Teksti:
Seuran toimitus

DRAAMA Vuonna 2009 Suomen kansa ei vielä viettänyt lauantai-iltojaan Putouksen äärellä. Aku Hirviniemi ja Armi Toivanen eivät vielä olleet koko kansan suosikkeja. Hyviä töitä he kuitenkin saivat, Hirviniemi pää- ja Toivanen sivuosan Mikko Reitalan kirjoittamassa tv-draamassa Nuoret nerot.

Kolme vuotta sitten valmistunut draama esitetään Kotikatsomossa vasta nyt. Onnekkaasti se saa nostetta Hirviniemen ja Toivasen sittemmin tulleesta menestyksestä, vaikka aikanaan he olivat ohjaaja Mikko Mattilallekin uusia kasvoja. 

”En mä tuntenut noista nuorista kuin Antti Langin. Mutta eihän noista juuri kukaan tiennyt vielä silloin.”

Hirviniemi on Elias, vankilasta vapautunut taskuvaras, joka haaveilee kirjailijan urasta. Elias törmää vanhaan tuttuunsa, muusikonplanttu Malmsteniin (Miika Kivinen), joka tutustuttaa hänet näytelmiä väsääviin tovereihinsa (Lang ja Marja Salo). Vankilamenneisyys ja tarinat maailmalla vietetystä nuoruudesta saavat paikalliset boheemipiirit ihastuksiin, ja pian pienen kirjakustantamon kustannustoimittaja (Toivanen) tarjoaa Eliakselle sopimusta.

Nuoret nerot on ajaton boheemikuvaus, siinä mielessä kolmen vuoden vuoden hyllytys ei tunnu missään. Ajattomuutta korostavat mustavalkoinen kuvaus ja soundtrackilla soiva vanha jazz.  

”Tarinan henkilöt ja tapahtumat tuntuivat kaipaavan ympärilleen tyyliteltyä ja melankolista maailmaa”, ohjaaja Mattila kommentoi mustavalkoisuuden valintaa.

”Halusin sen kautta ehkä vähän myös romantisoida aihetta ja saada kuvatut paikat näyttämään esteettisesti hyvältä. Siinä kamera- ja valo-osasto onnistuivatkin aika hyvin.”

Tyylivalinta ei ollut itsestäänselvä. Käsikirjoituksesta olisi voinut tulla hyvinkin erilainen lopputulos.

”Reitalan Mikko tarjosi synopsista aikanaan Kaverille ei jätetä -sarjan yhdeksi jaksoksi, mutta mun mielestä se oli vähän perusteellisemman jutun arvoinen aihe”, Mattila kuvaa tarinan matkaa.

Mustavalkoinen kuvaus, haahuilevat boheemit, Eliaksen rähjäinen asunto ja taskuvarkaudet luovat leikkisiä mielleyhtymiä niin ranskalaiseen uuteen aaltoon kuin Kaurismäkienkin elokuviin. 

”Ei ne viitteet kyllä tietoisia ole missään tapauksessa. Sitä on kuitenkin aika paljon nähnyt ja pitänyt monenlaisista elokuvista – ne saattavat tulla sieltä esiin, jos ovat tullakseen”, Mattila kuittaa.

Mattila on Kaverille ei jätetä -sarjan lisäksi tehnyt muun muassa draamasarjaa Mogadishu Avenue ja sketsisarjaa Ketonen ja Myllyrinne. Vuonna 2002 hän pokkasi Venlan ohjaustyöstään sarjassa Tummien vesien tulkit. 

Mattilan ura on kuitenkin lähtenyt liikkeelle elokuvista. Mika Kaurismäen esikoiselokuvassa Valehtelija hän näytteli pienen roolin ja Anssi Mänttärin Morenassa hän oli mukana musiikkiraidalla. Valaisijan hommia hän teki muun muassa Aki Kaurismäen elokuvissa Varjoja paratiisissa ja Ariel. 

Ettei Nuorien nerojen ohjaajalla olisi takanaan omakin boheemielämä?

”Karkeasti yleistäen joka toinen mun ikäluokan ihminen istui 1980-luvulla kapakassa samettitakki päällä, näytti koomiselta, puhui koomisesti ja kantoi keikkaliksat kapakkaan. Jos se on boheemia, niin kyllä, olin boheemi.”

Kaisu Tervonen

Nuoret nerot alk. su 28.4. klo 21.05 TV1

X