Älä petä itseäsi -radiodokumentissa pohditaan, mitä on olla mies

Rangaistaanko aikamme miehiä epäreilusti heidän isiensä ja isoisiensä teoista, kysytään Älä petä itseäsi -dokumentissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miehet keskustelevat Älä petä itseäsi -kuunnelmassa.

Rangaistaanko aikamme miehiä epäreilusti heidän isiensä ja isoisiensä teoista, kysytään Älä petä itseäsi -dokumentissa.
Teksti:
Arto Pajukallio

Älä petä itseäsi -audiodraaman tekijä Timo Metsäjoki on eurajokelaislähtöinen taiteilijadokumentaristi. Hän on tehnyt niin elokuvaa kuin radio-ohjelmiakin. Jos niiden aiheet ovat avaria ja rajattomia, niin esimerkiksi haastateltavat ja heidän maailmansa ovat lähinnä tainneet edustaa pohjoisempaa Suomea. Yhä edelleenhän mediaa soimataan rajoittumisesta pääkaupunkiseudun näkökulmiin.

Etelän suurkaupunkien asukkaat eivät pääse ääneen Metsäjoen ohjelmassa Älä petä itseäsi, eikä tässä tapauksessa tarvitsekaan. Radiossa kuukauden dokumenttina esitettävä ohjelma mainostaa tarjoavansa suoraa puhetta miehuudesta, ja tokihan sen vastaan väittämättä hyväksyy, että monen mielestä keskustelu miehestä ja miehenä olemisesta on sekin painottunut jakamaan puheenvuoroja etelän metropolien väelle.

Raumalaismiesten porukka ajattelee Älä petä itseäsi -audiodokumentissa, että vasta nainen tekee miehestä kokonaisen

Metsäjoki on itse tekijäpersoonana läsnä ohjelmassa, jonka on ohjannut, käsikirjoittanut ja äänisuunnitellut. Itse tosin kysyisin, olisiko kannattanut antaa enemmän tilaa keskustelijoille sekä heidän näkemyksilleen. Vähemmälle olisi voinut jättää tyhjäkäyntisiä alustuksia ja mainostuksia siitä, kuinka nyt kuullaan suoraa puhetta miehenä olemisesta. Mitään poikkeuksellisen suoraa tai syvällistä ei ohjelmassa nimittäin kuulla, ja tuskin kuulija nyt kauheasti hätkähtää edes herkkyysvertauksesta, jossa mainitaan sana terska. Esille ei myöskään nouse, että mies voisi olla muutakin kuin normihetero isä ja puoliso.

Ensimmäisen osion raumalaismiesten parissa koetaan vanhakantaisesti, että vasta nainen tekee miehestä kokonaisen ja toisinpäin; mietitään mitä nykyisin enää ”saa” sanoa ja rangaistaanko aikamme miehiä epäreilusti heidän isiensä ja isoisiensä teoista. Toisen keskustelun eurajokelaiset pappamopoilijat puhuvat asioiden paranemisesta ja nykyaikaan sopeutumisesta. Ollaan suvaitsevaisia eikä pipo purista.

Räväkimmin sanailevat päätösjakson rovaniemeläiset teatterintekijät, joilla nousee pintaan modernin nuoren miehen kyky sanallistaa herkkyyttään.

Älä petä itseäsi, maanantai 22.4. klo 19.02, Yle Radio 1

Lue myös: Knalli ja sateenvarjo on Suomen pitkäikäisimpiä radiosarjoja: ”Päänäyttelijöiden ilmiömäisen tarkka koominen tilannetaju ei petä koskaan”

X