Tutkimus kehottaa: Tupakoitsija, syö kasviksia!

Jaa artikkeli
Kasviksia
Kasvisten antioksidantit suojaavat keuhkoja. © JORMA MARSTIO/KUVARYHMÄ/SKOY
Ruotsalaistutkimuksen mukaan tupakoitsija tai entinen tupakoitsija hyötyy kasvisruoasta, sillä hedelmien ja vihannesten antioksidantit suojaavat keuhkoja.
Kasviksia

Kasvisten antioksidantit suojaavat keuhkoja. © JORMA MARSTIO/KUVARYHMÄ/SKOY

Jokainen hedelmä tai vihannesannos, jonka tupakoitsija tai entinen tupakoitsija suuhunsa laittaa, suojaa keuhkoja ja vähentää 4–8 prosenttia riskiä sairastua keuhkoahtaumatautiin. Tukholmassa Karoliinisessa Instituutissa tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 44 000 45–79-vuotiasta miestä. Lähes kaksi kolmesta tutkitusta oli jossain vaiheessa elämäänsä tupakoinut, ja suunnilleen joka neljäs miehistä oli tupakoitsijoita edelleen.

13-vuotisen tutkimusperiodin aikana tukituista 1918 sairastui keuhkoahtaumatautiin. Niillä miehillä, jotka söivät viisi tai sitä enemmän annosta kasviksia päivässä, riski sairastua oli 35 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka söivät hedelmiä tai vihanneksia vain kaksi tai vähemmän annosta. Samanlaista vaikutusta ei havaittu niillä ihmisillä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Tupakoitsija sairastuu usein keuhkoahtaumatautiin

Keuhkoahtaumatauti eli COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) on usein tupakointiin liittyvä, hitaasti etenevä keuhkosairaus. Sille on ominaista, että pienet hengitystiet ahtautuvat pysyvästi ja keuhkokudos tuhoutuu. Tästä syystä uloshengitys hidastuu.

Keuhkoahtaumataudin oireita ovat Hengitysliiton mukaan:

  • Hengenahdistus tai suorituskyvyn aleneminen rasituksessa, esimerkiksi portaita noustessa, sairauden edetessä myös levossa
  • Pitkäkestoinen yskä, etenkin aamuisin
  • Limannousu, etenkin aamuisin
  • Hengityksen vinkuna
  • Taipumus hengitystieinfektioihin
  • Toistuvat pahenemisvaiheet, joiden aikana oireet lisääntyvät
  • Sairauden edettäessä veren alentunut happikyllästeisyys ja taipumus hiilidioksidin kerääntymiseen
  • Mahdollisesti laihtuminen ja kuihtuminen
  • Liitännäissairaudet

Ahtauma on pääosin korjaantumaton, mutta sairastunut voi omalla toiminnallaan vaikuttaa merkittävästi sairauden etenemiseen. 3–4 sadasta suomalaisesta sairastaa keuhkoahtaumatautia. Tupakoivista arviolta 20–30 prosenttia sairastuu keuhkoahtaumatautiin.

Tupakoitsija

Tupakoitsijan keuhkot hyötyvät, jos syö runsaasti kasviksia. © Marjo Tynkkynen/Kuvaryhmä/SKOY

Miksi juuri kasvikset auttavat?

Karoliinisen Instituutin tutkijoiden mukaan hedelmien ja kasvisten antioksidantit saattavat estää tupakoinnin haittavaikutuksia. Antioksidantit ovat joko elimistön itsensä valmistamia tai ruoan sisältämiä aineita, joka estää soluissa tapahtuvia hapettumisreaktioita. Hyviä antioksidanttien lähteitä ovat esimerkiksi kotimaiset metsämarjat, paparika, sitrushedelmät, tomaatit, kaalit, lehtisalaatti, pavut ja porkkanat.

”Jos tupakointia ei voisi lopettaa, pitäisi syödä mahdollisimman monta annosta hedelmiä ja vihanneksia. Myös niiden, jotka lopettavat tupakoinnin, pitäisi lisätä kasvisten kulutusta”, sanoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja professori Joanna Kaluza Varsovan yliopistosta.

Professorin mukaan teoria hedelmien ja vihannesten hyvää tekevä vaikutus hyödyttää todennäköisesti myös naisia, vaikkei tutkimus käsitellytkään naisia.

Puoli kiloa ei riitä

Tupakointi tappaa kaksi kolmesta

X