Teksti:
Seuran toimitus

LEIVONTAOHJELMA Tuomarin kädet tarttuvat kakkupalaan ja nostavat sen tarkasteltavaksi. Kamera seuraa, kun kakun vääntänyt kotileipuri pidättää hengitystään. Katsojaakin jännittää. Sitten tulee vääjäämätön tuomio: taikina on edelleen vetelää!

Kukapa olisi uskonut, että kakun arviointi voi olla näin jännittävää. Lopputulos on kuitenkin vain pieni osa hupia uutuussarjassa Koko Suomi leipoo. Juontaja Anne Kukkohovin mukaan viihdyttävintä on se, mitä tapahtuu ensimmäisen jauhopöllähdyksen ja arviointihetken välissä.

”Hauskinta on seurata, kuinka luovasti kilpailijat ratkaisevat annettuja tehtäviä. Leipominen vaatii rohkeutta, ja kuten elämässä yleensä, siinäkin voi joko ottaa riskejä tai pelata varman päälle.”

Sarjassa on kaksitoista kilpailijaa, jotka vatkaavat ja näpertävät sydämensä kyllyydestä. Pudotuspelin jälkeen selviää, kuka heistä on Suomen paras kotileipuri. Nuorin kilpailija on 17- ja vanhin 57-vuotias.

Kukkohovi on huomannut, että iällä on merkitystä.

”Vanhemmilta onnistuvat parhaiten perinteiset tuotteet, kuten piirakat ja tiikerikakut. Nuorilla on moderni ote ja he tekevät viimeistellympiä juttuja. Näyttävä ulkonäkö ei silti aina takaa hyvää makua.”

Kilpailun tuomarit ovat Kakkugallerian perustaja Sami Granroth ja Suomen vanhimman konditorian, Ekbergin konditoriapäällikkö Mika Parviainen.

Kolmen vuosikymmenen kokemuksella Parviainen tietää, mitä hyvältä leivonnaiselta vaaditaan.

”Ulkonäköä, makua ja persoonallisuutta. Itse pidän eniten runsaista ja rehevistä luomuksista.”

Kilpailun suurin haaste ei kuitenkaan häikäise koollaan. Parviaisen mukaan se on pieni ja makea macaron-leivos.

”Macaronissa pitää hallita monta asiaa: massan valmistaminen, paistaminen, värjääminen ja täytteen tekeminen. Kun kaikki nämä onnistuvat, lopputulos on täydellinen.”

Macaron on myös Kukkohovin suosikki. Hän itse leipoo vain harvoin. 

”Meidän perheessä mieheni Joni leipoo. Hän punnitsee digivaa’alla jopa gramman sadasosat. Minä hoidan sitten sen syömispuolen.” 

Juha Heinisuo

Koko Suomi leipoo, ti 24.9. klo 20.05 MTV3

X