Teksti:
Seuran toimitus

Anne Mattila, 29, oli maalaamassa alkukesällä mökin saunanseinää, kun hän sai mielenkiintoisen puhelun. Levy-yhtiöstä kerrottiin, että Annea pyydettiin The Voice of Finlandin tähtivalmentajaksi. Paula Koivuniemi ja Lauri Tähkä olivat jättäneet ohjelman, ja nyt kaivattiin kokenutta artistia luotsaamaan uusia laulajanalkuja.

Anne kiinnostui heti, vaikka pyysikin hetken miettimisaikaa.

”Aiemmin minua oli pyydetty muun muassa Kuorosotaan ja Tanssii tähtien kanssa -kisaan, mutta ajanpuutteen vuoksi olin joutunut kieltäytymään. Nyt sain kuitenkin raivattua tilaa kalenteriin.”

Anne on esiintynyt televisiossa lukemattomia kertoja, mutta aina artistina. Nyt hän on puheroolissa, joka on kokonaan uusi kokemus.

”En silti pahemmin jännitä, koska en ole sitä tyyppiä.”

VOF:n alkujaksot nauhoitettiin jo lokakuussa yhden viikon aikana.

”Elastinen sanoi minulle etukäteen, että lepää hyvin ennen nauhoituksia, sillä tiedossa on rankka viikko. Se oli hyvä neuvo. Viikolla tehtiin pitkiä päiviä, mutta se oli myös antoisaa.

Ensikertalaisena olin aivan häkeltynyt laulajien tasosta, mutta myös Ela ja Mike vakuuttivat, että nyt on mieletön taso.”

Anne kokosi omasta mielestään hyvän ja monipuolisen joukkueen, vaikka laulajista käytiin tuttuun tapaan myös kilpailua tähtivalmentajien kesken.

”Mitään ei jäänyt hampaankoloon. Jokainen jatkoon valittu pääsi varmasti sopivaan valmennustiimiin. Minun talliini tuli hyvin erilaisia tyyppejä. Yllätyin muutamasta valinnasta itsekin. Monen laulajan kohdalla toimin ihan fiilispohjalta.”

Tärkein kriteeri kisassa on Annen mukaan laulutaito, mutta likimain yhtä tärkeää on hänen mukaansa se, ettei yritä jäljitellä ketään.

”Ujoutta ei kannata hävetä, sekin voi olla eräänlaista karismaa. Olen itsekin mennyt lavalle aina sellaisena kuin olen, ja samaa suosittelen kaikille. Kokemus ja ikä auttavat löytämään oman linjan.”

Anne itse on rakentanut oman laulajanuransa kiertämällä keikkalavoja jo 11-vuotiaasta lähtien. Laulukilpailuihin hän ei ole koskaan osallistunut.

”En siis sellaiseen, jossa palkintona olisi ollut levytyssopimus. Ihan urani alkuvaiheissa osallistuin kyllä karaokekisoihin. Vuonna 1997 pidettiin Laihialla jenkan laulun SM-kisat. Osallistuin, koska siellä oli rahapalkinto ja haaveilin omasta mikrofonista. Voitin, vaikka en jenkkaa ollut paljon laulanutkaan. Ostin palkintorahoilla tietenkin sen mikrofonin.”

Jos Anne aloittaisi uransa nyt, hän kokeilisi nimenomaan VOF-kisaa.

”Siellähän ääni ratkaisee. Kisan avulla voi kiinnittää levy-yhtiön huomion, vaikka ei voittaisikaan. Voittoa tärkeämpää on se, että saa hyvän biisin levytettäväksi. Oma uranikin lähti aivan erilaiseen vauhtiin, kun Asfalttiviidakko-esikoislevy ilmestyi.”

Myös kilpailussa oikean biisin valinta on Annen mukaan tärkeää. Yksi tähtivalmentajan tärkeimmistä tehtävistä onkin auttaa suojattiaan valinnoissa.

”Jos ääni ei soi ylä- tai alarekisterissä, biisin valinnalla voi peittää sitä.”

Vaikka Anne itse tunnetaan iskelmälaulajana, hän ei painosta kilpailijoita valitsemaan iskelmää.

”En tietenkään pakota ketään laulamaan iskelmää. Eihän Elastinenkaan ole koskaan vaatinut valmennettaviaan räppäämään.”

”Itsekin pidän monenlaisesta musiikista. Kuuntelen yhtä sujuvasti niin Olavi Virtaa kuin Pink Floydiakin. Silti toivon, että kilpailijat esittäisivät myös suomenkielistä musiikkia. Joku rokkityyppi saattaa vetää iskelmästä ihan mielettömän upean tulkinnan.”

Raija Vesala

The Voice of Finland, pe klo 20.00 Nelonen

X