Teksti:
Seuran toimitus

Millaista on elää ilman sähköä, juoksevaa vettä ja lähikaupan ruokatavaroita? Farmi on Nelosen uusi reality-sarja, jossa 12 kilpailijaa joutuu todelliseen koetukseen: elämään 1800-luvun omavaraistaloudessa.

Farmilla kaikki täytyy tehdä itse aina eläinten ruokinnasta teurastukseen asti.

Ohjelman juontaja Ellen Jokikunnas, 37, epäilee, että ei olisi pärjännyt maatilalla.

”En ole niin sosiaalinen, että olisin pärjännyt ventovieraiden kanssa. Olen sen verran erakko luonteeltani.”

Hän uskoo maalaisromantiikan karisevan parissa viikossa.

”Kyllä farmilla oli oikeasti aika haastavaa kaiken sen työn keskellä”, Ellen tuumaa. 

Monista tv-ohjelmista tuttu Ellen viihtyy toki itsekin maalaismaisemissa. Hän asuu Nurmijärven Röykässä vanhassa asemarakennuksessa, jonka osti kuusi vuotta sitten.

Asemallaan Ellen ryhtyi rakennuspuuhiin. Hän luki perinnerakennuskirjoja ja etsi netistä rakennusohjeita. Tekemistä piisasi lattiasta kattoon, mutta Ellen ei jäänyt neuvottomaksi. Hän opetteli. Taloprojekti opetti myös jotain itsestä.

”En ollut ennen tiennyt, että onnellisuuteni ja tasapainoisuuteni löytyy nikkaroinnista ja fyysisestä työstä. Kaikkien juttu se ei ole, mutta minulle se on henkireikä.”

Tänä aamuna hän heräsi kuudelta ja päästi kissan ulos. Maalaisromantiikka oli heti huipussaan: talon painesäiliö oli jäässä ja talossa sähkökatkos. Tunnelmat ovat tuttuja jo lapsuudesta. 

”Kun olin seitsemän, meidän talossa oli ulkohuussi. Muistan hyvin kun juoksin talvella yöpaita päällä vessaan. Mutta sekään ei ollut mitään verrattuna farmin oloihin. Meillähän oli sähkötkin!”

Farmin kilpailijat kohtasivat kuvausten aikana monenlaisia haasteita. Ventovieraiden ihmisten kanssa ei aina ollut helppoa.

Leivät täytyi leipoa itse. Jauhoja sai vasta kun jauhoi jyviä. Lihaa sai syödäkseen, jos teurasti eläimen ruuaksi. Eläinten teurastus oli osalle kilpailijoista kova paikka.

”Ymmärrän kyllä, että se herätti suuria tunteita. Siitä tuli aika iso polemiikki ohjelmassa. En usko, että olisin siitä itse kovasti järkyttynyt”, Ellen miettii.

Pikkutyttönä Ellenillä oli oma possu, Valtteri. 

”Sain käydä hoitamassa sitä naapurin maatilalla.”

Maatilan emäntä opetti mielenkiintoisia juttuja ja antoi Ellenin olla hommissa mukana. 

”Lehmiä tuli lypsettyä ja kanoja hoidettua.”

Vuosien saatossa myös pikkupossu Valtteri kasvoi isoksi karjuksi. Sen kohtalokin oli varsin perinteinen. 

”Joulukinkuksihan se päätyi, mutta en ollut siitä surullinen. Minulle selitettiin hyvin asiat, joten se oli hirveän luonnollista.”

Ellen kertoo, että osa Farmin kilpailijoista yritti karata.

”Kävimme noukkimassa muutamia karkulaisia metsäteiden varrelta. Ketäänhän ei tietenkään väkisin pidetty, mutta pakko myöntää, että joitakin jouduimme suostuttelemaan jäämään. Farmi oli joillekin niin kova paikka.”

Linda Martikainen

Farmi, ma 3.2. klo 19.00 Nelonen

X