Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTISARJA Keskiviikkona 28. elokuuta TV2:lla alkava Docventures on kahdentoista kansainvälisen huippudokumentin sarja. Sen takana ovat Riku Rantala ja Tunna Milonoff eli Madventures-kaksikko, joka yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa keskustelee illan aiheesta ennen ja jälkeen dokumentin katsomisen.  

Kokoelmaan kuuluvat elokuvat käsittelevät suuria aiheita: uskontoa, rahaa, musiikkia. Mukana ovat ruokateollisuudesta kertovat Food Inc ja maail­mantaloutta pohtiva Talouden madonluvut. Toisissa näkökulma on rajattu: The Queen of Versailles peilaa rahamaailmaa ja ihmisluontoa upporikkaan naisen luksusmaailman ja sen romahtamisen kautta.

Useimmat sarjan dokumentit ovat melko uusia. Kaikki alkoi kuitenkin Godfrey Reg­gion kulttidokumentista Koyaanisquatsi, joka on eräänlainen sinfonia Maapallosta.

”Katsoimme sen Tunnan kanssa kymmenen vuotta sitten ensimmäistä kertaa”, Rantala muistelee. ”Kelasimme, ­että onpa kovaa kamaa. Ryhdyimme katsomaan maailmaa samanlaisen linssin läpi.”

Rantalan mukaan Docventuresin elokuvat edustavat muutenkin vahvasti kaksikon omaa maailmankuvaa.

Tasosta ja valikoiman laajuudesta kertoo, että mukana ovat Oscar-voittaja Searching for Sugarman sekä ensi vuoden Oscar-voittajaksi jo uumoiltu The Act of Killing.

Ensin mainittu on nostalginen tarina kadonneesta soul-laulajasta. Jälkimmäinen kertoo Indonesian kansanmurhan jälkipyykistä.

”The Act of Killingiä kat­soessa käsittää, että minäkin olisin voinut olla mukana toteuttamassa kansanmurhaa. Se on kauheaa ymmärtää”, Rantala toteaa.

”Toinen kipeä pointti on se, että puolta maailmaa pidetään pystyssä samalla terrorilla, jota kansanmurhaajahallitukset harjoittavat. Niin taataan halvat hinnat Suomessakin. Mekin olemme osa sitä juttua.”

Dokumenttien herättämiä ajatuksia käydään läpi Docventuresin Jälkipuinti-osiossa yhdessä illan vieraan kanssa. Yleisö voi osallistua keskusteluun netin ja twitterin kautta.

Kalle Kinnunen

X