Teksti:
Seuran toimitus

Nyt tutustumaan oop­­perapakettiin, joka on länsimaisen kulttuurin kulma­kiviä! Vaivattomampaa tilaisuutta ei tule. Teema hankki Rich­ard Wagnerin 200-vuotismuistoa juhlistamaan New Yorkin Metropolitan-oopperan parin vuoden takaisen tulkinnan Ring-oopperasarjasta, Wagnerin päätyöstä. 

Rooleissa kuullaan ooppe­ramaailman huippuja: Bryn Terfeliä, Deborah Voigtia, Jay Hunter Morrisia, Jonas Kaufmannia ja Waltraud Meieria. 

Kyse ei ole kokoon näperrellystä yhdestä työstä, vaan neljän massiivisen jatko-oopperan latingista. Wagner, joka sekä sävelsi että tekstitti oopperansa, työsti Ringiä 26 vuotta tavoitteenaan ennenkokematon kokonaistaideteos.

Metropolitanin henkilökunta pohjustaa lauantaisessa Wagnerin unelma -seurantadokumentissa esityshankettaan aikamoisella henkselien paukuttelulla.

Wagner päästi jumalten, valkyyria-haarniskakuningatar Brünnhilden ja sankari Siegfriedin ristiriitoja rohkeasti maalailevan megatyönsä julkisuuteen tarkoitukseen perustamillaan Bayreuthin musiikkijuhlilla vuonna 1876. Hän oli silti pettynyt tuonaikaisiin teknisiin fasiliteetteihin. Metropolitanilaiset linjaavat aikeekseen toteuttaa Ring niin lennokkaan näköisenä kuin Wagner olisi tahtonut. 

Metropolitan kiin­nitti ohjaajaksi kanadalaisen Robert Lepagen, jonka meriitteihin kuuluu Cirque du Soleil -ryhmän uussirkusproduktioita. Näyttämöratkaisu on palkkilavastus, joka ehtii 16 tunnin kokonaiskestossa kääntyillä loputtoman erilaisiin muotoihin. Tuloksena on näyttävintä silmänruokaa, mitä estradille saa.

Wagner käytti lähteenään Islannin Edda-taruja ja lukuisia muita tekstejä, myös saksalaisia. Tuskin Wagnerin suuruudenhulluudessaan suurenmoisista oopperoista olisi muuten tullut Hitlerin lemppareita.

Ringin vaikutus on toki näkyvissä moniaalla muuallakin. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta -trilogiassa löytyy tarinan valtasormusteema.

Jussi Karjalainen

Wagnerin unelma la 18.5. klo 19.00 Teema
Reininkulta ti 21.5. klo 18.00 Teema,
Valkyyria ke 22.5. klo 18.00 Teema
Siegfried pe 24.5. klo 18.00 Teema
Jumalten tuho la 25.5. klo 16.25 Teema

X