Voiko sokerilla mässäilystä saada rasvamaksan?

Jaa kaverilleTilaa Seura
makeutusaine
Runsas sokerilla mässäily käy terveyden päälle. © Colourbox
Runsas sokerin saanti altistaa rasvamaksan synnylle samalla tavoin kuin reipas alkoholinkäyttö, kertoo dosentti Paula Hakala Kelan tutkimusosastolta.

Sokeri koukuttaa helposti.

Totta. Sokerin aiheuttamasta riippuvuudesta ei ole varsinaista tutkimustietoa, mutta tiedetään, että sokeri voi sotkea aivojen nälkä- ja kylläisyysviestejä. Sokerinhimo on lähellä alkoholinhimoa, sillä alkoholi ja sokeri aktivoivat samat mielihyväkeskukset aivoissa. Joidenkin tutkimusten mukaan voimakkaasti makeaan mieltyneet ovat muita suuremmassa vaarassa ajautua hallitsemattomaan alkoholin käyttöön ja ehkä muihinkin riippuvuuksiin.

Hedelmiä kannattaa syödä säästeliäästi.

Tarua. Fruktoosin runsas saanti rasittaa maksaa jopa enemmän kuin tavallinen sokeri. Hedelmät sisältävät kuitenkin niin vähän fruktoosia, ettei hedelmien syöntiä ole perusteltua rajoittaa fruktoosin vuoksi. Sitä paitsi hedelmien sisältämä kuitu tasoittaa fruktoosin verensokeria kohottavaa vaikutusta. Sama koskee marjojen sisältämiä sokereita.

Runsas sokeri aiheuttaa rasvamaksan.

Totta. Suurina annoksina sokeri varastoituu nopeasti maksaan ja voi aiheuttaa rasvamaksan kuten alkoholi. Rasvamaksa liittyy lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen. Maksan koko voi kasvaa jopa useita kiloja. Rasvamaksan riskitekijöitä ovat ylipaino, runsas tyydyttyneen rasvan saanti sekä passiivinen elämäntapa. Muut sokerin terveyshaitat perustuvat pitkälti lihomiseen, jolle varsinkin sokeripitoisten juomien runsas käyttö altistaa.

X