Knalli ja sateenvarjo on Suomen pitkäikäisimpiä radiosarjoja: ”Päänäyttelijöiden ilmiömäisen tarkka koominen tilannetaju ei petä koskaan”

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Jyrki Valkama, Grafiikat: Tuuli Laukkanen

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.
Teksti: Henri Waltter Rehnström

”Sir Henry soittaa, ja hän kuulostaa melkein inhimilliseltä.”

”Ehkä hänelle on suoritettu päänsiirto.”

Knalli ja sateenvarjo on yksi Yleisradion pitkäikäisimmistä kuunnelmasarjoja, joka hauskuutti radionkuuntelijoita nokkelalla dialogilla ja herkullisella henkilögallerialla. Sarjan tapahtumapaikkana on Ministeriön erikoisosasto, joka sijaitsee Lontoon hallintokaupunginosassa Whitehallissa.

Yksikön tehtävänä on hoitaa työt, jotka eivät muille osastoille kelpaa, eli yleensä kaikkien epätoivotuimmat ja hankalimmat hommat. Sarjassa pilkataan eritoten virkakoneiston tehottomuutta. Huumori syntyy jatkuvista väärinkäsityksistä. Erikoisosaston väki on luonteeltaan laiskaa ja he yrittävät kaikin keinoin välttää työnteon.

Knalli ja sateenvarjo tarjoaa hienon henkilögallerian

Jokainen jakso on oma kokonaisuutensa, joka etenee tutun kaavan mukaan. Alussa erikoisosasto saa jonkin tehtävän, minkä he luonnollisesti möhlivät. Mutta jakson lopussa ongelmat kuitenkin voitetaan, yleensä sattumalta.

Erikoisosastoa johtaa alivaltiosihteeri Sir Henry Pitkin (Yrjö Järvinen), jolla on alaisinaan vanhempi virkamies Hannibal Hamilton-Jones (Kauko Helovirta) ja nuorempi virkamies Richard Lamm (Pekka Autiovuori). Heitä palvelee puolestaan sihteeri Mildred Murfin (Aila Svedberg).

Alkuperäinen nelikko muodostaa yhden hienoimmista ensembleistä, mitä kotimaisessa kuunnelmataiteessa on kuultu. Jaksot saattavat juonitasolla olla keskenään epätasaisia, mutta päänäyttelijöiden ilmiömäisen tarkka koominen tilannetaju ei petä koskaan. Sitä suorastaan odottaa Järvisen naurunpyrähdyksiä tai Autiovuoren hervottomia paniikkireaktioita.

Knallista ja sateenvarjosta valmistui vuosien 1979–2008 aikana kaiken kaikkiaan 170 jaksoa. Ne käännettiin alun perin suoraan brittiläisestä The Men from the Ministry –sarjasta, jota BBC oli esittänyt 1962–1977. Kun käännettävät jaksot 2000-luvulle tultaessa loppuivat, alkuperäinen käsikirjoittaja Edward Taylor alkoi kirjoittaa uusia jaksoja suoraan Ylelle.

Knalli & Sateenvarjo, Areena

X