Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Puolueellinen brittidokumentti Rallin vaaralliset vuodet kertoo, että 1980-luku oli autourheilun vastustajien mielestä sairas ja verinen.

Brittien tarkoin poimimat arkistopätkät saavat rallin näyttämään holtittomalta hurjastelusirkukselta. Ohjelma välittää käsitystä, että 1980-luvulla säännöt mahdollistivat yhä nopeampien ralliautojen valmistamisen, ja näin ollen rallista tuli vaarallinen laji niin kuljettajille kuin katsojille.

Käsitys, että onnettomuudet johtuisivat kuljettajista ja autoista, pitää silti tuskin paikkaansa. Ralleissa tuli ruumiita, koska teiden varsilla vellonut yleisö ei piitannut omasta turvallisuudestaan. Ongelma oli kisojen turvajärjestelyissä, ei entistä kehittyneemmissä autoissa.

Katsojan kannattaa pitää mielessään, ettei Rallin vaaralliset vuodet ole puolueeton dokumentti. Ohjelman tuottaja J. L. Matthews tunnustautuu ”mielipuolisia nuoria miehiä” kauhistelevaksi rallin vastustajaksi. Tämä selittänee myös raportin asiavirheet ja oudot painotukset. Esimerkiksi väite, että ralli olisi ollut maailmanlaajuisesti suositumpaa kuin Formula 1, on silkkaa liioittelua.

Vaarallisuuden puimisen lisäksi ohjelma kertoo autotehtaiden rallitiimien tuotekehittelystä 1980-luvulla. Tähtikuljettajat Ari Vatasesta Michele Moutoniin muistelevat, kuinka merkit nokittivat toisiaan.

Jouni Hokkanen

Rallin vaaralliset vuodet to 26.7. klo 20.55 TV2

X