Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Mikä yhdistää Marilyn Monroeta ja Steven Spielbergiä? Uutuussarja Smash, jonka jälkimmäinen on tuottanut ja jossa valmistellaan musikaalia ensiksi mainitusta.

Musikaalisista lukiolaisnuorista kertova sarja Glee jatkaa Yhdysvalloissa syksyllä jo neljännelle tuotantokaudelleen. Sarjaa kuljettaa ihmissuhdekiemuroiden ohella musiikki, enimmäkseen tutut popkappaleet, joita nuoret harjoittelevat ja myös esittävät. Smash vie saman idean Broadwaylle, musiikin ammattilaisten maailmaan.

Sarjan perusjännite syntyy Broadwayllä taustatanssijana ja pikkurooleissa kiertäneen Ivyn (Megan Hilty) ja koelauluissa ravaavan tarjoilijan Karenin (Katharine McPhee) kilpailuasetelmasta. Molemmat haluavat pääosan Marilyn Monroesta kertovassa musikaalissa.

Jo toisen jakson lopulla toinen heistä valitaankin valmisteilla olevan shown pääosaan, mutta tilanteet muuttuvat pitkin sarjan 15 jaksoa. Loppukaudesta soppaa käy sekoittamassa sarjassa piipahtava Uma Thurman, joka saa myös vetää Marilyn-peruukin päähänsä.

Ammatillisten haaveiden ja kunnianhimon lisäksi sarja käsittelee myös musikaalin tekijöiden keskinäisiä suhteita sekä rakkauselämää. Julia (Debra Messing) ja Tom (Christian Borle) ovat tunnettu lauluntekijäduo, jonka ideasta ja kynästä koko musikaali on lähtöisin. Julia hoitaa musikaalin keskellä adoptioprosessia sekä tiukilla olevaa avioliittoaan, kun taas Tom tapaa kiinnostavan miehen.

Musikaalin englantilainen ohjaaja Derek (Jack Davenport) on kiinnostunut molemmista Marilyn-ehdokkaista muutenkin kuin ammatillisesti, kun taas tuottaja Eileen (Anjelica Huston ensimmäisessä vakituisessa tv-sarjaroolissaan) käy läpi piinallista avioeroa ja kaataa drinkkejä ex-miehensä päälle aina tilaisuuden tullen. Tomin assistentti Ellis (Jaime Cepero) puolestaan lymyää jatkuvasti salakuuntelemassa ovien takana tai hymyilemässä kulisseissa.

Smashin on luonut itsekin Broadwayllä työskennellyt Theresa Rebeck, joka on kirjoittanut näytelmien lisäksi muun muassa poliisisarjaa NYPD Blue. Steven Spielberg toimi yhtenä Smashin tuottajista todistaen, ettei ole juuttunut mukavuusalueelleen poikamaisten seikkailujen pariin.

Smashin erottaa edukseen Gleestä sekä aitoutta luovat New Yorkin katunäkymät että sarjan musiikki, joka kallistuu enemmän uusien kappaleiden kuin tunnettujen pop-kipaleiden suuntaan. Sanoittaja Marc Shaiman ja säveltäjä Scott Wittman kirjoittivat kuvitteellista Marilyn-musikaalia varten viisitoista laulua, joista jo ensimmäisessä jaksossa kuultavat The National Pastime ja Let Me Be Your Star saavat coverina esitetyn Christina Aguileran kappaleen Beautiful kuulostamaan pliisulta.

Syy saattaa tosin olla myös sen esittäjässä. Vuoden 2006 American Idolsissa toiseksi tullut Katharine McPhee ei pärjää tulkinnoillaan saati näyttelijälahjoillaan Broadway-kasvo Megan Hiltylle. Toisin kuin kuvitteellisessa musikaalissa, tv-sarjassa löytyy kahden näyttelijän vastakkainasettelussa selvä voittaja.

Keväällä Yhdysvalloissa esitetystä sarjasta on jo tilattu toinen tuotantokausi. Hurjimmat fanit ovat jo kyselleet Marilyn-musikaalinkin perään. Laulutkin olisivat jo valmiina.

Kaisu Tervonen

Smash alk. ti 21.8. klo 21.00 MTV3 ja ke klo 22.00 AVA

X