Keliakia nosti Sarin maksa-arvoja - Gluteeniton ruokavalio toi tuloksia: ”Puolessa vuodessa maksa-arvoni kääntyivät laskuun, vuoden kuluttua ne olivat normaalit”

Sari Hautamäki tekee kirjaimellisesti hyvää, sillä hän leipoo vapaaehtoistyönään. Hän ei leipoisi, ellei hän sairastaisi keliakiaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sari Hautamäki innostui kerran keliakiaviikolla vapaaehtoistoiminnasta ja alkoi opettaa gluteenitonta leivontaa. Keliakiaviikkoa vietetään jälleen 2.–8. syyskuuta.

Sari Hautamäki tekee kirjaimellisesti hyvää, sillä hän leipoo vapaaehtoistyönään. Hän ei leipoisi, ellei hän sairastaisi keliakiaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Hautamäen koko perhe herkuttelee gluteenittomilla leivonnaisilla, eikä perheen kodista edes löydy vehnäjauhoja. Ne saivat häädön viisi vuotta sitten, kun Sarin keliakia paljastui.

Keliakia-diagnoosi oli yllätys

”Viisi vuotta sitten olin sairaalassa tutkimuksissa, joissa selvisi, että maksa-arvoni olivat kohonneet ja niin olivat myös verestä katsotut keliakiavasta-aineet. Sain lähetteen tähystykseen ja syy kohonneisiin maksa-arvoihin selvisi: minulla diagnosoitiin keliakia.

Diagnoosi oli yllätys. Keliakia aiheuttaa tyypillisesti monenlaisia vatsavaivoja, mutta minulla ei ollut minkäänlaisia vatsaoireita. Tai niin luulin. Vasta jälkeenpäin ymmärsin, että suoleni oli hidas. Koska olin aina käynyt harvakseltaan vessassa, pidin tilannetta normaalina.”

Gluteeniton ruokavalio toi tuloksia

”Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Sen noudattaminen oli minulle helppoa, sillä olen työskennellyt 25 vuotta elintarvikealalla. Osaan lukea pakkauksista tuoteselosteita ja tunnen elintarvikkeiden valmistuksen, joten löysin helposti itselleni kaupoista syötävää.

Noudatin ruokavaliota tarkkaan, ja se toi tuloksia. Puolessa vuodessa maksa-arvoni kääntyivät laskuun, ja vuoden kuluttua ne olivat normaalit.

Monelle keliaakikolle ruokavalion noudattaminen on hankalaa. Tuoteselosteiden lukemiseen menee valtavasti aikaa, tai sitten ihminen ostaa pelkästään gluteeniton-merkillä varustettuja tuotteita, jolloin ruokavaliosta tulee melko suppea ja elämä sairauden kanssa kapeutuu.

Markkinoilla on paljon luontaisesti gluteenittomia ruoka-aineita, mutta ne pitää tuntea. Minä tunsin ne bio- ja elintarviketekniikan insinöörinä. Halusin auttaa myös muita löytämään ne.”

Näin autan vertaisiani

”Joka syksy vietetään keliakia-viikkoa, jolloin Keliakialiitto järjestää erilaisia tapahtumia. Kun olin sairastanut vuoden keliakiaa, satuin keliakia-teemaviikolla ruokakauppaan ja tapasin Keliakialiiton paikallisyhdistyksen jäseniä.

Minut toivotettiin tervetulleeksi mukaan toimintaan. Saisin mahdollisuuden jakaa elintarvikeosaamistani ja uuden haasteen: tehtäväkseni tulisi ohjata keliakiaan sairastuneita leipomaan gluteenittomasti.

Niinpä aloin muokata leivontareseptejä gluteenittomiksi. Varsinkin hiivaleivonnaisissa riitti haastetta, sillä gluteenittomissa jauhoissa ei ole sitkoa ja taikina pitää jättää löysäksi tai muuten tuotoksista tulee kovia.

Opin nopeasti käyttämään sämpylöiden pyörittelyssä nitriilihanskoja, sillä niihin taikina ei juuri tartu.

Korvapuustitaikinan kaulin kahden leivinpaperin välissä. Oivalsin, että taikinaan lisätty tuorejuusto pitää monen leivonnaisen kasassa ja tekee niistä mukavan kosteita.”

Leivontailtoja keliaakikoille

”Tavalliseen leivontaan olisin varmasti kyllästynyt, mutta gluteenittomassa leivonnassa riittää haasteita. En vieläkään saa kaikkia leivonnaisia onnistumaan, mutta mitä sitten! Jos kakku ei pysy kasassa, se syödään lusikalla.

Olen saanut uusia ystäviä ja mielenkiintoa elämään yhdistystoiminnasta. Olen vetänyt leivonta-iltoja keliaakikoille ja heidän läheisilleen. Näen, kuinka leipojat onnistuvat ja saan siitä hyvän mielen. Voi olla, että hyvä mieli on kytköksissä muuten hyvään vointiin: en koe itseäni sairaaksi, vaikka sairastankin keliakiaa.

Reseptejäni jaetaan erilaisissa tapahtumissa. Haaveissani on koostaa niistä vielä joskus kirja. Sitä ennen testailen, miten onnistuu gluteeniton leivonta ilman maitoa. Kotona uuni ei juuri ehdi jäähtyä.”

Sairastatko tietämättäsi keliakiaa?

1. Keliakiaa ei osata aina epäillä, sillä oireet vaihtelevat. Niitä ovat esimerkiksi ripuli, turvotus ja ilmavaivat, mutta myös kutiseva, rakkulainen ihottuma, niveloireet, laihtuminen ja selittämätön anemia.

2. ”Kun epäily keliakiasta herää, verestä tutkitaan keliakiavasta-aineet. Joissain tapauksissa diagnoosi voidaan tehdä niiden perusteella, tarvittaessa otetaan koepala ohutsuolesta tähystyksessä tai ihokeliakiaa epäiltäessä iholta”, ravitsemusterapeutti Sanna Arnala Keliakialiitosta kertoo.

3. Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Hoitamaton keliakia lisää ravintoaineiden imeytymishäiriöitä ja sitä kautta osteoporoosin ja anemian riskiä.

X