Teksti:
Seuran toimitus

Metropoliksen legendaarinen ohjaaja Fritz Lang lähti aikoinaan Saksan natsihallintoa pakoon. Euroopassa hän oli ollut maanosan johtava elokuvantekijä, USA:ssa oli toisin. Langin edelliset työt ennen poliittista jännäriä Ihmismetsästys olivat kaksi lännenelokuvaa.

Foxin studion johtaja Darryl F. Zanuck kehotti pitämään hakaristit minimissä. USA oli vielä puolueeton.
Suoraan asiaan -alkutilanne on vuodelta 1939 ennen sotaa. Siviileihin pukeutunut brittikapteeni Thorndike (Walter Pidgeon) on hankkiutunut Adolf Hitlerin Kotkanpesän tuntumaan Baijerin vuorilla. Yhtäkkiä miehen metsästyskiväärin tähtäimessä on itse Hitler. Hän panostaa aseen, mutta hetkessä ovat vartijatkin kimpussa ja Thorndikesta itsestään tulee riistaa.

Lang virittää osaamaansa klaustrofobiaa. Thorndike pääsee takaisin Britteihin, mutta natsitiedustelun lonkerot ovat pitkät. Pakenijaa auttaa alaluokan hempukka, jonka esittäjä Joan Bennett teki sittemmin ketjun hienoja rooleja Langin film noireissa.

Seuraavassa filmissään Myös pyövelit kuolevat Lang käsitteli todellisuudessakin tapahtunutta natsijohtaja Reinhard Heydrichin, ”Prahan teurastajan”, salamurhaa.

Timo Malmi kysyy uudessa Filmihullussa, onko elokuva Ylessä alennustilassa ja moittii klassikkovalintoja ”tutuiksi tapauksiksi”. En allekirjoita. Ainakin jännityksestä kiinnostuneille järjestyy johdonmukaisesti hyviä harvinaisuuksia. Tätä Langiakaan ei ole näytetty 22 vuoteen.

Jussi Karjalainen

(Man Hunt, USA 1941) 103 min. O: Fritz Lang. P: Walter Pidgeon, Joan Bennett, George Sanders.

Ihmismetsästys klo 18.00 Teema ***1/2

X