Teksti:
Seuran toimitus

LASTENOHJELMA Näyttelijä Martti Suosalo palaa agenttinero Narun rooliin lastenohjelmassa Yökyöpelit. Omia lapsiaan Suosalo ei kannusta kulkemaan jalanjäljissään, vaikka yksi heistä nähdäänkin samassa sarjassa.

Hyvä lastenloru on Suosalon, 52, mielestä semmoinen, että se jää päähän soimaan. Loru tarkastelee asioita toisesta vinkkelistä sekä vetää maton jalkojen alta. Hyvässä lorussa on turvallista anarkiaa.

”Lapsia on aina kiehtonut kapinointi lähinnä omaa perheyhteisöä kohtaan. Täytyyhän heidän harjoitella kapinointia aikuisuutta varten”, Suosalo tuumii.

Helsingin Kaupunginteatterin lavalla neljä vuotta sitten nähty lastennäytelmä Yökyöpelit saa uuden tulemisen, kun siitä tehty tv-sarja pyörähtää käyntiin Ylen Pikku Kakkosessa. Suosalon esittämä agenttinero Naru on näyttelijän luonnehdinnan mukaan aivan hirveä besserwisser. It­seään hän ei löydä roolista muuten kuin fyysisesti. Laura Ruohosen loruihin perustuvassa tv-sarjassa riittää liikettä.

”Tykkään liikkumisesta ja tanssimisesta. Ennen kuin pääsin Teat­terikorkeakouluun, olin pyrkiä opiskelemaan Tukholmaan tanssi- ja miimikkolinjalle. En tiedä olisinko päässyt, mutta fyysinen ilmaisu on aina sopinut minulle.”

Sokerivarkaissa

Kymmenen tuntia. Niin kauan menisi, jos lukisi putkeen Suosalon päässä olevat tekstit. Parhaillaan näyttelijä työstää Kari Hotakaisen tekstejä, joista syntyy pari tuntia lisää monologin muodossa. Suosalon muistista löytyvät myös Vanja-eno, Mielipuolen päiväkirja, Luolamies ja legendaarinen Kiviä taskussa -näytelmä, joka on rikkonut Suomen ennätyksiä monella mittarilla. Suosalo uskoo, että ihmisen muisti on melko pohjaton, ellei mikään sairaus iske.

”Muistavathan iskelmälaulajatkin satojen kappaleiden sanat. Muisti toimii, kun asiat tulevat tietyssä järjestyksessä ja muistuttavat siten toisistaan.”

Näyttelijän pääkoppa pysyy aisoissa, kun elämässä ottaa rauhallisesti.

”Syön säännöllisesti ja yritän nukkua niin paljon kuin on mahdollista. Käyn myös aina hölkyttelemässä ennen esitystä. Kunnosta on pidettävä huolta. En valvo enkä ryyppää. Olen aina ollut sitä mieltä, että tässä ammatissa ei saa päätä sekaisin muuten kuin juomalla.”

Suosalo tietää, että tahti ja kilpailu alalla on sen verran kovaa, ettei mokailuun ole varaa. Tilalle on aina tulossa uusi ukkeli ja siihen riittää kolme varoitusta. Suosalo ei ole saanut yhtäkään varoitusta – siviilissä.

”Laivastossa sain. Yritin tehdä alkoholijuomaa ja varastin valtiolta sokeria. Putkaan päädyin.”

Musikaaliset lapset 

Omien sanojensa mukaan Suosalo ei käy enää missään, paitsi töissä ja kotona. Näyttelijä asui 31-vuotiaaksi asti itsekseen koiransa kanssa, kunnes elämään tuli ohjaaja Virpi Suutari ja pari sai kolme lasta. Martti ei aio johdatella jälkikasvuaan samalle uralle.

”Lapset saavat oivaltaa omat ammattinsa ihan itse. En usko, että heistä kukaan lähtee minun jalanjäljilleni. Tosin meidän nuorimmaisella, Ainolla, on pikkurooli Yökyöpeleissä.”

Musikaalisuus perheessä kuuluu. Aino soittaa viulua, 15-vuotiaan Siirin soitin on sello, ja Sibelius-lukiosta valmistunut 19-vuotias Iivari soittaa perkussioita Roope Salminen ja koirat -yhtyeessä. Perheen soittimille on oma huoneensa ja Iivarin rummuillekin löytyy tilaa.

”Sen vuoksi hän haluaakin asua yhä ainakin nimellisesti himassa”, Suosalo naurahtaa.

Linda Martikainen

Yökyöpelit, la 24.1. klo 8.49 TV2

X