Teksti:
Seuran toimitus

Suomen kansainvälisesti menestynein jalkapallovalmentaja Martti Kuusela kuuluu Yleisradion vahvaan asiantuntijatiimiin jalkapallon EM-kisoissa, jotka pelataan Puolassa ja Ukrainassa. Turnaus alkaa perjantaina 8. kesäkuuta ja loppuottelu pelataan 1. päivänä heinäkuuta.

Yleisradio näyttää EM-kisojen kisojen kaikki ottelut suorina lähetyksinä. Kisoja selostavat Antti Ennekari, Matti Härkönen ja Niki Juusela. Studiossa asiantuntijoina toimivat Martti Kuuselan lisäksi muun muassa pelaajalegenda Jari Litmanen sekä Erkka Lehtola, Juha Reini ja Aki Riihilahti. Studiota isännöivät Tapio Suominen ja Lasse Sipilä.

Saksassa oppinsa hankkinut ja monissa maissa valmentanut Kuusela on upealla urallaan muun muassa luotsannut HJK:n kahdesti Suomen mestariksi. Unkarin mestaruuden hän voitti Honvedin päävalmentajana.

Kun Kuusela valmensi Suomen maajoukkuetta, paikka Meksikon MM-turnaukseen 1986 jäi vain kahden pisteen päähän. Noissa kisoissa Kuusela myös joutui aivan kylmiltään selostamaan yhtä turnauksen ottelua Pasilasta, kun ääniyhteys kisapaikalla olleisiin selostajiin katkesi.

”Se oli aika hirveä kokemus. En ollut sitä ennen edes käynyt selostuskopissa. Kyllähän siitä jotenkin selvittiin”, hän naureskelee.

Kesän EM-turnaukseen Kuusela on valmistautunut ammattimiehen otteella: hän on koonnut kisojen jokaisesta 16 joukkueesta sata liuskaa (!) tietoja ja päivittää dataansa koko ajan.

”Joukkueiden taktinen puoli on aika kattavasti tietokoneellani. Isojakin muutoksia voi tietysti tulla vielä ihan viime hetkillä”, Kuusela muistuttaa.

Kuusela jos kuka on oikea mies arvioimaan Tv-maailman lukijoille, mitkä maat ovat vahvoilla lähes kuukauden mittaisessa turnauksessa. Pudotuspeleihinhän etenee jokaisesta neljästä lohkosta kaksi parasta. Samalla Mara antaa vinkkejä, keitä pelaajia erityisesti kannattaa seurata. Joukossa on myös nimiä, joita suuri yleisö ei ainakaan vielä tunne.

Turnauksessa pelataan 31 ottelua, joten jalkapallon ystäville riittää jännitettävää kesäiltojen ratoksi. Martti Kuuselaltakaan ei arvattavasti jää yhtään EM-peliä väliin.

”Kolmeen viimeiseen otteluun menen paikan päälle”, hän sanoo.

Martti Kuuselan EM 2012 -futistärpit

Lohko A (Puola, Kreikka, Venäjä, Tshekki)

”Lohko on erittäin tasainen, mutta kyllä Venäjä ja kisojen toinen isäntämaa Puola ovat minun papereissani suurimmat suosikit. Tarkkailkaapa Venäjän Roman Sirikovia, hän on todella kova keskikenttäpelaaja. Puolan tähti on eittämättä Borussia Dortmundin hyökkääjä Robert Lewandowski.”

Lohko B (Hollanti, Saksa, Tanska, Portugali)

”Vaikka Saksalla on ollut ongelmia puolustuksessa, se menee jatkoon, samoin Hollanti Klaas-Jan Huntelaarin, Arjen Robbenin ja kumppaneiden johdolla. Tanska pelaa tällä hetkellä Pohjoismaiden parasta futista ja sitä on sanottu jopa kisojen mustaksi hevoseksi, mutta epäilen että se menee sittenkin laukalle.”
”Portugalilla taas on mahtavia yksilöitä kuten Cristiano Ronaldo, mutta yhteen pelaaminen tökkii. Tästä lohkosta erityisesti Saksan Mesut Özil on pelaaja, jota ihailen.”

Lohko C (Espanja, Italia, Irlanti, Kroatia)

”EM-kultaa puolustavalle Espanjalle oli etua siitä, etteivät maan huippuseurat päässeet Mestareiden liigassa ihan finaaliin saakka. Niiden maajoukkuemiehille jäi edes vähän huiliaikaa. Real Madridin ja Barcelonan pelaajien keskinäiset suhteet ovat olleet vähän ongelmalliset, mutta maalivahti Iker Casillasin johdolla ne saataneen kuntoon.”
”Lohkon toinen jatkoon menijä lienee kovaan puolustukseensa nojaava Italia. Sen miehistöstä kannattaa seurata ”pahaa poikaa” Mario Balotellia sekä Parman hyökkääjää Sebastian Giovincoa.”

Lohko D (Ukraina, Ruotsi, Ranska, Englanti)

”Ranska tulee kisoihin vahvalla ryhmällä. Maalivahti Hugo Lloris, puolustaja Mathieu Debuchy, keskikentän Franck Ribéry ja Yann M’Vila, hyökkääjä Karim Benzema… Maa voi yltää turnauksessa ainakin neljän parhaan joukkoon.”
”Toisesta jatkopaikasta taistelevat tiukimmin Ruotsi ja Englanti. Roy Hodgson oli hyvä valinta Englannin luotsiksi eronneen Mario Capellon tilalle, mutta riittääkö hänellä aika oman peli-ideologiansa sisäänajoon ja miten joukkue ottaa hänet vastaan? Hodgson on tuttu mies Ruotsille, joka voi Zlatan Ibrahimovicin johdolla edetä pudotuspeleihin.”
”Toisen kisaisännän Ukrainan menestys riippuu pitkälti siitä miten se onnistuu avausottelussaan. Joukkueen pelaajista kannattaa seurata keskikentän taidokasta Jevhen Konopljankaa.”

Jalkapallon EM-kisat 8.6.– 1.7. TV1, TV2, Yle Fem, Yle Areena

X