Teksti:
Seuran toimitus

LAULUKILPAILU Perjantaina 18.4. valitaan jo kolmas The Voice of Finlandin voittaja. Laulaja Mira Luoti oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana tähtivalmentajanelikossa. Rap-artisti Elastinen on ollut mukana  jo aiemmilla kausilla.

Molemmilla on pitkä kokemus alalta, jossa läpimurron tekeminen on vaikeaa. Kun televisiokamerat sammuvat, Voicen voittanut laulaja on saanut käteensä huikean mahdollisuuden. Mitä voittajan pitää muistaa, jotta ura ei tyssäisi heti alkuunsa?

”On hirveän tärkeää muistaa pitää jalat maassa”, Mira sanoo.

”Tv-ohjelma kannattaa ottaa hienona tilaisuutena, mutta todellinen työ on maakunnissa kiertämistä.”

Elastinen on samaa mieltä.

”Ei pidä kuvitella, että kisan voittaminen takaisi yhtään mitään. Tämän jälkeen hommat vasta alkavat.”

Uusia artisteja nousee nykyisin pinnalle nopeasti ja unohtuu vielä nopeammin. Elastisen mukaan menestys ei ole täysin omissa käsissä.

”Menestyksen saavuttamisessa on kyse sattumista – siitä, että tähdet ovat linjassa. On varmasti mieletön määrä bändejä, joita joku pitää maailman parhaina, mutta ne eivät vain nouse esiin.”

Hyvä lauluääni ei aina riitä.

”Esiin ponkaisevat ne tyypit, joissa on jotain kiehtovaa. Se on iso avain artistiuteen.”

Mira nyökyttelee vieressä.

”Se on karismaa, jota joko on tai ei ole.”

Voiko artisti olla liian persoonallinen?

”Ei voi”, tulee Miralta nopea vastaus.

Elastinen on eri mieltä.

”Elämässä yleensä ei voi, mutta jos tässä kilpailussa haluaa vedota suureen massaan, ääri-ilmiöt eivät välttämättä vetoa. Kansanäänestyksessä enemmistö päättää.”

Mira ei väheksy sellaisiakaan artisteja, jotka vaihtavat tyyliään muiden ehdotuksesta.

”Onhan se yksi kyky, että osaa olla kameleontti. Se on vähän kuin teatteria. Sellaisiakin artisteja tarvitaan.”

Ison levy-yhtiön listoilla olleina Mira ja Elastinen tietävät, että artistien imagoja halutaan muokata levymyynnin edistämiseksi.

”Olen minäkin ollut Iines Ankkana puhaltamassa saippua­kuplia lehtikuvissa. En tiedä, miten se levymyyntiä edisti, mutta olipahan ainakin hauskaa”, Mira  sanoo ja nauraa perään.

Laulukilpailujen menestyjiä ovat olleet yllättäen ne, jotka eivät ole edes voittaneet. Antti Tuisku, Krista Siegfrids, Anna Abreu ja Jesse Kaikuranta ovat kaikki jääneet ilman ykkössijaa.

”Se on jännittävä ja nimenomaan suomalainen ilmiö. Yhdysvalloissa voittajat ovat olleet myös menestyneimpiä”, Elastinen sanoo.

”Kakkosella on ehkä enemmän aikaa valmistautua uraansa”, Mira pohtii ja Elastinen jatkaa:

”Niin, mikään pakota menestymään. Mutta jos ykkönen ei menesty, se on aina pettymys.”

Kilpailusta pinnalle nousseet joutuvat sietämään kritiikkiä ja netin törkypuheita. Elastinen sanoo, että paras ase niitä vastaan on huumori.

”Asiattomille kommenteille pitää oppia nauramaan. Ja siinäkin punnitaan se, haluaako todella tehdä tätä hommaa vai antaako muiden lannistaa.”

Juha Heinisuo

The Voice of Finland, pe klo 20.00 Nelonen

X