Teksti:
Seuran toimitus

Kosto-sarja on mainio tapa kokea vahingoniloa rikkaiden epäonnesta. Fiktiivinen, kiero ja amerikkalaisittain pinnallinen uutuusdraama paneutuu kauniiden miljonäärien julmiin huveihin heidän kesänviettopaikassaan Hamptonissa. Mike Kelleyn (OC, Jericho) kehittämää tarinaa ovat innoittaneet sekä Alexandre Dumas vanhemman historiallinen seikkailuromaani Monte-Criston kreivi että saippuadraamat Dallas ja Dynastia.

”Kosto on ajaton ja universaali teema. Meistä jokainen on halunnut joskus tasata tilit jonkun kanssa”, Kelley analysoi Yhdysvalloissa hittisarjaksi nousseen ohjelman reseptiä.

Sarjan päähenkilö on enkelikasvoinen, mutta kaltoin kohdeltu ja siksi kylmä ja laskelmoiva Amanda Clarke (Emily VanCamp), joka on suunnitellut revanssiaan kurinalaisesti peräti kahdeksan vuotta.

 ”Amandan lapsuus rikottiin väkivalloin. Naapurit lavastivat hänen isänsä Davidin terroristiksi, ja tämä tuomittiin loppuelämäksi vankilaan. Amanda itse joutui laitoskierteeseen yhdeksänvuotiaana”,  25-vuotias VanCamp valottaa hahmonsa taustaa.

Amanda muuttaa nimensa Emily Thorneksi ja palaa lapsuudenmaisemiinsa ja entiseen kotitaloonsa väärennetyn identiteetin turvin.

”Amandan mielestä hänellä on oikeus antaa takaisin samalla mitalla niille, jotka tekivät hänen nuoruudestaan onnettoman. Hänellä ei ole mitään hävittävää.”

Kanadalainen Emily VanCamp on tuttu mukavan tytön rooleista Everwood- ja Perhesiteet-sarjoissa.
”Epäilin aluksi hänen kykyään esittää vinksahtanutta juonittelijaa, joka on valmis vaikka tappamaan”, sarjan käsikirjoittanut ja tuottanut Kelley myöntää.

”Mutta Emily lunasti paikkansa koe-esiintymisessä. Lisäksi hänen naapurintyttömäinen imagonsa on plussaa tuotannolle. Katsojat haluavat, että hän onnistuu tavoitteissaan”, Kelley sanoo.

Mennyt kuvataan takaumina siten, kuin Amanda/Emily asiat muistaa. Hänen suurin kaunan kohteensa on Madeleine Stowen (Short Cuts – oikopolkuja,  Viimeinen mohikaani) esittämä Hamptonin seurapiirikuningatar ja perheensä matriarkka Victoria Grayson, jonka vehkeilyt tuhosivat Amandan elämän. Sosiopaatti luulee haudanneensa synkät salaisuutensa vuosia sitten, mutta joutuu lopulta tilille teoistaan.

”Kun Victoria tapaa Emilyn, hän aistii heti, että kaikki ei ole kohdallaan. Naisissa on paljon samaa – molemmat manipuloivat ja yrittävät kontrolloida ihmisiä. Siksi Victoria epäilee poikansa sydämen valloittaneen Emilyn motiiveja, vaikkei tiedäkään hänen oikeaa henkilöllisyyttään”, monpuolisen uran tehnyt Stowe kertoo.

Stowe uskoo, että katsojat ymmärtävät kavalaa Victoriaa paremmin, kun pääsevät selville hänen arvoituksistaan.

 ”Kiinnostuin sarjan hitchcockmaisesta tarinasta. Päähenkilöt ovat epärealistisissa tilanteissa ja tarina rikkoo toden ja kuvitelman rajoja, mutta tarinan fiksuus ja hahmojen kehitys kiehtoivat minua. Vaikka sarjan henkilöt ovat lahjottavissa, vaarallisia ja voitonhaluisia, ovat he silti ajoittain rakastettavia.”

Emilyn apurina Grayson-klaanin tuhoamissuunnitelmassa häärii juppimainen ohjelmointinero Nolan Ross (Gabriel Mann). Hän on  kiitollisuudenvelassa Emilyn isälle, joka rahoitti nykyään ökyrikkaan tietokonehakkerin bisnesideaa vuosia sitten.

Koston verkkoon ovat kietoutuneet myös Victorian tapahtumajärjestäjä Ashley Davenport (Ashley Madekwe), jonka kanssa Emily ystävystyi hyväntekeväisyystyössä ennen Hamptoniin muuttoa, Emilyn lapsuudenystävä Jack Porter (Nick Wechsler) sekä hänen lapsekkaan uhmakas pikkuveljensä Declan (Connor Paolo).

Juonittelujen kohteeksi joutuu Victorian lisäksi myös hänen perheensä: komea, mutta naiivi hurmuripoika Daniel (Joshua Bowman), hemmoteltu, äitiään vastaan kapinoiva Charlotte (Christa B. Allen) sekä rautarouvan kieroileva liikemiesaviomies Conrad (Henry Czerny).

”Kosto on sarjan pääteema, mutta jokaisessa jaksossa on pienempiä dilemmoja. Aloitusjaksossa nousseisiin kysymyksiin vastataan 13. jaksoon mennessä. Kauden aikana kyseenalaistetaan, onko uhri syyllistä parempi vai pahempi”, Kelly toteaa.

”Yleensä karma hoitaa homman. Jos odottaa tarpeeksi kauan, pahantekijä sortuu omaan nokkeluuteensa. Ihminen on itsensä pahin vihollinen”, Stowe kommentoi.

Ohjelman aloitusjakso kuvattiin Pohjois-Karolinassa, minkä jälkeen tiimi siirrettiin Kaliforniaan. Suurin osa rantakohtauksista filmattiin Manhattan Beachillä.

”Itärannikon kuninkaalliset eivät halunneet meitä tonteilleen”, Kelley selittää paikan valintaa.

”Eivätkä halua meitä sinne varmaan jatkossakaan”, VanCamp jatkaa ja naurahtaa.

Hän viittaa siihen, että sarja näyttää eliitin elämän epäedullisessa valossa. Näkökulma miellyttää alempaa keskiluokkaa.

”Olen työläisperheen kasvatti ja poliittisesti vasemmalla”, Stowe ynnää. ”Tunnen myötätuntoa niitä kohtaan, joita rikkaat ovat käyttäneet hyväksi. Ihmiset ympäri maailman ovat taloudellisessa ahdingossa – ehkä meidän sarjamme auttaa heitä angstien purkamisessa!”

Kirpi Uimonen Ballesteros, Los Angeles

Kosto alk. su 25.3. klo 21.00 MTV3

X