Teksti:
Seuran toimitus

Tuomas Enbuske ajattelee, että ”jos tekee paljon, se kasvattaa laatuakin”. Persoonallisen toimittaja-juontajan varaan kasataan nyt viidesti viikossa TV5:llä tuleva Tuomas Enbuske Talk Show.

Enbusken ohjelmat ovat aiemminkin olleet nimikko-ohjelmia – alkaen miehen talkshow-tulikasteesta Hyppönen Enbuske Experience vain 23-vuotiaana. Siitä on kymmenisen vuotta. Tuorein ja näköisempi sarja oli Tuomas Enbuske – Sivistyksen käsikirja.

Uusi show ei lähde keksimään formaattia uusiksi. Taustakuva on Helsinki-näkymä. Vieraita on yksi tai kaksi kerralla. Harjoituspilotissa vieraina olivat näyttelijä Mikko Leppilampi ja historian seksikäytäntöjä tutkinut Teemu Keskisarja. Suoran kaltainen nauhoitus vailla yleisöä tapahtuu yhdeltä iltapäivisin. Taustatoimittajiin kuuluu Jan Erola, joka on itsekin tuttu ruutukasvo TV1:n aamutelkkarin Jälkiviisaista.

 Onko kotimainen talkshow-historia Enbusken mielestä hohdokasta vai kotikutoista?

”Yhtä kotikutoista kuin kaikki muukin täällä. Siinä on hyvät puolensa. Jos katsoo jenkkiläistä talkshowta, niin se menee eteenpäin kuin juna ja on liiankin hyvä. Se on näytelty ja täydellinen. Suomessa on vielä inhimillisempää särmää kaikessa.”

Osuvina esikuvina Enbuske pitää CNN:n britti-isäntää Piers Morgania sekä ruotsalaisia talkshown tekijöitä Fredrik Virtasta ja kaksikkoa Filip ja Fredrik.

”André Wickströmin Pikkukeskiviikko oli tosi hyvä. Se oli nopea, ja siinä oli sekä asiaa että viihdettä. Se oli epätoimittajamainen hyvässä mielessä.”

Enbuske myöntää, ettei tv-uransa alussa ”tajunnut, miten ihmisiä pitää lähestyä”.

”On olemassa kahdenlaisia kysymyksiä. Sellaisia joihin haluan vastauksen, ja ne briifaan etukäteen. Sitten on sellaisia, joihin haluan reaktion, vaikka naurun tai säikähdyksen. Joillekin voi räväyttää pahoja kysymyksiä, toisille ei.”

Enbuske muistelee, miten Hyppönen Enbuske Experiencen aikaan Jouni Hynynen tärisi jännityksestä, vaikka ”oli niin kovaa jätkää”, ja miten Kikka loukkaantui haastattelusta.

”Minulle tuli tosi paha mieli siitä, koska juuri Kikalle en ikinä olisi halunnut vittuilla. Mieluummin vaikka Paavo Lipposelle. Yritän kuitenkin viedä aina jotenkin itseeni sen vitsin. Vannon, että suhtaudun joka ainoaan vieraaseen lähtökohtaisesti myönteisesti.”

Enbuske paljastaa, että yksityisesti hänellä on kausittaisia kiinnostuksen kohteita, joihin uppoutuu ”asperger-syndroomaisen ihmisen tarkkuudella”.

”Tiedän jostain asiasta kaiken, ja unohdan kaiken muun. Nuorena olin kiinnostunut esimerkiksi toisesta maailmansodasta. Aihe voi olla mikä vain. Se on varmaan todella rasittavaa läheisille ihmisille.”

Nyt erikoiskiinnostuksena on design.

”Saatan surffailla neljä tuntia netissä vain vanhan designin ja taidegrafiikan sivuilla. Käyn huutokaupoissa ja nettihuutokaupoissa. Minulla on tietyt fetissit, esimerkiksi Yrjö Kukkapuro, jolta meillä on vaikka kuinka monta tuolia.”

”Pointti on, että multa unohtuu kaikki muu ja käytännön asiat hoituvat hemmetin huonosti. Ihan varmasti ei Suomesta löydy toista niin hajamielistä ihmistä kuin minä. Kuoletin pankkikorttini viime vuonna kahdeksan kertaa. Avaimeni ovat nytkin hukassa. Minulla on yleensä avain kaulan ympärillä niin kuin lapsella.”

Käytännössä rillipää on kyllä haastattelijana huomattavan läsnä ja hauska, eikä harhaile. Hän selittää pystyvänsä keskittymään enemmän kuin useimmat ihmiset.

”Radio-ohjelmiin tein käsikirjoituksen aamuisin tunnissa. En tykkää tehdä asioita hankalasti, vaan kerralla ja kunnolla.”

Jussi Karjalainen

Tuomas Enbuske Talk Show alk. pe 23.3. klo 20.00 TV5

X