Teksti:
Seuran toimitus

Kahden kerroksen väkeä sai kolme uutta jaksoa 35 vuotta alkuperäisen sarjan päättymisen jälkeen. Hienostotalon omistaa nyt Ed Stoppardin näyttelemä Sir Hallam Holland. 

”Hallam on suoraselkäinen mies”, Ed Stoppard analysoi puhelimessa.

”Valmistauduin rooliin lukemalla pari elämäkertaa. Lisäksi muistelin isoisääni, joka oli upseerina Intiassa.”

Näyttelijän isä on Oscar-palkittu käsikirjoittaja Tom Stoppard, jonka elokuvia ovat Rakastunut Shakespeare (1998) ja Auringon valtakunta (1987). Äiti Miriam Stoppard on Britannian tunnetuin lääkäri, joka vastaa lehdissä lukijakysymyksiin ja julkaisee terveyskirjoja. Kuinka monta palvelijaa pikku-Edin kotona oli?

”Molemmat vanhempani olivat töissä, ei meillä ollut palvelusväkeä!” Stoppard nauraa lähes tyrmistyneenä, kunnes vakavoituu:
”Niin no, oli meillä siksi tietysti lastenhoitaja.”

Uutiset kertovat, että Kahden kerroksen väen uusille jaksoille on luvassa jatkoa. Millaista elämä 30-luvun todellisessa Lontoossa olisi?

”Luokkayhteiskunta ei ainakaan ollut parempi silloin, finanssijärjestelmä varmaan oli”, Stoppard pohtii, kunnes lataa täyslaidallisen:
”Olen aika varma, että ihmiset tunsivat enemmän ylpeyttä hyvin tehdystä työstä. Monet nykynuoret tahtovat vain päästä televisioon syömään matoja viidakossa, jotta voittavat satatuhatta puntaa.”

Nykyajan kritiikki ei jää siihen.

”Nykyteknologia olisi mahtavaa, jos sen avulla kasvaisi uusia James Joyceja, mutta ihmisten vapaa-aika menee tekstatessa ja chattaillessa. Kirjallisuutta ei tunneta, mutta oman luottokortin numero osataan ulkoa nettikauppoja varten…”

Osaatko sinä ulkoa omasi?

”Täytyy myöntää, että osaan. Jos voisin ottaa vaimon ja lapset mukaani, niin kyllä, mieluummin eläisin 30-luvulla.”

Minna Kontkanen

Kahden kerroksen väkeä alk. ti 13.12. klo 21.00 TV1

X