Teksti:
Seuran toimitus

Kieliläinen poliisikomisario Klaus Borowski joutuu mukavuusalueensa ulkopuolelle: yöttömään yöhön keskelle luontoa ja ihmisiä, jotka puhuvat vähän ja silloinkin outoja. Borowski joutuu Ilomantsiin.

Saksassa uraa tehnyt ja paikallista krimisarjaa Rikospaikalla (Tatort) ohjannut Hannu Salonen sai ajatuksen yhden osan sijoittamisesta Suomeen. Idea meni läpi.

Borowskin (Axel Millberg) syy saapua näillä kulmille on hänen aikanaan pidättämänsä nuorukainen, joka on passitettu narkomaaneille tarkoitetulle leirille Suomeen ja jota nyt epäillään nuoren naisen surmasta. Borowskin kontakti, oikeastaan työpari, on ilomantsilaispoliisi Mikko Väisänen (Janne Hyytiäinen).

Kun Borowski saapuu Helsinkiin, hänelle neuvotaan reitti Ilomantsiin ”500 kilometriä tästä Joensuuhun päin, sitten oikealle”.

Ilomantsissa paikalliset miehet kulkevat kirves olalla, autostereoista raikaa Juicen Ilomantsi ja Borowski samoilee metsiä hulluuden partaalla, kiitos unettomuuden ja sienien yhdistelmän. Lakoninen, lähes kaurismäkeläinen huumori on Rikospaikalla-sarjalle epätyypillistä mutta erittäin toimivaa.

Niin krimien kuin erilaisten stereotypioiden jäykkyys kääntyy tällä kertaa muutenkin komiikan käyttövoimaksi. Luonto on mystistä ja kaunista, kun sen sijaan Antti Reini, Jarmo Mäkinen ja Jorma Tommila ovat kirveellä veistetyn näköisiä, huvittavan totisia paikallisia. Eivätpähän tosin Borowskinkaan ilmeet juuri värähtele. Hyytiäinen tarjoaa mukavan poikkeuksen muita letkeämpänä Väisäsenä.

Itse rikos meinaa jäädä komiikan jalkoihin, mutta syyllinen selviää kuitenkin vasta loppumetreillä. Aseitakin heilutellaan.

Saksalaiset ovat innostuneet Pohjoismaista jo joku aika sitten. Pohjolan dekkarit uppoavat sikäläiseen yleisöön ja germaanit ovatkin olleet mukana tuottamassa Wallander-tv-elokuvia, niin ruotsalaisia kuin englantilaisiakin, sekä Millenium-leffoja, niitä ruotsalaisia. Parhaillaan pyörivistä Rikospaikalla-sarjan jaksoista kaksi on Henning Mankellin kirjoittamia.

Hannu Salosella ja Borowskin tangoakin tuottamassa olleella, Talvi-yhtiön Klaus Heydemannilla on suunnitteilla jo seuraava suomalaissaksalainen yhteistyö. Saksassa suositun suomalaisdekkaristin tekstiin pohjaava, mittava pojekti odottaa kuitenkin vielä hyväksyntää Keski-Euroopan päästä.

Sopiva esitysvuosi voisi kuitenkin olla vaikka 2014. Silloin Suomi on Frankfurtin jättimäisten kirjamessujen erikoisvieras.

Rikospaikalla: Borowskin tango 1.12. klo 22.35 TV2

Teksti: Kaisu Tervonen, kuva: Yle

X