Teksti:
Seuran toimitus

Kämmen heiluu vakaasti väkijoukoille. Kasvot värikkään hatun alla eivät juuri värähdä. Kuningatar Elisabet saa nyt valtakautensa 60-vuotisjuhlissa tehdä sitä, minkä hän osaa parhaiten maailmassa. Edustaa.

Suurihattuinen nainen voi taas vaihteeksi tehdä heilutustöitä kotonaan, Buckinghamin palatsin kulmilla, kun BBC järjestää Kuningattaren juhlakonsertin yli 300-vuotiaan rakennuksen puistoalueella.

Ohjelmaa on ollut kokoamassa Take That -poikabändin johtohahmo Gary Barlow, jonka mukaan kuningatar on kysellyt erittäin tarkkaan järjestelyistä. Majesteettia ei miellytä, että lavat puretaan yömyöhään, kun hänen perheensä on jo menossa viereisessä kotipalatsissaan unten maille. Muuten 86-vuotias Elisabet on kuulemma erittäin innostunut jättijuhlakonsertista. Isoihin juhliin osallistuminen ja niiden kohtelias kehuminen kuuluu olennaisena osana kuningattaren työnkuvaan.

Ilmaisliput tapahtumaan on jaettu ilmoittautuneiden Iso-Britannian kunniallisten kansalaisten kesken, ja 10 000 onnekasta saa kuninkaallisten tarjoamat piknikmurkinat ja märällä kelillä myös sadetakit. Vaikka brittimonarkit ovat kulukuurilla, ei yhden maailman rikkaimman kuninkaallisen tarvitse säästellä juhlapäivänä parista juustosämpylästä.

Kuningatar on maailman kuvatuimpia ihmisiä ja merkittävä osa lähihistoriamme tärkeistä henkilöistä on kuvattu hänen kanssaan. Maanantaina on taas hyvä mahdollisuus ottaa muutama pönötys lisää.

Konsertin ohjelmistoon on yritetty löytää englantilaistähtiä mahdollisimman laajalta ajalta. Useat esiintyjät ovat kuningattaren aateloimia konkareita kuten Shirley Bassey, Cliff Richards, Tom Jones ja Elton John.

Brittirockin vanha kaarti on perinteisesti jakautunut muusikoihin, jotka ottavat hallitsijan kunnianosoitukset ilolla vastaan, ja niihin, jotka halveksuvat monarkkeja. Konsertissa esiintyvät, runsaasti hyväntekeväisyystyötä tekevät laulajat Annie Lennox ja Kylie Minogue saattavat veikkailujen mukaan saada damen arvonimen vielä tämän hallitsijan aikakaudella.

Illan kunniaesiintyjä on tietysti sir-arvonimen vuonna 1997 saanut Paul McCartney. Hän oli Beatlesin kanssa aloittamassa brittiläisen musiikin maailmanvalloitusta. Ilman musiikkimenestystä rapistuva imperiumi ei olisi yhtä tehokkaasti ylläpitänyt edelläkävijän mainetta Elisabetin aikakaudella.

”Jumala suojelkoon kuningatarta, hän ei ole ihminen”, laulanut punkbändi Sex Pistols ei tosin tee comebackia tässä show’ssa.

Lavalla nähdään aikuisrockin lisäksi myös tanssia ja teatteria. Kolmetuntisen konsertin juontavat suomeksi Marko Gustafsson ja Hinni Aarninsalo.

Aivan lopuksi Elisabet vielä heiluttaa kättä.

Kuningatar Elisabetin vallan vuosikymmenet -dokumentti esitetään tiistaina eli samana päivänä, kun Elisabet juhlii 60-vuotista valtakauttaan ajelemalla koristevankkureilla Lontoon kaduilla. Haastateltavien sensuroimattomat muistelut tekevät dokumentista herkullisen.

Ranskalaisen Arte-kanavan televisiodokumentaristi Don Kent antaa puheenvuoron vaaralliselle kansanosalle: taiteilijoille, toimittajille ja aktivisteille, jotka eivät lausu mairittelevia korulauseita maansa seremoniamestarista. He muistuttavat esimerkiksi, ettei anglikaanisia arvoja vaaliva kuningatar ole koskaan maininnut puheissaan sukupuolivähemmistöjä.

Alkuvuosinaan nuori Elisabeth edusti loistokkuutta, mutta sittemmin hänestä on tullut vakauden symboli. Nykyään lehdistöllä ei ole juurikaan pahaa sanottavaa kuningattaresta, koska tämä on niin tylsä, kuten eräs haastateltava toimittaja tiivistää.

Valtion varoja kuluttava kuningatar saa arvostelijoiltaankin laimeita kehuja määrätietoisista työtavoistaan. Pahantuulinen kuningatar suorittaa velvollisuuttaan järkähtämättömänä symbolina, kuin elävänä patsaana. Kirjailija Hanif Kureishi sanoo, että kuningatar on kuin hänen äitinsä. Hän ei voi kuvitella aikaa, jolloin heitä ei ole.

Yli 40 vuotta Ranskassa asunut dokumentaristi Kent käyttää arkistokuvaa hyvin runollisesti – tyypillisen ranskalaismaisesti. Pahimmillaan se tarkoittaa viipyilyä vetisissä ikkunoissa kitaran soidessa, mutta toisinaan voimanaisen elämäntarina rullaa eteenpäin niin, että eri aikakaudet ja ristiriidat ovat läsnä koko ajan. Kent näyttää kuvin, kuinka Elisabetin tyttömäinen leikittely on täysin kadonnut vuosien myötä.

Muistoissa vellova dokumentti korostaa, että brittimonarkia saattaa Elisabetin kuoleman jälkeen jäädä elämään vain arkistokuviin.

Tero Kartastenpää

Kuningatar Elisabetin juhlakonsertti ma 4.6. klo 21.30 TV1
Kuningatar Elisabetin vallan vuosikymmenet ti 5.6. klo 19.00 TV1

X