellisempi kuin koskaan. Elämästä on tullut tärkeää juuri nyt, koska huomisesta ei ole tietoa.”

X