Yhä useampi suosii nyt hampaiden valkaisua ja esteettisiä oikomishoitoja – ”Vastaanotolta haetaan valkoista hymyä, vaikka hampaat olisivat lähes poiston tarpeessa”

Valkaisujakin suurempi trendi ovat aikuisille esteettisistä syistä tehtävät oikomishoidot. Niihin on tullut uusia tekniikoita, ja myös yleishammaslääkärit ovat alkaneet tarjota niitä – ja tässä piilee myös riskejä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valkaisujakin suurempi trendi ovat aikuisille esteettisistä syistä tehtävät oikomishoidot. Niihin on tullut uusia tekniikoita, ja myös yleishammaslääkärit ovat alkaneet tarjota niitä – ja tässä piilee myös riskejä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Maria Tojkander

Valkoinen ja kaunis hammasrivistö kiinnostaa entistä useampia. Samalla lisääntyy halu helppoihin pikaratkaisuihin, joihin liittyy vaaroja.

”Ikävimpiä ovat ne, jotka tulevat vastaanotolle hakemaan kaunista valkoista hymyä mutta kun katson suuhun, paljastuu karu totuus: hampaat ovat suurinpiirtein poiston tarpeessa. Ja nämä ihmiset ovat autuaan tietämättömiä koko asiasta”, kertoo hammaslääkäri Kaj Karlsson, joka on pitänyt vastaanottoa 40 vuotta ja toimii myös PlusTerveys Hammaslääkäreiden lääketieteellisenä johtajana.

Näin voi käydä, jos oireita ei ole, eikä kukaan läheinen ole huomauttanut hampaiden huonosta kunnosta.

”Tai sitten ei vain ole käyty tutkimuksissa. Sellaistakin valitettavasti tulee vastaan, että ihminen on käynyt hammastarkastuksissa, mutta kaikkea ei olekaan tutkittu”, Karlsson jatkaa.

Teetä valkaisu vain terveeseen suuhun

Kaj Karlsson korostaa sitä, että suun on oltava terve, jotta esteettisiä toimenpiteitä voidaan turvallisesti tehdä. Tämä pätee myös oikomishoitoihin.

”Jos suussa on tulehduksia, valkaisun seurauksena hampaiden vihlominen ja ienten vauriot voivat lisääntyä”, hän sanoo.

Valkaisu on Karlssonin mukaan turvallinen, ”kunhan se tehdään oikealla tavalla ja terveeseen suuhun”.

Myös esteettisissä oikomishoidoissa riskejä

Valkaisujakin suurempi trendi ovat aikuisille esteettisistä syistä tehtävät oikomishoidot. Samalla kun niihin on tullut uusia tekniikoita, myös yleishammaslääkärit ovat alkaneet tarjota niitä.

”Tässä piilee riskejä, sillä niitä voi tarjota hyvin vähäisellä koulutuksella ja kokemuksella. Purenta voi mennä pieleen tai voidaan yrittää väärillä menetelmillä hoitaa liian vaikeita tapauksia.”

Hyvä jos hammaslääkäriin tullaan edes joskus

Kaj Karlsson ei suinkaan halua suomia ihmisiä, jotka tulevat hammaslääkäriin toiveenaan valkoinen ja tasainen hammasrivi.

”On päinvastoin hyvä, että nämä ihmiset tulevat hammaslääkäriin edes silloin, kun kaipaavat esteettistä remonttia. Samalla he voivat kiinnostua suunsa terveydestä aiempaa enemmän. Se on ilman muuta positiivinen asia.”

X