Verenpaine koholla? Kokosimme 17 vinkkiä – Vältät vauriot, kun saat verenpaineen laskemaan ajoissa

Verenpaine koholla? Käy tarmokkaasti toimeen. Uusi Käypä hoito -suositus tähdentää, että verenpaine on tärkeää hoitaa tehokkaasti ja varhain.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvillä elintapamuutoksilla verenpainetta voi laskea vähintään saman verran kuin lääkkeellä.

Verenpaine koholla? Käy tarmokkaasti toimeen. Uusi Käypä hoito -suositus tähdentää, että verenpaine on tärkeää hoitaa tehokkaasti ja varhain.
Teksti: Nina Sarell

Onko verenpaine koholla? Jos korkea verenpaine olisi virus tai syöpätauti, se synnyttäisi todennäköisesti hysterian. Se on maailman merkittävien terveiden elinvuosien verottaja, joka aiheuttaa enemmän ennenaikaisia kuolemia kuin kaikki maailman syövät yhteensä. Se on kymmenen kertaa yleisempi kuoleman aiheuttaja kuin koronavirus.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen suomalaisten tavallisin kuolinsyy, ja korkea verenpaine verottaa viisikymppiseltä peräti seitsemän odotettavissa olevaa tervettä elinvuotta.

Syyskuussa päivitetty kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suositus muistuttaa, että verenpaineen kanssa ei ole leikkimistä. 70-luvulta alkanut verenpainetasojen paraneminen on 2000-luvulla hidastunut, ja kahden miljoonan suomalaisen verenpaine on koholla.

Miksi elintapoja korjataan laiskasti?

Käypä hoito -työryhmän jäsen, dosentti, sisätautien erikoislääkäri, erikoistutkija Teemu Niiranen Turun yliopistosta kertoo, että uusi suositus tähtää intensiivisempään hoitoon. Sekä lääkäreillä että potilailla on peiliin katsomisen paikka.

”Molemmat jäävät usein seuraamaan kohonnutta verenpainetta liian pitkäksi aikaa, ja lääkehoito aloitetaan liian myöhään ja liian pienellä lääkeannoksella.”

Ripeämpiä toimenpiteitä tarvitaan ennen kaikkea siksi, että itsehoito ontuu. Verenpaineen kohoamisesta huolimatta elintapoja korjataan laiskanlaisesti, ja lääkkeitäkin syödään mitenkuten.

Niiranen muistuttaa, että verenpaineen hyvä hoito alkaa aina elintapamuutoksella. Määrätietoinen, oikeisiin asioihin keskittyvä muutos toimii verenpainepillerin tavoin. Jos elintapojen korjaus on tarpeeksi rivakka, saatat välttyä lääkitykseltä jopa kokonaan.

”On todella tärkeää muistaa, että tässä ei hoideta mitään lukemia, vaan ehkäistään aivo- ja sydäninfarkteja”, Niiranen toteaa.

Onko verenpaine kohonnut? Nämä 17 vinkkiä ovat juuri sinulle:

1. Muista verenpaineen raja-arvot

Normaalin verenpaineen rajana pidetään vastaanotolla mitattua tasoa 130/85, ja alle tason 140/90 jäävät mittauksetkin ovat vielä välttäviä.

Jos verenpaine pyörii lähellä tasoa 140/90, se on syytä tarkistaa vähintään kerran vuodessa, ja jos se ylittyy, lääkärin pitäisi jo reagoida asiaan. Kotona ja vastaanotolla mitataan eri lukemia, ja on hyvä muistaa, että ”valkotakkiverenpaineesta” johtuen kotona mitattu verenpaine on maltillisempi, ja siksi kotilukema 135/85 vastaa vastaanotolla mitattua painetta 140/90.

2. Tunne oman verenpaineesi arvot

Kohonnut verenpaine alkaa yleistyä toden teolla 40 ikävuoden jälkeen. Useimmiten tilanne kehittyy hiljakseen ilman oireita ja paljastuu sattumalta jossakin rutiinitarkastuksessa.

Kun törmäät verenpainemittariin odotushuoneessa, terveysmessuilla tai sukulaisen luona, ei siis ole huono ajatus kääräistä mansettia käsivarteen.

Jos lukemat ovat alle tason 120/80 eikä elintavoissa ole moittimista, mittausväli voi hyvin venähtää nuorella iällä viideksikin vuodeksi. Mikäli suvussa on paljon aivohalvauksia ja infarkteja, suola maistuu, stressi painaa ja paino tuppaa nousemaan, voi olla viisainta tarkistaa tilanne vaikkapa vuoden välein.

