Teksti:
Seuran toimitus

Keskiaika on synkkä kulissi, josta tarinankertojat ovat usein poimineet sopivia palasia vetävän kuvauksen kertomiseksi. Niin nytkin. Romanttinen rakkaus sekä nyky-yhteiskunnan demokraattinen ja yksilön oikeuksia arvostava maailmankuva esitetään sarjassa oikeudenmukaisena elintapana. Se ei ole synti, mutta historiallisesti tarkasta ajankuvasta on turha puhua.

Vuonna 1989 ilmestynyt Taivaan pilarit oli jännityskirjoihin erikoistuneen Ken Follettin ensimmäinen historiallinen romaani. Sen tarina alkaa vuodesta 1120, jolloin Englannin kruununperillinen kuolee haaksirikossa. Koska Henrik I:llä on jäljellä vain tytär, alkaa kirkko juonitella omaa ehdokastaan valtaistuimelle. Parikymmentä vuotta myöhemmin kirkon suosikki Tapani nousee kuninkaaksi ja anarkian ajanjakso alkaa.

Romaanin tapaan sarjan pääosassa on lahjakas rakentaja Tom (Rufus Sewell), jonka vaimo kuolee synnytykseen metsässä. Perheen seuraan lyöttäytyy salaperäinen nainen, jonka puhumaton poika osoittautuu eteväksi arkkitehdiksi. Tomin unelma päästä rakentamaan kirkkoa vaikuttaa mahdottomalta – ennen kuin tapahtumat fiktiivisen Kingsbridgen luostarilla puuttuvat peliin.

Kahdeksanosaisen sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa tarjoavat räiskyvää menoa ja julmaa juonittelua. Valta on vahvimman käsissä ja miekat heiluvat useaan otteeseen. Laajassa henkilögalleriassa on useita kiinnostavasti kirjoitettuja hahmoja. Aitoa rakkautta vaaliva jaarlin tytär on historiallisesti täysin epäuskottava henkilö, mutta jos anakronistinen ajankuva ei haittaa, toimii monipolvinen tarina mainiosti puhtaana viihteenä.

Onnimanni Liukkonen

Taivaan pilarit alk. 29.5. ti klo 22.00 TV1

X