Teksti:
Seuran toimitus

SKETSISARJA Sisustusohjelma ”Autotalliunelmissa” naiset ilmoittavat miehensä autotallin muutosleikkiin. Äänekäs sisustustiimi tulee kauhistelemaan talvirenkaiden täyttämää tilaa. He stailaavat pornolehdet viuhkalle, lisäävät rasvahalliin tyylikkään lukunurkkauksen ja stailaavat lopulta rähjäisen miehenkin.

Siskonpeti-komediasarjan sketsi sai alkunsa Sanna Stellanin ärsyyntymisestä.

”Minusta sketsi kertoo siitä, mitä monessa kodissa tapahtuu: nainen sisustaa miehen pois sieltä kodista.”

Stellan on yksi sketsisarjan neljästä naisesta, jotka tarttuvat jokaisessa 12 jaksossa eri teemaan, kuten kehoon, työhön, sieluun ja seksiin.

Ajatus sarjaan lähti vuosi sitten, kun Pirjo Heikkilä, Niina Lahtinen ja tuottaja Julia Jokinen olivat Riihimäellä kännäämässä. Aamulla Stellan sai käheä-ääniseltä naiselta puhelun, että lähdetkö tekemään sketsisarjaa. Nelikko oli koossa nopeasti ja Ylekin innostui tuotannosta välittömästi.

Krapulainen ääni puhelimessa oli Pirjo Heikkilän. Stellan kuvailee tyttärensä kummia tinkimättömäksi taiteilijaksi, siskoksi ja luottoihmiseksi, joka hallitsee huumorin häpeästä.

Heikkilän kanssa Hyvissä ja huonoissa uutisissa naurattava Niina Lahtinen on Stellanin mukaan taas ahkera tekijä, joka kirjoittaa sketseistä useita versioita ja kirjoittaa biisejä musavideokohtauksiin.

Neljäs siskonpetiläinen, stand up -koomikkona tunnettu Krisse Salminen tekee sarjassa erilaisia rooleja, mutta läväyttää tyhjäpääblondihahmonsa päälle tarpeen tullen.

”Se on vaan helvetin hyvä. Nauran sille tauotta”, Stellan sanoo.

Stellan, 39, on kolmekymppisen joukon vanhin ja maailmanparantajamaisin. Hän sanoo vinkuneensa sketseihin sanomaa, ja päätyi tekemään sarjan intellektuellit naiset.

Pääkäsikirjoittaja-ohjaaja Anna Dahlman pitää kokonaisuutta käsissään ja Joonas Nordman sekä Jarkko Niemi näyttelevät miesroolit.

Miehet kyselivät naisilta, että voisivatko hekin olla välillä vähän hauskoja.

”Naurettiin, että ai kauheeta. Kyllä tämä on aika naiset jyrää -sarja. Kirjoittamamme äijät ovat hirveitä nösväkkeitä.”

Siskonpedin aiheet lähtevät naisten elämästä, mutta koomikot eivät pyrkineet tekemään naishuumoria.

”Me ollaan menty siitä keskustelusta ohi. Me vaan tehdään.”

Sarjassa kaikki ovat käsikirjoittaneet toistensa ideoimia sketsejä. Hankalin ja herkullisin teema oli seksi. Sarja esitetään Kakkoselta yhdeksältä, joten seksiä ei voi näyttää. Ongelma vain innosti tekijöitä, ja seksimateriaalia kertyi lopulta niin paljon, että sitä ripotellaan muihinkin jaksoihin. 

12-osaisessa sarjassa hahmot vaihtuivat tiuhaan. Maskeerauksessa ja puvustuksessa kiinniteltiin jatkuvasti irtoripsiä ja topattiin rintaliivejä. ”Aika paljon katsottiin persettä peilistä, kun neljä muijaa ahtautui joka päivä minimekkoihin. Se oli sietämätöntä”, Stellan nauraa.

Tero Kartastenpää

Siskonpeti to 21.00 TV2 

X