Sokeri koukuttaa kuten alkoholi – voiko sokerilla mässäilystä saada rasvamaksan?

Runsas sokerin saanti altistaa rasvamaksan synnylle samalla tavoin kuin reipas alkoholinkäyttö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Runsas sokerilla mässäily käy terveyden päälle.

Runsas sokerin saanti altistaa rasvamaksan synnylle samalla tavoin kuin reipas alkoholinkäyttö.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Sokeri koukuttaa helposti.

Totta. Sokerin aiheuttamasta riippuvuudesta ei ole varsinaista tutkimustietoa, mutta tiedetään, että sokeri voi sotkea aivojen nälkä- ja kylläisyysviestejä. Sokerinhimo on lähellä alkoholinhimoa, sillä alkoholi ja sokeri aktivoivat samat mielihyväkeskukset aivoissa. Joidenkin tutkimusten mukaan voimakkaasti makeaan mieltyneet ovat muita suuremmassa vaarassa ajautua hallitsemattomaan alkoholin käyttöön ja ehkä muihinkin riippuvuuksiin.

Lue myös: Liika on aina liikaa: Paljonko sokeria saa syödä?

Hedelmiä kannattaa syödä säästeliäästi.

Tarua. Fruktoosin runsas saanti rasittaa maksaa jopa enemmän kuin tavallinen sokeri. Hedelmät sisältävät kuitenkin niin vähän fruktoosia, ettei hedelmien syöntiä ole perusteltua rajoittaa fruktoosin vuoksi. Sitä paitsi hedelmien sisältämä kuitu tasoittaa fruktoosin verensokeria kohottavaa vaikutusta. Sama koskee marjojen sisältämiä sokereita.

Lue myös: Sokerihiirtä uhkaavat ylipaino ja aikuistyypin diabetes

Runsaan sokerin syöminen aiheuttaa rasvamaksan.

Totta. Suurina annoksina sokeri varastoituu nopeasti maksaan ja voi aiheuttaa rasvamaksan kuten alkoholi. Rasvamaksa liittyy lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen. Maksan koko voi kasvaa jopa useita kiloja. Rasvamaksan riskitekijöitä ovat ylipaino, runsas tyydyttyneen rasvan saanti sekä passiivinen elämäntapa. Muut sokerin terveyshaitat perustuvat pitkälti lihomiseen, jolle varsinkin sokeripitoisten juomien runsas käyttö altistaa.

Lue myös: Onko sinullakin rasvamaksa? Puntaroi nyt elintapojasi – Joka neljäs suomalainen kantaa sairaudelle altistavaa geeniä

Kasa sokeripaloja

Sokerin syöminen koukuttaa.  © istockphoto

8 kehon varoitusmerkkiä, joista tiedät syöväsi liikaa sokeria

X