Teksti:
Seuran toimitus

ELOKUVA Alfred Hitchcockin jännityselementtejä kaihtavat elokuvat kiinnostavat lähinnä hänen puristisimpia fanejaan. Brittiohjaajan yhdeksästä mykkäelokuvasta elokuvahistorioitsijatkin muistavat yleensä vain läpimurtoelokuva Vuokralaisen (1926) ja nyrkkeilykuvas Kehän (1927).

Alamäkeen (1927) on jäänyt paitsioon jo harvinaisuuttaan. Suomessa sitä on ennen tv-ensi-iltaa esitetty vain elokuva-arkiston toimesta. 

Harvinaisuus ei johdu heikosta tasosta. Hitchcockille rakasta sijaiskärsijäteemaa hyödyntävässä tarinassa on vaikuttava tunnelataus. 

Opiskelija Roddyn (Ivor Novello) syöksykierre alkaa, kun hänen torjumansa tarjoilija (Annette Benson) syyttää häntä raskaudestaan. Lemmentyö on opiskelijakaveri Timin (Robin Irvine) tekosia, mutta lojaali Roddy vajoaa mieluummin katuojaan kuin paljastaa salaisuuden.

Kohtalokas tunnelma syvenee asteittain. Hitchcock luottaa ilmeikkääseen pääosanesittäjään liikaakin ja jättää muut näyttelijät statisteiksi. Siksi kärsimysnäytelmässä on myös toistoa, jota miljöiden niukkuus korostaa.

Hitchcock-kuriositeetteihin kuuluu myös Kauriin merkeissä (1949), joka on ohjaajan harvoja epookkielokuvia. 1830-luvun Australiaan sijoittuvassa elokuvassa alemmat säädyt yrittävät elääherroiksi uudella mantereella, mutta raha ei poista vanhaa luokkajakoa.

Siksi tallirengistä tilalliseksi noussut Sam (Joseph Cotten) alkaa kokea ylhäistä sukua olevan vaimonsa (Ingrid Bergman) keikarituttavan (Michael Wilding) uhaksi.

Puiseva melodraama osoittaa, että Hitchcockilla on vaikeuksia luoda jännitettä kun käsillä ei ole jännäriksi taipuvaa tarinaa.

Matti Rämö

Alamäkeen (Downhill, Iso-Britannia 1927) 85 min. O: Alfred Hitchcock. P: Ivor Novello, Annette Benson, Robin Irvine. 
Kauriin merkeissä (Under Capricorn, USA/ Iso-Britannia 1949) O: Alfred Hitchcock. P: Joseph Cotten, Ingrid Bergman, Michael Wilding.  

X