Teksti:
Seuran toimitus

”Satiirin näkyminen julkisella kanavalla on merkki toimivasta yhteiskunnasta. Tilaajan yleinen lause tekijöille on ollut: Hulluutta lisää, hulluutta lisää!”, sanoo Ylen tuottaja Tuula Länsisalmi kiihtyvävauhtisesta, 18-osaisesta hupianimaatiosta Apinatasavalta.

Tekijäyhtiö on Anima Vitae, jolla on jo kokemusta TV1:n lauantain satiiripaikalta Itse valtiaista. Lapset ottivat pyöreät karikatyyrit omikseen, mutta nyt Apinatasavallan takapiru Petteri Pasanen linjaa, että ”aikuisten luomat tarinat on tarkoitettu ensisijaisesti aikuisille”.

Riittääkö purevuutta?

”Kun presidentinvaalit ovat tulossa, Tuula on tarkastuttanut jo hyvin korkealla tasolla, voiko niitä ja näitä asioita näyttää – ja apinavaakunan myös”, Pasanen sanoo.

”Ideana ei ole lähteä rökittämään poliitikkoja. Oikeisiin kysymyksiin tulee vastauksia, joista osa on oikeita ja osa vääriä”, Länsisalmi naurahtaa.

Anima Vitae on toteuttanut myös hittisarjan Pasila, ja Yleisradion torni kuuluu kalustoon Apinatasavallassakin. Sieltä singotaan katapulttimaisesti liikkeelle Apinaradion toimittaja Olavi (äänenä Pekka Autiovuori). Avausjaksossa Olavi selostaa kuntaliitosta, joka kääntyy Vantaan itsenäisyysjulistukseen ja Mika Häkkisen kruunaamiseen. Itse Antti Litja ääninäyttelee radioaseman konkarigorillaa.

Kaikki tapahtuu puissa. Helsinki on oma puunsa, ja Mäntyniemi on saman koivun kyljestä kasvava männynoksa. Kansalaisten tasolta tempoilut kokee Pähkinän perhe (Rauno Ahonen, Rinna Paatso, Henni-Liisa Stam ja Petri Hanttu, joka myös vastaa ääniohjauksesta).
Ensimmäisen jakson perusteella satiiri on porua vähän tyhjästä, mutta sille pitää tietysti antaa hetki aikaa kuroutua kasaan. Pakettiin kuuluu jopa räppäri MC Vantaali. Nimen takana piilee Jodarok eli Matti Salminen.

Hieno grafiikka syntyy Mikko Pitkäsen johdolla. Tietokoneanimaatioon kehitettiin upouusi tekninen malli ”hanska-animaatio”, jossa hahmojen suun ja kehon liikkeet todellakin synnytetään louskuttamalla hanskaa kädessä. Hanskalla on apinan kasvot.

”Oli haave saada hanskaporukkaan nukketeatteritaiteilija”, Pasanen selittää. Rekrytoitiin Elina Putkinen.

”Koulussa olin saanut ohjetta, että heiluvampaa liikettä pitää välttää. Mutta tässä se toimii”, Putkinen sanoo.

Niko-poron ja muiden Anima-tuotteiden lähettiläs Pasanen on aikonut ehkä myydä hauskaa tekniikkaa uloskin. Hän näki festivaaleilla demon espanjalaisanimaatiosta, joka on sukkien perhe-sitcom. Siihen suomalaisten hanskatekniikka soveltuisi kuulemma kuin hansikas käteen.

Jussi Karjalainen

Apinatasavalta klo 21.15 TV1

X