Totta vai tarua: Paraneeko korvatulehdus ilman antibioottia?

Piinaako korvatulehdus? Asiantuntija vastaa kolmeen Totta vai tarua -väittämään korvatulehduksista.
Korvatulehdus paranee yleensä itsestään
Totta.
Seitsemän kymmenestä korvatulehduksesta paranisi itsellään ajan kanssa, tosin ilman antibiootteja korvaeritteen häviäminen kestää kauemmin ja niin kauan, kun korvassa on eritettä, kuulo on tavallista heikompi.
Lääkäri ei voi tietää tulehduksen toteamishetkellä, kuka paranee itsellään ja kuka tarvitsee lääkityksen. Siksi seurantakäynti 3−4 päivän kuluttua on tarpeen, jos päädytään seurantaan ilman antibioottihoitoa. Mikäli lääkäri määrää korvatulehdukseen antibioottikuurin, se on tärkeä syödä loppuun asti, vaikka oireet häviäisivät ennen kuurin loppumista.
Antibiootista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä
Tarua.
Oikein suunnattu antibioottihoito on perusteltua. Kyse on siitä, että diagnostiikka pitää osata tehdä oikein. Tärykalvojen punoitus ilman märkäeritettä ei ole korvatulehdus ja varalta määrätyt kuurit ovat haitallisia suolistobakteereille.
Kovatulehduksen tunnistaa korvasärystä
Totta ja tarua.
Korvatulehduksista noin 60 prosenttia aiheuttaa kipua, eli tulehdus voi olla myös kivuton. Toisaalta, jos korva on kipeä enemmän kuin hetken, sen takana on 80 prosentin varmuudella korvatulehdus.
Korvatulehdukseen liittyy usein kuulon tilapäinen heikkeneminen. Muut oireet, kuten kuume tai nuhaisuus, voivat johtua yhtä hyvin korvatulehduksesta kuin viruksen aiheuttamasta flunssasta – samaa pätee korvien haromiseen.
Lue myös: Mitä tehdä, jos korvavaikku haisee pahalle tai on nestemäistä? Korvalääkäri vastaa