3. Reagoi nousuun

Lukemattomat ihmiset tietävät, että heidän verenpaineensa on koholla, mutta sysäävät asian mielestään. Koholla oleva verenpaine ei ehkä tunnu miltään, mutta saa aikaan mittavaa tuhoa: se haurastuttaa hiljalleen aivoverisuonia, rasittaa sydäntä ja munuaisia ja kovettaa valtimoita. Jos tilanne saa jatkua, myös vauriot etenevät.

4. Tunne verenpaineen kohoamisen syyt

Verenpaine voi olla koholla monesta syystä. Verenpainetta nostaa suomalaisilla useimmiten liiallinen suolan syöminen, liikapaino, liian vähäinen liikunta, tupakointi, alkoholinkäyttö, liian vähäinen uni ja palautuminen sekä stressi. Verenpaine voi olla myös perinnöllistä tai johtua jostakin elimellisestä syystä.

5. Yhdistellen isket tykimmin

Tehokkain tapa vaikuttaa verenpaineeseen on monen eri elintapamuutoksen yhdistelmä. Kun isket kohonneisiin lukemiin eri suunnista yhtä aikaa, maksimoit hyödyt.

Mieti, mitkä elintapasi vaikuttavat todennäköisimmin verenpaineeseen, tee systemaattinen suunnitelma ja kokeile vaikkapa kolmea muutosta kerrallaan.

Jos painon saa normalisoitua pysyvästi terveellisillä elintavoilla, verenpainelääkityskin saattaa käydä tarpeettomaksi.

Jos painon saa normalisoitua pysyvästi terveellisillä elintavoilla, verenpainelääkityskin saattaa käydä tarpeettomaksi. © istockphoto

Ruokavalio auttaa – katse lautaselle!

6. Paino haltuun

Ylipaino ja verenpaine kulkevat käsi kädessä. Melko pienikin painonpudotus tuo usein hyötyjä: satakiloisella jo viiden kilon karistaminen laskee painetta keskimäärin 5,4/2,4 elohopeamillimetrillä.

Jos painon saa normalisoitua pysyvästi terveellisillä elintavoilla, verenpainelääkityskin saattaa käydä tarpeettomaksi.

7. Puolita suola

Vähän suolaa käyttävillä kansoilla verenpaineet ovat tyypillisesti tasoa 100/70 tai jopa matalammat. Suolaa vähentämällä verenpainetta voi saada laskettua yhden verenpainelääkkeen verran, jopa 10/5 elohopeamillimetrillä.

Suolaa ei tulisi saada päivässä teelusikallista enempää, suomalaiset syövät lähes kaksi.

Suolaa ei tulisi saada päivässä teelusikallista enempää, suomalaiset syövät lähes kaksi. © istockphoto

Vähentäminen on kohtuullisen helppoa, ja suu tottuu vähempään suolaan muutamassa viikossa. Jos haluat matalan kynnyksen aloituksen, poista suola ensimmäiseksi keitinvesistä ja valitse vähäsuolaisempi leipä.

Vähennä piilosuolan lähteitä: leipomotuotteita, kastikkeita, leikkeleitä, juustoja, valmisruokia ja snacks-tuotteita. Liharuoatkin ovat merkittävä suolan lähde – yritäpä syödä lihaa ilman suolaa, niin tiedät syyn, ja runsas eläinrasvan saantikin nostaa paineita. Sydänmerkki ohjaa fiksuihin valintoihin.

8. Laku ja salmiakki nostavat verenpainetta – pitkään

Karkki on pieni pahe, jonka roolia verenpaineen nostajana tekisi mieli vähätellä. Suomalaisessa väitöskirjatutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että salmiakin ja lakritsin sisältämä glykyrritsiini nostaa verenpainetta monellakin eri mekanismilla, ja jo 100–200 gramman viikoittaiset karkkisatsit voivat tehdä temput verenpainetasoille.

Aine on kismittävän pitkävaikutteinen – lakritsin syöminen voi näkyä mittaustuloksissa vielä pari viikkoa herkuttelun jälkeen.

9. Lisää kasvisten ja hedelmien syöntiä

Runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävä ruokavalio alentaa verenpainetta. Kasvisten lisääminen ruokavalioon vie tilaa suolaisemmilta valinnoilta, kunhan vain et suolaa kasviksia tärviölle. Suosi sellaisia kasvislisäkkeitä, jotka maistuvat hyviltä ilman suolaa ja suolaisia kastikkeita.

10. Tehokas DASH-dietti

Jos haluat valmiin ruokavalioratkaisun, kokeile DASH-dieettiä. Se on erittäin terveellinen, tutkittuun tietoon perustuva ruokavalio, joka on suunniteltu erityisesti kohonneen verenpaineen hoitoon. DASH laskee verenpainetta selvästi perinteisiä ruokaremontteja paremmin, noin 7,6/4,2 mmHg – sen teho on siis verrattavissa lääkkeeseen.

Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on alle 120/80 eli ihanteellinen. Jo pieni määrä lakritsia ja salmiakkia nostaa verenpainetta.

Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on alle 120/80 eli ihanteellinen. Jo pieni määrä lakritsia ja salmiakkia nostaa verenpainetta. © Seppo Saarentola/Om-arkisto

Ota liikkuminen säännölliseksi tavaksi

11. Päivittäinen liikunta

Kun paineet ovat koholla, syntyy kiusaus etsiä keinoja, jotka purevat kertarysäyksellä. Tehokkain laji verenpaineen laskemiseen on nimeltään säännöllinen liikunta.

Väliaikaisilla kuntokuureilla ei voi saavuttaa pysyvää hyötyä, vaan liikunta on verenpaineen hoitokeinona kuin pilleri, joka tulisi nauttia mieluiten päivittäin.

12. Kohtuullinen liikunta auttaa

Suositusten mukainen liikunta laskee verenpainetta keskimäärin 5/2 mmHg eli lähes lääkkeen tavoin. Suositusten mukaan sykettä kohottavaa reipasta liikuntaa pitäisi harrastaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa.

Puolen tunnin lenkki viitenä päivänä viikossa on hyvä ratkaisu, mutta suoritukset voivat koostua myös muutaman minuutin pätkistä.

Lopeta tissuttelu ja tupakointi

13. Älä tissuttele

On arvioitu, että jopa sadan tuhannen verenpainetautipotilaan lääkitys voitaisiin lopettaa, jos he kuluttaisivat maltillisemmin alkoholia. Mitä enemmän alkoholia kuluu, sitä todennäköisemmin verenpaine on koholla. 3–4 annosta päivässä juovilla korkea verenpaine on puolet yleisempää kuin raittiilla ja kohtuukäyttäjillä.

14.  Lopeta tupakointi

Tupakointi tuplaa kohonneen verenpaineen haittavaikutukset moninkertaisiksi.

15. Muista huilata

Mikä tahansa fyysinen tai henkinen stressi voi nostaa verenpainetta, samoin unettomuus. Jos verenpaine pyrkii yli normaalilukemien, muista huolehtia siitä, että lepäät, palaudut ja tunnet eläväsi ­muuallakin kuin työpaikan osavuosikatsauksessa.

Unettomuus voi nostaa verenpainetta.

Unettomuus voi nostaa verenpainetta. © istockphoto

Lääke – yksi osa hoitoa

16. Pilleri huuleen ja sohvalle?

Lääkityksen aloittamiseen liittyy paha psykologinen sudenkuoppa: kun lääke on nielaistu, ihmiset ajattelevat, että epäterveellisiä elintapoja voi jatkaa ilman huolta.

Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa jopa havaittiin, että ihmiset alkoivat lihoa lääkkeen aloittamisen jälkeen, vaikka lääkkeellä ei ollut lihottavaa vaikutusta – he siis ilmeisesti kiinnittivät elintapoihinsa entistäkin vähemmän huomiota. Tämä tekee verenpaineen hoidosta hyvin vaikeaa.

Verenpainelääkitys ei ole kuuri, eikä piironginlaatikkoon unohtunut lääke auta ehkäisemään aivohalvausta.

Lukemia on usein vaikeaa saada ihanteelliselle tasolle pelkällä lääkkeellä, mutta kun lääkkeeseen yhdistetään elintapahoito, saadaan hyviä tuloksia.

17. Noudata ohjetta – älä lopeta lääkitystä oma-aloitteisesti

Vain joka toinen suomalainen ottaa verenpainelääkkeensä reseptin ohjeen mukaan. Annosta pienennellään ja lääkkeitä jää välistä. Ei lopulta ole ihme, että vain noin 40 prosentilla lääkkeiden syöjistä hoito laskee paineet tavoitetasolle.

Turhautuminen ja hoitoväsymys ovat inhimillisiä tunteita minkä tahansa kroonisen vaivan hoidossa, mutta verenpainelääkitys ei ole kuuri, eikä piironginlaatikkoon unohtunut lääke auta ehkäisemään aivohalvausta.

Älä lopeta lääkitystä oma-aloitteisesti, vaan ratko lääkkeen käyttöön liittyvät ongelmat, sivuoireet ja kysymykset hoitavan lääkärin kanssa. On tavallista, että lääkitystä joudutaan vaihtamaan parikin kertaa, ennen kuin sopiva hoito löytyy.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/20.

Lue myös: Näin salakavalasti kohonnut verenpaine oireilee – Lue kardiologian ylilääkärin neuvot sopiviin elintapoihin

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X