Vegaaniruoka laski Sannan kolesterolia: ”Ruokavalioni toimii kuin kolesterolilääke!”

Elämänarvojen mullistus toi Sanna Teissalalle iloisen bonuksen: kun eläinperäinen ravinto katosi ruokalistalta, kolesteroliarvot laskivat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elämänarvojen mullistus toi Sanna Teissalalle iloisen bonuksen: kun eläinperäinen ravinto katosi ruokalistalta, kolesteroliarvot laskivat.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Korkea kolesteroli vaivasi Sanna Teissalaa jo kolmekymppisenä. Hänen arvonsa olivat todennäköisesti koholla jo ennen sitä, mutta itse hän tuli niistä tietoiseksi vasta, kun kolesteroliarvoja alettiin mitata työterveydessä.

”Kokonaiskolesterolini oli joka mittauksessa koholla, ja huonon LDL-kolesterolin osuus oli yli sallitun rajan. Asia ihmetytti minua. Urheilin säännöllisesti ja söin suhteellisen terveellisesti, mutta arvoni eivät muuttuneet paremmiksi.

Isäni epäili, että kyse olisi perimästä: hän on aina ollut normaalipainoinen ja hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta joutuu syömään lääkettä korkeisiin kolesteroliarvoihinsa.”

Elämänmuutos toi myös uuden ruokavalion

”Eläinten hyvinvointi on ollut minulle aina tärkeä asia. Se sai minut joitakin vuosia sitten pohtimaan elämääni. Työelämässä olin ajautunut uraohjukseksi. En halunnut tehdä elämässäni vain töitä tai elää itselleni. Tahdoin tehdä jotakin muiden elävien olentojen hyväksi.

Siitä tuli aika iso käänne. Irtisanouduin, perustin oman yrityksen ja aloin työskennellä kotona. Aloin auttaa kodittomia kissoja. Minulle tuli tarve pohtia myös kulutustottumuksiani: halusin, että elämäntapani olisi arvojeni mukainen.

Aloitin määrätietoisen, mutta pitkän taipaleen kohti kasvisruokavaliota. Lopetin ensin punaisen lihan, sitten kanan, sitten kalan ja kananmunat. Lopulta uskaltauduin kokeilemaan Oikeutta eläimille -järjestön Vegaanihaastetta ja jäin sille tielle. Eläinperäisen proteiinin tilalle tulivat linssit, Nyhtökaura, Härkis ja soijatuotteet.”

Kokonaiskolesteroli laski vegaaniruoan myötä

”Ruokavaliomuutos toi mukanaan iloisen yllätyksen, jota en osannut odottaa: korkealla seilanneet kolesteroliarvoni alkoivat laskea.

Kokonaiskolesteroli laski vuodessa lukemasta 5,6 lukemaan 5, ja viimeksi lokakuussa se oli tasan 4. LDL-on pudonnut lukemasta 3,7 lukemaan 2,4. HDL on suosituksen mukainen, ja triglyseridit hyvin alhaiset – suositus on alle 1,7, ja vegaaniruokavaliolla arvoni ovat pysyneet koko ajan lukeman 1 alapuolella. Ruokavalioni toimii kuin kolesterolilääke!

Olen ollut vegaani kohta kuusi vuotta. Syön hyvin, voin hyvin, ja laboratorioarvot näyttävät hyviltä – myös ferritiini ja B12-vitamiini, joita vegaanien on hyvä seurata.

En kaipaa entistä ruokavaliota. Ennen ajattelin, että en koskaan voisi elää ilman kinkku-juustovoileipiä, mutta pelkäsin turhaan. Vegaaneille on nykyisin kaikkea: herkkuja, juustoa ja leikkeleitä.

Mutta kyllä joskus ihanan pullan nähdessä voi käydä sellainen ajatus, että vitsi kun ton saisi vegaanisena.

Tammikuussa on jälleen Vegaanihaaste-kampanja, ja olen siinä mukana tutorina. Haluan rohkaista kaikkia kiinnostuneita – tälle jutulle kannattaa antaa mahdollisuus!”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 11/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X