Teksti:
Seuran toimitus

Aku Hirviniemen ja remonttimestari Jorma Piisisen luotsaama Harjakaisen ja Piisisen talkoot on humoristisesta ulospanostaan huolimatta liikkellä vakavalla asialla. Suomessa on 250 000 pientaloa, 8000 kerrostaloa ja 1300 koulua välttämättömän homesaneerauksen tarpeessa.

”Kyse on ongelmasta, joka maksaa yhteiskunnalle noin kolme miljardia euroa”, Piisinen kertoo.

Arviolta noin 600–800 000 suomalaista kärsii huonosta huoneilmasta. Siksi koko perheen viihdeohjelma haluaa puolituntisilla jaksoillaan saada katsojat kiinnostumaan asuntojensa kunnosta.

Jos kotona haisee yhtään mummonmökiltä, kannattaa huolestua. Jos talon rakenteet ovat alkaneet lahota, kannattaa huolestua vielä enemmän.

Sarjan ensimmäisessä osassa Piisinen käy live-yleisön edessä studioon lavastetun seinän kimppuun. Hän demonstroi, miten rintamamiestalon rakenteet puretaan mahdollisen homevaurion jäljittämiseksi. Samaan aikaan Harjakainen suunnittelee toiseen seinään itselleen viinakätköä.

Lisää jännitettä saadaan, kun työkaluja saapuu esittelemään kaunis Janica (Diana Anttila). Sovinistisella ja kaksimielisellä Harjakaisella menisi jo vähemmästäkin pasmat sekaisin.

Piisinen on oikeasti rakennusalan ammattilainen, sketsihahmo taas aiheuttaa pelkkää kaaosta. Harjakainen on kuin South Parkin Kenny: vaikka hän olisi edellisessä jaksossa räjähtänyt, seuraavassa jaksossa hän on taas kunnossa.

Harjakaisen ja Piisisen talkoot sai alun perin syntynsä hieman yllättävän instanssin toiveesta: ympäristöministeriö kyseli erilaisia ohjelmaideoita tuotantoyhtiö Yellow Film & TV:ltä, jossa Hirviniemen avopuoliso Niina Lahtinen työskentelee käsikirjoittajana. Lahtinen ja Yellow Film & TV:n toimitusjohtaja Olli Haikka loivat rungon nyt ruudussa nähtävälle ohjelmalle, jolle ympäristöministeriö antoi luonnollisesti tukensa.

”Kuten on todettu, ihmiset pitää saada viihtymään ennen kuin heille voi takoa järkeä päähän”, Hirviniemi huomauttaa.

Harjakaisen hahmossa on lukuisia provosoivia piirteitä, joista joku voi helposti suuttua. Ohjelmassa ei silti haluta naureskella ihmisten traagisille kosteusvauriokokemuksille, vaan niiden aiheuttajille.

”Huumori kohdistuu siihen, miten taloja on aikoinaan rakennettu ja millaisia kuntotarkastajat voivat pahimmillaan olla. Rakennustyömailla on oikeastikin ihmisiä, jotka toimivat kuten Harjakainen: menevät sieltä, mistä aita on matalin.”
”Sellaiset tahot ansaitsevatkin pilkan”, summaa Hirviniemi.

Elina Järvi

Harjakaisen ja Piisisen talkoot alk. la 22.9. klo 17.15 MTV3

X