Totta vai tarua: Paraneeko korvatulehdus ilman antibioottia?

Oireileeko korvatulehdus aina kipuna ja tarvitaanko sen hoitamiseksi lääkekuuria? Kysymyksiin vastaa lastenlääkäri Tero Kontiokari Oulun Mehiläisestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korvatulehdus voi olla myös kivuton.

Oireileeko korvatulehdus aina kipuna ja tarvitaanko sen hoitamiseksi lääkekuuria? Kysymyksiin vastaa lastenlääkäri Tero Kontiokari Oulun Mehiläisestä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Piinaako korvatulehdus? Asiantuntija vastaa kolmeen Totta vai tarua -väittämään korvatulehduksista.

Korvatulehdus paranee yleensä itsestään

Totta.

Seitsemän kymmenestä korvatulehduksesta paranisi itsellään ajan kanssa, tosin ilman antibiootteja korvaeritteen häviäminen kestää kauemmin ja niin kauan, kun korvassa on eritettä, kuulo on tavallista heikompi.

Lääkäri ei voi tietää tulehduksen toteamishetkellä, kuka paranee itsellään ja kuka tarvitsee lääkityksen. Siksi seurantakäynti 3−4 päivän kuluttua on tarpeen, jos päädytään seurantaan ilman antibioottihoitoa. Mikäli lääkäri määrää korvatulehdukseen antibioottikuurin, se on tärkeä syödä loppuun asti, vaikka oireet häviäisivät ennen kuurin loppumista.

Antibiootista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Tarua.

Oikein suunnattu antibioottihoito on perusteltua. Kyse on siitä, että diagnostiikka pitää osata tehdä oikein. Tärykalvojen punoitus ilman märkäeritettä ei ole korvatulehdus ja varalta määrätyt kuurit ovat haitallisia suolistobakteereille.

Kovatulehduksen tunnistaa korvasärystä

Totta ja tarua.

Korvatulehduksista noin 60 prosenttia aiheuttaa kipua, eli tulehdus voi olla myös kivuton. Toisaalta, jos korva on kipeä enemmän kuin hetken, sen takana on 80 prosentin varmuudella korvatulehdus.

Korvatulehdukseen liittyy usein kuulon tilapäinen heikkeneminen. Muut oireet, kuten kuume tai nuhaisuus, voivat johtua yhtä hyvin korvatulehduksesta kuin viruksen aiheuttamasta flunssasta – samaa pätee korvien haromiseen.

Lue myös: Mitä tehdä, jos korvavaikku haisee pahalle tai on nestemäistä? Korvalääkäri vastaa

Huimaus

Mikä helpottaa huimausta flunssan ja korvatulehduksen aikana ja jälkeen? © istockphoto

Lue myös: Kärsitkö huimauksesta? Tästä syystä tasapaino voi pettää flunssan ja korvatulehduksen seurauksena

X