Garri Kasparov oli shakin paha poika ja kapinallinen, jota oma kotimaa Neuvostoliitto inhosi

Dokumentissa Garri Kasparov on itse äänessä vain vanhoissa filmeissä. Shakkimestarin ura heijastelee laajemminkin maailmanpolitiikkaa ja Venäjän vaiheita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Garri Kasparov ja Anatoli Karpov hallitsivat shakkimaailmaa 1970-luvulta 1990-luvulle.

Dokumentissa Garri Kasparov on itse äänessä vain vanhoissa filmeissä. Shakkimestarin ura heijastelee laajemminkin maailmanpolitiikkaa ja Venäjän vaiheita.
Teksti:
Pertti Avola

Aina 1970-luvulta 1990-luvulle shakkimaailmaa hallitsi kahden venäläisen mestarin kaksinkamppailu. Garri Kasparov ja Anatoli Karpov ottivat mittaa toisistaan shakin MM-tittelistä. Kasparov voitti vastustajansa kerta toisensa jälkeen, mutta siinä missä Karpov oli hiipuvan Neuvostoliiton sankari, Kasparov oli parantumaton kapinallinen. 

Ranskalaisessa henkilödokumentissa Kasparovista puhuvat valmentaja, shakin suurmestarit ja toimittajat, mutta mestaria itseään kuullaan vain vanhoissa filmeissä. 

Kiinnostavampaa kuin Kasparovin vaiheet tai hänen kulmikas persoonansa on kuitenkin se, miten hänen uransa heijastelee maailmanpolitiikkaa ja Venäjän vaiheita. Neuvostoliiton inhoamasta shakin pahasta pojasta tuli lopulta Vladimir Putinin vannoutunut vihollinen, joka päätyi maanpakoon Yhdysvaltoihin ”ulkomaiseksi agentiksi” julistettuna. Leonid Brezhnevin lemmikistä Karpovista tuli puolestaan Putinin Venäjän duuman jäsen. 

Kasparov, shakin kuningas on varsin tyypillinen ranskalainen tv-dokumentti, joka ajaa kyllä asiansa tunnetun hahmon esittelynä ja hänen aikakautensa pikakuvana, mutta ei lähde tavoittelemaan syvempiä analyyseja.

Historia: Kasparov, shakin kuningas, tiistai 4.6. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Shakkimestarit ovat pitkäikäistä sakkia – elävät keskimäärin 14 vuotta kauemmin kuin väestö keskimäärin

X