Miksi pimeys väsyttää ja vaikuttaa pirteystilaamme? Virkistävää valoa on jo ikävä!

Mitä pimeämpi päivä, sitä vähemmän virtaa. Mistä tämä johtuu? Asiantuntijana tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitokselta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä pimeämpi päivä, sitä vähemmän virtaa. Mistä tämä johtuu? Asiantuntijana tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitokselta.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Talvella väsyttää enemmän

Uni-valverytmiämme säätelee ennen kaikkea silmän verkkokalvon kautta välittyvä valon ja pimeyden vaihtelu. Valo on hyvin keskeistä vuorokausirytmille. Erityisesti aamuvalo auttaa pitämään vuorokausirytmin tahdistuneena. Kun aamut pimenevät, tämä mekanismi voi häiriintyä, ja väsymys lisääntyy.

Valo auttaa piristymään

Väsymys voi olla myös psyykkistä tai fyysistä, mutta kun puhutaan uneliaisuudesta, niin kyllä. Valo vaikuttaa samaan tapaan kuin pieni pistäytyminen pakkaseen: se stimuloi ja virkistää välittömästi. Erityisesti aamuvalo pitää yllä myös hyvää unirytmiä, jolloin unta ehtii saada riittävästi yön aikana.

Vireyttä lisää erityisesti kirkas valo, jolla on auringonvalon tyylinen spektri. Siniseen painottuva spektri on tehokkain – ja juuri siksi illalla pitäisi välttää älypuhelimen tai tabletin kautta saatavaa sinistä valoa.

Saamme valoa juuri oikealla teholla ja oikeassa spektrissä, kun oleskelemme päivänvalossa. Pysäkille käveleminen tai koiranulkoilutus aamulla on parasta valohoitoa.

Auttaako kirkas valo myös korvien kautta?

Tästä ei ole puolueetonta näyttöä. En tiedä, miksi valolle olisi olemassa jokin korvan kautta toimiva mekanismi. Verkkokalvolla sen sijaan on valolle ihan omat reseptorit, jotka toimivat tutkitusti.

X